Nachttrein in Thailand

blog

Geschreven op
maandag 5 december
Geschreven door
Eva Derks
Delen op social media

Met de nachttrein door ThailandGa je op reis door Thailand, dan zul je niet alleen per vliegtuig reizen, maar vaak ook per tuktuk, longtailboat, lokale bus en nachttrein. Vooral die Thaise nachttrein is een bijzondere ervaring op zich, maar veel reizigers vragen zich of ze daar wel zin in hebben en of ze überhaupt wel kunnen slapen tijdens de reis. Wij vinden het zo’n bijzondere en vooral leuke vorm van vervoer, dat we proberen in elke rondreis in ieder geval één trein in te plannen, maar wat mag je nu precies verwachten van die slaaptrein?

 

 

Een echt bed in de trein Gespreid bedje

Mijn eerste associatie met ’s nachts reizen had te maken met busreizen naar Spanje en lange nachtvluchten, waarin je ongemakkelijk een houding zoekt in je stoel en probeert een paar uurtjes slaap te pakken. Om vervolgens wakker te worden met een stijve nek. Dat gaat in de Thaise nachttrein gelukkig heel anders: overdag zit je tegenover elkaar, maar ’s nachts worden deze twee stoelen omgebouwd tot bed met een kussen ertussen, daarboven wordt een tweede bed uitgeklapt, zodat je samen in een soort stapelbed ligt, afgeschermd door een gordijntje. Dat betekent dus gewoon horizontaal liggen, een stuk comfortabeler dan slapen in een stoel.

 

Thaise slaaptreinSlaap lekker

De meeste slaaptreinen verlaten rond 19.00 uur het station en in het laatste daglicht zie je het platteland van Thailand aan je voorbij gaan. Ik had een ruime voorraad snacks mee, maar we kregen zowaar de kans om in de trein te dineren. Een medewerker nam onze bestelling op serveerde dit keurig op ons kleine tafeltje. Toen de pad thai op was en de schemering buiten plaats had gemaakt voor de donkere nacht, kwam een andere medewerker langs om de stoelen om te bouwen en de gecreëerde bedden op te maken met hagelwitte knisperende lakens. Weggekropen in mijn knusse nestje, deinend op het ritme van de trein, was het moeilijk mijn ogen open te houden.

 

Eerste klas nachttrein in ThailandReizen in luxe

Als wij nachtreinen in Thailand reserveren, doen we dat standaard in tweede klas: een coupé met meerdere zitplaatsen, waar dus ook meerdere mensen slapen. De treinen zijn netjes verzorgd en schrikbeelden van Thai die reizen met kippen en geiten op schoot zijn echt nergens voor nodig. Stel je echter prijs op wat meer privacy, kun je ook eerste klas reizen. De eerste-klas-coupés bieden hetzelfde slaapcomfort, maar tellen slechts twee stoelen en dus ook twee bedden. De deur kan niet op slot, maar het idee dat je echt je eigen ruimte hebt, is voor veel reizigers de extra € 20,- p.p. wel waard. Goed om er snel bij te zijn, want er is per trein maar een beperkt aantal eerste-klas-coupés.

 

 

Nachttrein Thailand - lekker slapenTips & trics voor de nachttrein Thailand

Hoewel de coupés zelf goed verzorgd zijn, moet je van het sanitair in de trein niet te veel verwachten. Toiletten en wastafels worden wel schoongehouden, maar zijn heel simpel. We raden aan om ook voor het handen wassen en tandenpoetsen een flesje water mee te nemen en desinfecterende handgel kan geen kwaad. De maaltijden zijn prima en ook ’s morgens is er gelegenheid om een ontbijt te bestellen. Nee, geen ontbijt op bed, maar een keurig omeletje, opgediend op je tafel nadat de bedden weer opgeborgen zijn. Uitgerust en met een fruitsapje in je hand rol je het station binnen om fris je reis door Thailand te vervolgen.

 

Lijkt het je ook leuk om per trein door Thailand te reizen? We boeken nachttreinen vanuit Bangkok naar het noorden en naar het zuiden. Kijk eens bij onze bouwstenen en we helpen je graag verder!