Even voorstellen, nieuwe Japan-expert

blog

Geschreven op
woensdag 5 februari
Geschreven door
Juliette Driel
Delen op social media
Riksja bestemmingsexpert Nyncke

Van alle Aziatische bestemmingen steekt Japan er voor mij met kop-en-schouders bovenuit. Het is een land waar ik al jaren verliefd op ben. De Japanse cultuur en esthetiek fascineren me enorm.

Wie bij mij over de vloer komt kan het direct zien, een kimono aan de ene muur, een prent uit Japan aan de andere, stokjes in de keuken en stapels Japanse boeken in de kast. Alles ademt Japan! Wat er zo fantastisch is aan dit land? Dat vertel ik je hieronder.

Mijn leukste ervaring in Japan:

Lunchen bij de Tsukiji Outer Market in Tokyo. Je kan hier tegenwoordig niet meer terecht voor de veiling van tonijn (welke is verplaatst naar Toyosu), maar je kan er nog wel heerlijk eten. Ik at hier tijdens mijn reis de lekkerste sushi die ik ooit gegeten heb, maar daar was wel wat geduld voor nodig. Zeker een uur hebben we in de rij moeten staan om in een van de piepkleine restaurants aan te kunnen schuiven, maar het wachten was het dubbel-en-dwars waard. Van zalm die op je tong smelt tot de meest lekkere miso-soep die je ooit hebt eten. Om je vingers bij af te likken. Ga hier dus zeker heen.

Favoriete stad in Japan:

Het zal je verbazen, maar dit is niet Tokyo. Ik vond Osaka echt fantastisch en dan vooral de wijk Nakazakicho. Dit is een charmante vooroorlogse wijk, met talloze kleine straatjes, gelegen rondom de gelijknamige metrohalte in het noorden van de stad. Het is een van de weinige wijken in Osaka waar je nog wat oude Japanse architectuur terug kan vinden (gezien Osaka in de WOII hevig gebombardeerd is geweest). Tegenwoordig vind je hier talloze hippe cafés, kunstgalerieën en ramen-shops. Ook benieuwd naar deze stad? Kijk dan bij onze bouwsteen Sushi van de lopende band.

Leukste verblijf:

Mijn leukste en meest memorabele verblijf is wel in een minka, een Japanse boerderij in de buurt van Shirakawago, geweest. We werden hier met open armen ontvangen door de vrouw des huizes en sliepen op de tatami belegde vloer in de woonkamer van de boerderij. De geur van deze tatami vergeet ik nooit meer. Zo groen! Na een tweetal nachten slapen voelden we ons onderdeel van de familie. Aan het eind van ons verblijf zwaaiden ze ons met tranen in de ogen uit.

Ook in een minka overnachten tijdens jouw rondreis door Japan? Dat kan! Scroll helemaal naar beneden in onze bouwsteen Veters vast in Takayama.

Favoriete gerecht:

Moeilijk! Van een heerlijke kom met stomende ramen tot vers bereide sushi; eigenlijk vind ik in al het Japanse eten heerlijk. Behalve mochi; een zacht balletje rijst met een vaak zoete inhoud. In Japan zijn ze er gek op. Ik ben iets minder fan.

Een tip: de Japanse kookboeken van Nancy Singleton Hachisu of Sofia Hellsten. Lekker en mooi om te lezen als voorbereiding op je reis naar Japan. Oh, en vergeet de serie Samurai Gourmet op Netflix niet, smullen!