Naar boven

Trotse tradities in de vallei

bouwsteen

 • Reisschema:
  West Sumatra
 • Reisduur:
  5 dagen / 4 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 465,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. canyontrekking met gids
West-Sumatra is het woongebied van de Minangkabauers, een traditionele en, volgens veel mensen, één van de interessantste bevolkingsgroepen van Indonesië. Ondanks de islamitische geloofsovertuiging hebben de vrouwen binnen deze cultuur een hoge sociale status. Her en der in de hooglanden zie je de kenmerkende traditionele zadelhuizen. De daken van deze huizen lijken op de hoorns van de waterbuffel, ook de hoofdtooien van de inwoners zijn geïnspireerd door de hoorns van de waterbuffel.Vanuit het Tobameer vertrek je in zuidelijke richting op weg naar Bukittinggi. Hier kun je uitgebreid kennis maken met deze bijzondere cultuur en de omliggende natuur. Bukittinggi is het centrum van de Minangkabaucultuur en is omgeven door drie vulkanen. Je maakt een tocht door een, met steile rotswanden omringde kloof en je kunt op eigen gelegenheid traditionele dorpjes bezoeken.
west sumatra reizen indonesie
Decorative torn edge

Dag 1 – Van Samosir door de heuvels naar Sipirok

Deze bouwsteen is het beste in te plannen na de bouwsteen Sprookje in Samosir. Vanaf dit eiland neem je de ferry terug naar Parapat en hier staat de chauffeur op je te wachten voor de transfer naar Sipirok. Je vertrekt vroeg in de ochtend want het is een aardig lange rit van ongeveer 8 tot 9 uur. Het eerste gedeelte rijd je langs het Tobameer en kun je nog even een fotostop maken voor een kiekje van het meer.

In de namiddag kom je aan in het hotel dat boven op een heuvel gelegen is met een uitzicht over de wildernis in Sipirok en de akkers. De cottages waar je in zult overnachten zijn gebouwd in de Sumatraanse stijl. De Batakwoningen staan in een groene omgeving en het hotel beschikt over een zwembad. Tegen de avond kun je aanschuiven bij het restaurant van je hotel en de lokale specialiteiten proeven.

Decorative torn edge

Dag 2 West Sumatra reis – Van Sipirok naar Bukittinggi

Vandaag vertrek je opnieuw vroeg in de ochtend voor een rit richting het westen, naar Bukittinggi. Ook dit is een behoorlijk lange rit door bergen en valleien, langs plantages en lokale dorpjes. Aan het einde van de ochtend rijd je langs een rivier waar vaak goudzoekers op zoek zijn naar – je raadt het al – goud. Dit zijn normaal gesproken rijstboeren, maar in bepaalde periodes is er geen werk voor deze mensen op de rijstvelden. Een leuke bijverdienste. Onderweg passeer je ook de evenaar. De geruchten doen de ronde dat je deze lijn achteruit lopende dient te passeren. Dit zou geluk brengen… je weet maar nooit.

Je komt aan het einde van de middag aan in Bukittinggi. Je hebt een flinke reis achter de rug, maar je bent uiteindelijk aangekomen op een veelzijdige plek waar je deze keer wat langer zult verblijven. Voor de vrouwen onder ons is dit dé plaats om alles eens even voor het zeggen te hebben. Bukittinggi is namelijk het thuisland van de Minangkabaucultuur. In deze cultuur is de vrouw de baas. Je overnacht in een rustig en comfortabel hotel dat op korte afstand van het centrum gelegen is. Het hotel beschikt verder over een prettig zwembad.

Decorative torn edge

Dag 3 – Minangkabauers verblijf Bukittinggi

Vandaag heb je de mogelijkheid Bukittinggi en omgeving te verkennen. Je hebt de hele dag de beschikking over de auto met je chauffeur, waardoor je gemakkelijk in een korte periode veel kunt zien. Je kunt de dag beginnen met een bezoek aan de stad. Dit kun je, ondanks de auto, het gemakkelijkste per voet verkennen. De Pasar Atas markt is een zeer kleurrijke markt waar veel groente, fruit, kleding en souvenirs verkocht worden. De Minangkabause vrouwen dragen fleurige kleding en maken het een vrolijk geheel.

Verder kun je tijdens je stadswandeling het Fort de Kock bezoeken, dat genoemd is naar de Nederlandse luitenant Gouverneur-Generaal Hendrik Merkus de Kock. Vanuit het hoogste punt van het fort heb je een prachtig uitzicht over de stad Bukittinggi. Je kunt natuurlijk ook per auto de omgeving in trekken waar je wandelingen door de groene natuur kunt maken.

Decorative torn edge

Dag 4 – Canyontrekking, West Sumatra reis

Onder begeleiding van een gids bezoek je de indrukwekkende canyon. De wandeling begint om half 9 en duurt ongeveer 4 uur. Vanuit het hotel loop je naar het Panorama hotel vanwaar je een goed uitzicht hebt over de diepe indrukwekkende kloof. Na de nodige foto’s gemaakt te hebben, loop je via een steil paadje (soms een beetje glibberig) naar beneden. Je volgt de rivier die door de kloof loopt en waardoorheen je een groot aantal keer moet waden. Aan het einde van de wandeling volgt er een pittige stijging omhoog de kloof uit.

De tocht eindigt in het dorpje Kota Gadeng. Hier vind je oude Nederlandse huizen die zijn omgebouwd tot juweliers. Je kunt een kijkje nemen in de verschillende shops. Dit is de plaats om oorbellen of armbanden van echt zilver te kopen.

Decorative torn edge

Dag 5 – West Sumatra reis, einde bouwsteen Padang

Het is al weer tijd om de prettige plaats Bukittinggi te verlaten. De rit vervolgt zich door een fraai landschap langs het meer van Maninjau en je reist door naar de luchthaven van Padang. Hier eindigt deze bouwsteen en je Sumatra reis.

Vanaf hier kun je een vlucht naar Jakarta of Denpasar nemen en begint je reis door Java of je reis door Bali. Klik op de linkjes voor meer informatie over de bouwstenen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Trotse tradities in de vallei

Deze bouwsteen is goed te combineren met

sumatra java rondreis tobameer indonesie
bouwsteen

Sprookje in Samosir

 • Samosir in het Tobameer via Berastagi
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 345,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern