Menu background

Naar boven

Visum China

Algemene informatie

Heb je voor China een visum nodig?

Voor een bezoek aan China is het belangrijk dat je een visum aanvraagt. Ook heb je te maken met geld en gezondheidszaken. Op deze pagina lees je hier alles over.

Nb: heb je je reis niet via ons geboekt? Dan kunnen wij je helaas geen visumadvies geven. De regels zijn namelijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en we willen je geen fout advies geven! Neem in dit geval contact op met de ambassade als je vragen hebt.

Nee…wij zijn geen visumburo!

Dus een visum voor je regelen, dat kunnen we niet. Máár voor een reis naar China heb je wél een visum nodig. Op internet lees je de meest vreselijke verhalen over het visum voor China, maar in werkelijkheid valt het best mee. Het is vooral veel werk en het systeem van de ambassade heeft de nodige kinderziektes. Per aanvraag, ben je al snel een uur tot anderhalf uur bezig. Je kan ervoor kiezen om de aanvraag zelf te doen, of om gebruik te maken van een visumservice. Doe je het zelf, dan moet je naar de ambassade. Doe je het via een visumservice, dan raden wij Yourvisa aan. Bij je reisbescheiden ontvang je meer informatie over beide opties.

In beide gevallen moet je een behoorlijk pak informatie aanleveren. Uit eigen hand informeren we je graag over de procedure via de ambassade, maar wij weten helaas niet alles en de procedures veranderen vaak. Hou er dus rekening mee dat onze informatie wellicht niet volledig is en check altijd vooraf bij de ambassade of er aanvullende gegevens nodig zijn.
Allereerst is het belangrijk dat je het volgende, per persoon, aanlevert/in orde maakt:
* pasfoto (met een witte achtergrond)
* kopie van je ticket
* voucher van je China reis (door ons meegestuurd)
* ingevuld visumformulier – verkrijgbaar via deze website
* Engelstalige werkgeversverklaring
* Goedkeuringsformulier gebruik persoonsgegevens (krijg je van ons)
* Geboortecertificaat voor minderjarige kinderen

Dit moet je voor elke reiziger doen. Dus; maak je de reis met vijf personen? Dan moet je alles vijf keer invullen en uitprinten. Vervolgens ga je naar het Chinese Visa Application Service Center (let op: dit is niet de Chinese Ambassade). Het adres van dit Service Center is Maanweg 174, 2516 AB Den Haag. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur (paspoort ophalen tot 16.00 uur). Nadat je alle documenten hebt ingeleverd, kun je het vaak na vijf werkdagen weer ophalen in Den Haag. Je betaalt (€126,- euro per Chinees visum) bij het ophalen. Na afgifte van het visum moet je binnen 3 maanden naar China reizen.

Goed om te weten: vanaf 17 december is het aanleveren van vingerafdrukken tijdens de visumaanvraagprocedure verplicht. Ook als je je aanvraag via het visumbureau laat lopen, moet je nog wel zelf de aanvraag indienen in Den Haag. 

Wel een visumburo nodig? 

Als je geen tijd hebt om zelf voor je China visum alle documenten in te vullen (je bent hier zo’n twee uur per persoon mee bezig) kun je gebruik maken van de diensten van een visumburo. Er zijn er veel en de service en prijzen verschillen erg. Laat je echter niet leiden door de laagste prijs, het kan zijn dat de service dan ook een stuk minder is. Wij adviseren Yourvisa. Zij vullen de documenten voor je in en halen uiteindelijk ook de paspoorten weer op bij de ambassade. Dat scheelt je een hoop tijd.

Visa on arrival? Transitvisum? Visumvrij?

Reizigers die een tussenstop in China maken, mogen in sommige steden en onder bepaalde voorwaarden 72- of 144-uur in die stad blijven met een transitvisum wat gratis op de luchthaven te kijgen is. Een van de voorwaarden is dat je doorreist naar een andere bestemming dan waar je vandaan gekomen bent. Ook zijn er gebieden in China waar je 30 dagen zonder visum mag verblijven, zoals het tropische eiland Hainan. Voor reizigers die van deze regeling gebruik willen maken hebben wij een aantal visumvrije reizen in elkaar gezet.

E-visum? Groepsvisum? Huh?

China kent, naast het reguliere visum via de ambassade ook een groepsvisum dat kan worden aangevraagd vanaf 2 peronen. Dit visum kan online worden aangevraagd en wordt vanuit China naar je huisadres gestuurd. Daarom spreken sommige organisaties ook wel van een E-visum. Dit visum heeft echter een aantal beperkingen. Ook kan het doel of de geldigheid van dit visum door de overheid op elk moment worden gewijzigd en dit heeft in het verleden tot problemen geleidt bij reizigers. Door deze onzekerheid maken wij zelf (bewust) geen gebruik van dit visum en raden we het E-visum/groepsvisum dan ook af tot de regelgeving wat stabieler is.

Wat kost een visum voor China?

Een single entry visum kost € 126-, per visum. Je betaalt dit bij het indienen van je paspoort. (bij voorkeur pin je dit bedrag)

Heb ik een visum nodig voor Hong Kong?

Voor Hong Kong is geen visum nodig voor mensen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit, tenzij je er langer dan 3 maanden blijft. Wie van China naar Hong Kong gaat en terug naar China, heeft een double entry visum voor China nodig. Hong Kong hoef je ook niet te vermelden bij het aanvragen van het Chinese visum maar het is niet fout als je het wel doet.

De kleine lettertjes…

De ambassade is uiteindelijk de instantie die het visum zal goedkeuren of afkeuren. Wij, Riksja China, kunnen hierin niet bemiddelen. Reizigers zijn altijd zelf verantwoordelijk voor het regelen van de juiste reisdocumenten en hoewel bovenstaande informatie als leidraad geldt en met de grootste zorg is samengesteld, kunnen de regels snel wijzigen. Hierdoor kan het voorkomen dat de informatie niet meer up-to-date is. De meest actuele informatie vindt je op de website van de Chinese ambassade in Den Haag onder het kopje “Consular Service”.

background-pattern