Thailand: boeddhisme in het dagelijks leven

blog

Geschreven op
woensdag 18 januari
Geschreven door
Eva Derks
Delen op social media

Boeddhisme in ThailandTijdens je reis in Thailand krijg je veel te maken met het boeddhisme. Zo’n 95% van de Thai oefent dit geloof uit. Het boeddhisme mag eigenlijk geen godsdienst genoemd worden, want het kent geen goden of kerk. Wel maken monniken en tempels een groot deel uit van het dagelijks leven van een boeddhist. Om je wat beter voor te bereiden op een hele andere cultuur, hebben we weetjes voor je neergezet over hoe een Thai leeft en wat jij als reiziger kunt doen om het geloof en de mensen te respecteren.

De Wai

De Thai benaderen je altijd vriendelijk en vaak met een speciale groet, de ‘wai’. Ze drukken hierbij hun handpalmen tegen elkaar in de buurt van hun borst en buigen vervolgens naar je. Ze verwachten van jou niet dat je dit weet, dus het beste is om diegene gewoon na te doen. Dit waarderen ze dan wel heel erg!

Offerhuisje ThailandEen huisje voor de geesten

Tijdens je Thailand-reis kom je rijkversierde tempeltjes tegen ter grootte van vogelhuisjes. Dit zijn de zogenaamde geestenhuisjes. Hier leven de geesten volgens de Thai, omdat ze die liever niet in huis willen hebben. Je ziet dat de tempeltjes vaak mooi aangekleed zijn en daar doet een Thai dan ook zijn best voor, om het zo aantrekkelijk te maken voor de geesten. Ook zie je eten en bloemen als offer liggen bij de geestenhuisjes.

Een glimlach doet wonderen

Waarom glimlachen de Thai zoveel? Nou, het volk is vanwege het boeddhisme heel tolerant en behulpzaam. De Thai hechten veel waarde aan karma. Dit houdt in dat al je daden weer gevolgen hebben voor jezelf. Dus wie goed doet en anderen helpt, krijgt zelf het geluk weer terug en andersom geldt dit ook. Dit is de reden dat je de Thaise mensen veel ziet lachen, omdat ze goed willen doen tegenover anderen. Ook leggen ze de nadruk op het idee van sanuk, dat het leven vooral ook leuk moet zijn.

Het volkslied

Elke dag om acht uur ‘s ochtends en zes uur ’s avonds klinkt het Thaise volkslied in alle hoeken en gaten van het land. Je hoort op elke TV-zender, in trein- en busstations en op scholen en vele publieke plekken het volkslied luiden. Hierbij is het gebruikelijk op te staan wanneer het volkslied klinkt en te stoppen met wat je aan het doen was. De kinderen op scholen moeten aanwezig zijn om het volkslied te zingen ’s morgens om acht uur.

Als je voor de eerste keer naar Thailand reist, zijn een paar tips over hoe je je het best kunt gedragen wel handig. Zo is het not done om met je voeten richting een boeddha te staan of zitten. Als je van plan bent om tempels te bezoeken is het netjes om je armen en benen te bedekken en je schoenen uit te doen voordat je naar binnengaat, zelfs als dit niet staat aangegeven buiten. Let er ook op dat je niet op een drempel gaat staan, volgens de Thai leeft hier één van de zeven geesten in. De Thai hechten veel waarde aan zelfbeheersing en ruzies met een glimlach oplossen, verhef daarom nooit je stem en probeer niet boos te worden in een openbare ruimte.
Wil jij nu ook graag naar Thailand? Kijk eens bij onze Thailand-reizen en stel je eigen reis samen.