Naar boven

Stranden van Costa Rica

Algemene informatie

Costa Rica Strand

Wat zijn de verschillen?

Juist omdat de Costa Rica stranden allemaal anders zijn, een andere begroeiing hebben en een andere sfeer uitstralen, hebben we een zo goed mogelijke omschrijving gemaakt van de meest bezochte stranden. Verlaten stranden, ruige baaien, snorkelriffen, stranden geschikt voor kinderen, mangrovebossen, hoge golven om te surfen, rasta en reggae stranden. Het is er allemaal in Costa Rica.

Omdat je op je reis vaak meerdere stranden aan zult doen, is het wel handig om te zien op welke Costa Rica stranden je het liefst nog wat langer zou willen blijven. Wij hadden met dat langer blijven geen moeite…

Playa Carrillo kokos verkoper

Samara en Playa Carillo

Costa Rica strand aan de Pacifische kust
Samara ligt in een groen gebied. Breed, fijn en vrij licht gekleurd zandstrand met palmen, echt zoals je je dat voorstelt van een Pacific strand. Heerlijke branding, niet al te sterk en door het rif voor de kust veilig. Samara, en ook Playa Carillo, is een kleinschalig dorp aan zee, geen grote hotels, er wordt door de dorpsjeugd gevoetbald midden in het dorp.

Langs de kust liggen vooral privé huizen, kleine lokale restaurantjes en er heerst een ons-kent-ons sfeertje. In de omgeving ligt dicht regenwoud en niet direct andere dorpjes. De stranden in de omgeving zijn doorgaans verlaten. Uitgaan doe je er niet echt, er zijn wel gezellige loungebars. Kijk hier voor onze bouwsteen bij Samara Luieren aan het hangmatstrand.

Manuel Antonio

Costa Rica strand aan de Pacifische kust
Tropische omgeving vlakbij het bedrijvige stadje Quepos met boulevard en strand. Tussen Quepos en Manuel Antonio park ligt een kronkelende 7 km lange kustweg in het groen met aan beide kanten hotels en pensions (cabinas). Toeristisch sfeertje met bars, restaurants, soevenirverkopers, massage aan het strand. Gezellig, maar geen grote drukte. Mooi strand met schaduwrijke bomen (weinig palmen) en wat rotsen in zee. Loopt langzaam af. Opvallend is dat je van al die hotels niets ziet, ze liggen allemaal verscholen tussen het groen. De hotels hebben een wat Amerikaanse service instelling (‘how are you madam…’). Na de natuurparken en verlaten stranden op andere plekken een leuke afwisseling en leuk om je vakantie mee af te sluiten. Kijk hier voor onze bouwsteen in Manuel Antonio Natuurstrand en Apenheuvel.

Manuel Antonio Costa Rica strand
Puerto Viejo Surf strand

Puerto Viejo, Cahuita

Costa Rica strand aan de Caribische kust
De stranden zijn redelijk breed, vooral fijn zand, niet wit maar eerder wat bruinig. Ze lopen langzaam af in zee. Je kunt hier het hele jaar terecht. Korte tropische regenbuien komen het hele jaar voor, maar een echt regenseizoen heeft de oostkust niet. De weelderige vegetatie van het regenwoud loopt door tot het strand, waardoor je een natuurlijk, wat ruiger effect krijgt. Faciliteiten op de stranden zijn er niet. Over paadjes loop je er naartoe. Puerto Viejo heeft een paar honderd meter strand met een strandwacht en wat restaurantjes. Er is weinig, vooral kleinschalig, toerisme. Het strand is meestal verlaten, de golfslag is vrij sterk, je moet voorzichtig zijn en niet voorbij de branding gaan. Als je naar deze kust gaat, begin er dan mee of doe het na je trip naar Tortuguero zodat het makkelijk in je reis is in te plannen. Kijk hier voor onze bouwsteen Caribbean walking and snorkling.

Tortuga

Costa Rica strand aan de Zuid Pacifische kust
Tweeënhalf uur ten zuiden van Manuel Antonio (over een deels slechte weg). Brede mangrovestranden, zo goed als verlaten. Groene omgeving waar je elke keer weer een andere baai ontdekt. Je hebt er wel eigen vervoer voor nodig. Regen valt er vooral in de middag. Tussen de kustweg en de mangroven liggen diverse op zichzelf staande, verzorgde hotelletjes. Het is een perfect plekje als je gaat voor rustige, afgelegen stranden in het groen. In de miniplaatsjes vind je enkele verzorgde restaurantjes, maar het is niet geschikt als je strand wilt combineren met uitgaan. Dit strand zie je in onze bouwsteen Dolfijnen en baaien van het zuiden.

Costa Rica surfen in Samara

Tamarindo

Costa Rica strand aan de Pacifische kust
Mooi, echt breed zandstrand dat langzaam afloopt. De begroeiing is tropisch maar daartussen flink ontwikkeld toerisme met hotels, restaurantjes. Wat rommelig en niet zo schoon. Veel surfers en voordelig vermaak, gericht op de low budget Amerikaan. Ga je voor het surfersfeertje dan zit je hier, en in Playa del Coco, iets noordelijker, goed. Het achterland is de helft van het jaar droog, zo ongeveer als Zuid Griekenland in juli. Niet ons favoriete strand, maar we zijn dan ook geen surfers…

background-pattern