Naar boven

Comfortabel met de trein door China

blog

Geschreven op
dinsdag 26 februari
Geschreven door
Suzanne Vermeer
ontspannen softsleeper china

Onderweg in de softsleeper

Een Chinees avontuur op zich: op weg met de nachttrein…

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet ideaal, zo’n nachttrein. Maar wist je dat het treinvervoer in China opvallend goed georganiseerd is. Reizen per (nacht)trein door China is dé manier om snel een lange afstand te overbruggen. Verder spaar je een hotelovernachting uit en kom je ’s ochtends vroeg redelijk fit aan, direct in het centrum van de bestemming. De treinen zijn redelijk schoon en het personeel is behulpzaam. De meeste van onze China-rondreizen hebben dan ook een nachttreintraject (lees hier meer over vervoer in China).

Wij vonden het zelf ook een hele leuke manier om contact te maken met Chinezen. Het is een ervaring opzich die je, althans dat was bij ons het geval, nog lang bij zal blijven. Houd wel in je achterhoofd dat de Chinese cultuur (lees meer: een dag uit het leven van een Chinees) erg verschilt dan die van ons en dat je soms een luid snurkende of smakkende Chinees kunt tegenkomen …

vincent hardsleeper chinaHoe gaat dat nu precies in zijn werk?

De nachttreinen hebben verschillende overnachtingsmogelijkheden: een gewone stoel, een hardsleeper (2e klas) en een softsleeper (1e klas). Wij boeken doorgaans de hardsleeper. Je denkt dan gelijk ‘dat is dan hard slapen’, maar de couchettes van de hardsleeper zijn nauwelijks anders dan de softsleeper. De verklaring is omdat in China een klassemaatschappij uit den boze was, men geen 1e en 2e klas mocht hebben, vandaar de verdeling hard- en softsleeper. Je bagage gaat in het rek in de gang of onder de onderste bedden.

Een hardsleeper wagon heeft 10 open cabines van 6 couchettes met drie bedden boven elkaar. De bedden zijn 2m. lang en 60 cm breed. Een softsleeper wagon heeft 10 dichte cabines van 4 couchettes met twee bedden boven elkaar. Je slaapt dus met minder reizigers en hebt meer privacy.

hardsleepers nachttrein chinaTips van de reisspecialisten: Zorg dat je op tijd op het station bent, circa 1,5 uur voor vertrek. Er zijn wachtruimtes aangegeven en treinnummers. Op je kaartje staat het treinnummer. De treinen vertrekken doorgaans punctueel, nachttreinen vaak in de vroege avond. De trein staat vaak al gereed op het station aan het perron. Staan er veel mensen, ga dan toch ca. 1 uur tevoren naar het hek naar het perron, je kunt er dan vaak gewoon door. (Om je te kunnen garanderen dat je op tijd bent, kunnen wij vervoer naar de treinstations voor je regelen.)

Wil je iets warms drinken, neem dan kop, lepel, evt thee of oploskoffie mee. Er komt ook een minibar, met een beperkt assortiment (b.v. noodles) voorbij. De restauratie is redelijk maar niet super. Je kunt er wat drankjes en eenvoudige maaltijden krijgen.

De meeste Chinezen nemen zelf water, snacks en drinken mee. Op de stations zijn deze snacks overigens gemakkelijk te krijgen.

Lijkt het je leuk en avontuurlijk om China per trein te ontdekken? Kijk dan eens bij onze speciale treinreis China. Alle hoogtepunten worden hier aan elkaar gepuzzeld met treinreizen. Wissel je het liever af? Dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om op een aantal trajecten te vliegen en daarnaast een paar treinreizen in te plannen. Kortom; beide manieren van reizen zijn goed te combineren. Of bouw je eigen China-reis met onze bouwstenen.

Vind je dit artikel leuk? Dan raad ik je zeker aan de volgende te lezen:
Hoe reis je in China?

background-pattern