Menu background

Naar boven

Beste reistijd Indonesië

Beste reistijd Indonesië

blog

Indonesië kent een tropisch klimaat en heeft twee seizoenen. De droge tijd begint in april en loopt door tot oktober. Dat is dus de beste reistijd voor je Indonesië-reis. Ook gedurende de moesson, tussen november en maart is het over het algemeen goed toeven in Indonesië. In deze periode is het wat rustiger dan in het hoogseizoen en de regen die er is concentreert zich meestal tot enkele uren aan het eind van de dag. Verder is het klimaat op de meeste eilanden in de winter of in de zomer niet zo extreem en schommelen de temperaturen altijd zo rond de 25 – 30 graden. Hieronder wordt er per eiland of eilandengroep aangegeven wat je ongeveer van het klimaat kan verwachten.

Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 22 januari
Geschreven door
Kerstin Jauk
Delen op social media

Beste reistijd Bali

Het droge seizoen loopt van april t/m september. In mei, juni en juli is het koeler. De temperatuur ligt dan rond de 28 graden. Het regenseizoen begint in oktober en eindigt in maart, maar de verfrissende buien worden afgewisseld door een strak blauwe lucht en volop zonneschijn. Hierdoor is het reizen op Bali in deze maanden ook goed te doen. De heetste maanden zijn februari en maart en de temperatuur ligt dan rond de 30 graden. De beste reistijd om Bali te bezoeken is gedurende de droge en koelere maanden die lopen van mei tot en met augustus. Deze maanden kenmerken zich door frisse avonden en koele briesjes vanuit zee.

Beste reistijd Indonesië - Bali

Beste reistijd Java en Sumtra

De regentijd is van november tot maart. De regen valt voornamelijk in de namiddag. Daarentegen kan in het (zuid)westen in de drogere periode ook nog regen vallen. Op Sumatra kan het flink regenen in het natte seizoen waardoor wegen onbegaanbaar worden. In het oosten van Java valt in de droge periode nauwelijks neerslag. De temperatuur ligt het gehele jaar door tussen de 22 en 29 graden. De beste periode om Sumatra en Java te bezoeken is van mei t/m september. Beide eilanden zijn islamitisch en tijdens de Ramadan (aug) is het er druk. Geen reden om niet te gaan, maar vanwege de luidruchtige gebeden vroeg in de ochtend zijn oordoppen geen overbodige luxe.

Beste reistijd Indonesië - Sulawesi

Beste reistijd Sulawesi

Door de vorm en ligging op een geografische scheidingslijn heeft Sulawesi twee tegenovergestelde klimaten. Het zuidwesten heeft de regentijd van oktober t/m maart. In het noorden, rondom Manado, regent het het meest in juni en juli maar heeft daarentegen van augustus tot en met oktober de droogste maanden. Ook de temperaturen verschillen. Aan de kust is het warm met temperaturen rond 34 graden. In de bergen kan het fris zijn met een maximum van 24 graden en is het prettig om ’s avonds een trui te dragen. De beste periode om te duiken op Bunaken is van april t/m oktober.

Beste reistijd Indonesië - Flores

Beste reistijd Sunda-eilanden en Flores

Het verschil tussen het droge en het natte seizoen is op de Sunda eilanden, ten oosten van Bali, wat groter. De meest droge maanden zijn augustus en september en de meeste natte maanden zijn november, december, januari en februari. De duur van het droge en het natte seizoen verschilt wel per eiland. Het klimaat op Lombok is goed te vergelijken met het klimaat op Bali. Dit geldt ook voor een groot gedeelte voor de eilanden Sumbawa en Flores. Wat gesteld kan worden; hoe dichter bij Australië, hoe langer het droge seizoen. De avontuurlijke reiziger kan zijn hart ophalen op Lombok. In vier dagen beklim je de Rinjani vulkaan, dit kan van april t/m december.

 

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

bouwsteen

Ongerepte oostkust van Bali

 • Candidasa
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 103,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
kalibaru rijstvelden java indonesie
bouwsteen

Het Javaanse leven

 • Kalibaru
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 172,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bali reizen indonesie - offers
rondreis

Rondreis 2: A taste of Bali

 • Ubud - Tirtagangga - Pemuteran - Munduk - Canggu
 • 14 dagen / 13 nachten
 • vanaf € 985,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis

Rondreis 7: Eilandhoppen in Indonesië

 • Ubud - Pemuteran - Tirtagangga - Flores - Moni - Bajawa - Ruteng - Labuhan Bajo - Lombok - Senggigi - Tetebatu - Gili Air - Sanur
 • 20 dagen / 19 nachten
 • vanaf € 2165,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern