Naar boven

Sprookje in Samosir

bouwsteen

 • Reisschema:
  Samosir in het Tobameer via Berastagi
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 345,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. fietsthuur en ferryretour
Het schiereiland Samosir in het Tobameer staat bekend om de Batak huizen waar de mensen nog steeds in leven. De afstanden zijn groot, dus onderweg overnacht je in Berastagi - hoog gelegen tussen 2 vulkanen. Het schiereiland Samosir bereik je per ferry. Tijd om te relaxen en te genieten van het uitzicht op het meer, of op je gemak per fiets de omgeving te verkennen. Onderweg zie je de lokale bevolking aan het werk op de rijstvelden; de ideale manier om de authentieke dorpen te bezoeken.
sumatra java rondreis tobameer indonesie
Decorative torn edge

Dag 1 – Overnachting tussen vulkanen

Vandaag vervolgt de reis zich richting het Tobameer. Na ongeveer 5 uur rijden bereik je het hooggelegen, koelere Berastagi – waar je overnacht. Eigenlijk is het niet meer dan een tussenstop, maar deze plek was vroeger erg geliefd bij de Nederlanders op zoek naar verkoeling. Het klimaat doet een beetje Europees aan, Berastagi ligt namelijk op 1.400 meter hoogte. De drukke stad Berastagi is niet erg bijzonder, maar de omgeving is de moeite waard. De stad is namelijk omringd door groene velden van de Karo hooglanden en twee vulkanen domineren het landschap.

Berastagi is onder meer bekend vanwege de fruitmarkt. Op deze markt worden naast vruchten, ook vis, groente en andere snuisterijen verkocht. Leuk om even te stoppen en je zintuigen op scherp te zetten. Het hotel waar je slaapt doet denken aan vergane glorie met weids uitzicht op de groene landbouwgronden. Wil je tijdens je verblijf in Berastagi de Sibayak vulkaan beklimmen, lees dan verder onderaan de pagina.

Decorative torn edge

Dag 2 – Van vulkanen naar kratermeer

Na het ontbijt verlaat je Berastagi. Je rijdt deels door de bergen in zuidelijke richting. De slingerwegen zorgen voor een lange rit van ongeveer 5 of 6 uur. De auto met chauffeur brengt je tot Parapat, waar je op de ferry naar Samosir stapt. De chauffeur zal het bootticket voor je kopen en je steekt vervolgens het Tobameer over. Hier heb je het gevoel in een sprookje te zijn beland. Het meer is enorm groot en donker, gelegen in een bergachtig landschap omringd door bomen. De traditionele huizen van de Batakstam steken tussen deze groene toppen omhoog. De mist, die vaak boven het Tobameer hangt, zorgt voor iets magisch.

Aangekomen in je accommodatie op het schiereiland Samosir voel je meteen de serene rust. Het comfortabele hotel ligt direct aan het Tobameer op Sumatra en je kamer beschikt over een balkon met een waanzinnig uitzicht over het meer.

Decorative torn edge

Dag 3 – Tobameer Indonesië, verblijf

Samosir is een schiereiland midden in het Tobameer. Er staan fietsen voor je klaar. Met een koele bries in je nek is het leuk om het eiland op deze manier te verkennen. Houd er wel rekening mee dat het vrij bergachtig is. Aan de kant van de weg staan kleine kinderen je zwaaiend aan te moedigen. Tussen de rijstvelden zie je geiten, bokken en soms een buffel.

De verschillende dorpjes liggen niet erg ver uit elkaar, waardoor de fiets ideaal is. Tomok is het belangrijkste Batakdorpje op het schiereiland en is een goede plek voor het bezoeken van houten Batakhuizen, oude graven en graftombes. ’s Avonds kun je in het plaatsje Tuk Tuk in één van de gezellige restaurantjes genieten van de specialiteiten uit de Indonesische keuken. Je slaapt nog een nacht in je hotel aan het Tobameer.

Decorative torn edge

Dag 4 – Samosir, einde bouwsteen

Vandaag is het helaas al weer tijd om het schiereiland Samosir en de sprookjesachtige omgeving van het Tobameer te verlaten. Je vaart per ferry terug naar Parapat. Het kaartje voor deze overtocht heb je al ontvangen tijdens de heenreis, de ferry zelf regel je gemakkelijk ter plaatse. De ferry vaart de gehele dag tussen Tuk Tuk en Parapat. Het is wel noodzakelijk om weer op tijd terug te zijn op het ‘vaste’ land, voor je volgende bouwsteen. Je spreekt hiervoor een tijd met je chauffeur af.

Je kunt bijvoorbeeld vanaf hier afdalen naar het zuidelijker gelegen Bukittinggi en de Minangkabause cultuur . Wanneer je direct terugreist naar de luchthaven van Medan zul je vanaf Parapat nog een rit van zo’n 5 uur voor de boeg hebben.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Sprookje in Samosir

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Sibayak vulkaanbeklimming - Berastagi

 • Reissom:
  € 39,- per persoon bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Gids en vervoer

De chauffeur brengt je in alle vroegte naar de parkeerplaats op de flanken van de Sibayak vulkaan. Neem een zaklamp mee, want het is nog donker. Je gids wijst je de weg naar boven. Het is vanaf de parkeerplaats nog twee uur lopen tot de kraterrand. De hoogte maakt dat je je tempo wat aanpast, maar de wandeling is goed te doen. Het laatste stuk wordt het pad smaller en zwaarder. Zeker bij onbewolkt weer is de zonsopkomst en het uitzicht op haar actieve broer de Sinabung Vulkaan de moeite meer dan waard.

Pas als je naar beneden loopt zie je hoe mooi de route door de bossen loopt en geniet je van het uitzicht. Afhankelijk van je reisschema kun je aansluitend je spieren verwarmen in de hot springs onderaan de vulkaan.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

west sumatra reizen indonesie
bouwsteen

Trotse tradities in de vallei

 • West Sumatra
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 465,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Dobberen door de jungle

 • Tangkahan / Gunung Leuser National Park
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 205,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Slapen bij de apen

 • Bukit Lawang
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 185,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Becak Medan - Sumatra
bouwsteen

Crossen door de Kampung

 • Medan
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 165,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern