Riksja Travel China & Tibet

Naar boven

China’s zijderoute

rondreis

 • Reisschema:
  Beijing - Xi'an - Zhangye - Jiayuguan - Turpan - Kashgar - Urumqi - Almaty
 • Reisduur:
  20 dagen/19 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 3.095,- p.p. bij 2 personen
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken vanaf €550,-
 • Inclusief:
  o.a. Regenboogbergen, Terracottaleger en treinritten
De zijderoute. Een reis die voor velen tot de verbeelding spreekt. Stap op de trein in Beijing en reis via Xi'an, Zhangye, Jiayuguan en Kashgar over het Tienshan gebergte naar de Kazachstaanse stad Almaty. Deze reis laat je het andere China zien. Het westen, wat soms meer meer weg heeft van Centraal Azië. Dat maakt deze reis perfect voor iedereen die voor de tweede of derde keer naar China gaat. De reis eindigt in Almaty, Kazachstan. Vanuit deze stad is het namelijk veel makkelijker terug naar Europa vliegen dan vanuit west China. En de stad is een bezoek zeker waard!
Treinreizen China
Decorative torn edge

Dag 1 – Amsterdam – Beijing

Je reis begint. Meestal vertrek je vanaf Schiphol aan het begin van de avond en omdat je tegen de tijd in reist, kom je de volgende morgen aan in Beijing. De vliegtijd zonder overstap is ongeveer tien uur.

Dag 2 – Beijing, aankomst

Reistijd: circa 1 uur

In de aankomsthal word je opgewacht door iemand met een bordje met je naam erop. Je vindt er ook een pinautomaat. Je slaapt in een traditioneel hotel in het centrum met fruitbomen en magnoliabomen op de binnenplaats. Het is een kleinschalig hotel en daarom erg sfeervol. De receptie spreekt redelijk Engels. Vlakbij liggen enkele grote straten met winkels. Bereid je wel voor op een hard bed; daar is in heel China eigenlijk niet aan te ontkomen. De middag is vrij om bij te komen van de reis en, als je zin hebt, de omgeving van je hotel te verkennen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Beijing, verblijf

Na het ontbijt ben je vrij om zelf met een taxi de stad te verkennen. Wij deelden onze ‘vrije dag’ als volgt in: Allereerst bezochten we de Lama Tempel van het Tibetaanse Lama boeddhisme. In de geur van wierook en sandelhout loop je langs rode tempelhuizen en krulpagoda’s. Vervolgens kun je naar de Tempel van de Hemel, een enorm complex met een ruime stadstuin.

Rond het middaguur kwamen we aan bij het Tian’anmen Plein, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede. Het is het grootste plein ter wereld met een indrukwekkende historie. Grenzend aan het plein ligt De Verboden stad, waar je in eigen tempo door heen wandelt. Als je het handig vindt kun je ter plekke een gids regelen om je rond te leiden. Voor meer tips, neem een kijkje op ons blog.

 

Let op: De Verboden Stad is op maandag gesloten.

Decorative torn edge

Dag 4 – Beijing, wandeltocht Chinese Muur

Een bezoek aan de Chinese Muur mag op je reis eigenlijk niet ontbreken. Wel is de Muur op veel plaatsen erg toeristisch. Na wat speurwerk hebben we een deel van de Muur ontdekt dat een stuk rustiger is. Nadat je op het beginpunt bent afgezet start je met de 5 kilometer lange wandeling over de Muur. Doordat het hier niet druk is en je lang over de Muur loopt, krijg je volgens ons een goed idee van de uitgestrektheid van de Great Wall. Bij het eindpunt word je opgewacht en rijd je terug naar Beijing.

Vind je 5 km lopen te veel, dan kunnen we een excursie naar een deel van de Muur boekenwaar je start en eindigt op hetzelfde punt. Wel is het hier drukker en meer toeristisch met souvenirwinkels.

Meer informatie over Beijing vind je terug bij de Beijing bouwsteen.

Decorative torn edge

Dag 5 – Beijing – Xi’an

Reistijd: circa 7 uur

We brengen je naar het station en zetten je op de trein. Per bullettrein reis je naar Xi’an. Aangekomen op het station word je opgehaald en rechtstreeks naar een comfortabel hotel gebracht.

De rest van de dag ben je vrij om bij te komen van je treinreis of de stad in te gaan en te slenteren over de grote boulevards. In het hart van de stad vind je de grote Belltower, midden op een verkeersplein. Vlakbij is ook de Drum Tower. Als je hier rond 17:00 uur bent, heb je niet alleen uitzicht over de stad en de moslimwijk, maar ben je ook getuige van de drum demonstratie; leuk om bij te wonen.

’s Avonds kun je nog wat rondhangen rond de Drumtower en het pleintje vol skatende, voorzichtig flirtende en druk telefonerende jongeren.

Decorative torn edge

Dag 6 – Xi’an, bezoek Terracotta leger

Deze ochtend word je om 09:00 uur opgehaald en ga je naar het opgravingsgebied van naar schatting 7000 kleisoldaten, paarden en koetsen; het Terracotta leger. Het ligt ca. 40 minuten buiten de stad en is in opdracht van de veertienjarige koning Zheng als zijn toekomstige graftombe gebouwd. Start in hal 3, dan 2 dan 1, dan zie je het grootste en indrukwekkendste deel het laatst.

Aan het begin van de middag ben je terug in de stad, waar je de middag vrij hebt om zelf lekker rond te kijken. Ga bijvoorbeeld eens  fietsen over de brede stadsmuur. De ‘south gate’ is het beste startpunt waar je voor een paar euro fietsen kunt huren of kies voor de food-excursie. Voor meer informatie over Xi’an kun je terecht bij de Xi’an bouwsteen of vraag het de specialisten.

Decorative torn edge

Dag 7 – Xi’an – Zhangye

Reistijd: circa 8,5 uur

We brengen je naar het station en hier neem je de bullettrein naar Zhangye. Na je treinreis vind je onze chauffeur bij de uitgang van het station. Ook hier zal hij een bordje met je naam vasthouden. In ongeveer 20 minuten brengt hij je naar het hotel wat in het oude centrum van de stad ligt. In Zhangye zijn geen sfeervolle kleinschalige hotels. Daarom zijn wij uitgekomen bij een hotel dat groter is van opzet, maar wat comfortabel is en alles heeft wat nodig hebt. Na aankomst kun je even op je gemak de omgeving van je hotel verkennen. Heb je nog genoeg energie? Dan is de tempel van de Giant Boeddha wellicht een idee. Deze tempel ligt middenin de stad. Tip: proef in Zhangye de beef noodles. Hier staat de provincie Gansu bekend om.

Decorative torn edge

Dag 8 – Regenboogbergen & Binggou kloof

Vandaag halen we je in de ochtend op bij je hotel en brengen we je in ongeveer een half uurtje richting het Nationale Park. Je ziet de bergen al in de verte opdoemen. Omdat het park zo groot is, rijden er af en aan bussen tussen de uitzichtpunten. Je spreekt een tijd af met de chauffeur waarop je weer bij de ingang bent (je hebt hier zo’n drie uur de tijd) Vervolgens kun je naar hartelust door het park heen lopen. Wij hebben de ene na de andere mooie foto kunnen schieten, wat een fotogenieke plek!

In de middag bezoek je Binggou Danxia. Nog zo’n indrukwekkend gebied en dat op nog geen half uur rijden van het vorige. Ook hier heb je weer zo’n drie uur de tijd om dit park te ontdekken. Dat heb je ook zeker nodig want af en toe is het flink klimmen en klauteren..
Maar geloof ons, de uitzichten die je hiervoor terugkrijgt, zijn deze inspanningen meer dan waard.

Geef je de voorkeur aan een bezoek aan de regenboogbergen rondom zonsondergang, geef dit dan bij ons aan. Dit kunnen we ook gewoon voor je regelen. 

Decorative torn edge

Dag 9 – Zhangye – Jiayuguan

Reistijd: circa 2 uur

In Zhangye zetten we je op de bullettrein naar Jiayuguan. De chauffeur staat bij de uitgang van het station al op je te wachten met een bordje met je naam erop. Hij brengt je in 20 minuten naar je hotel in het centrum van de stad. Leuke hotels in Jiayuguan zijn lastig te vinden en daarom kiezen we voor een wat groter hotel in het centrum van de stad.

Je hebt de rest van de dag vrij om Jiayuguan te ontdekken. Wij vonden het leuk om tegen de avond naar de avondmarkt vlak bij het hotel te gaan. Hier kan je onder het genot van een biertje genieten van lokale specialiteiten. Schuif gewoon aan ergens op een geïmproviseerd terras en bestel wat er lekker uit ziet!

Decorative torn edge

Dag 10 – Het einde van de muur

Vroeg in de ochtend vertrek je naar het Jiayuguan fort. Dit fort was de vroegere toegangspoort tot China. Toegegeven, het fort is wat toeristisch. Zeker als je de fotografen, postkantoortjes en “oude” paspoortcontrole post ziet. Maar als je eenmaal op de muur van het fort staat en uitkijkt over de vlakte naar het einde van de muur mét besneeuwde bergtoppen op de achtergrond, dan voel je je even heel ver van huis. Op mooie dagen vind je veel stelletjes langs de muur die hier hun trouwfoto’s aan het maken zijn. Met en beetje geluk mag je ook op de foto!

Decorative torn edge

Dag 11 – Jiayuguan – Turpan

Reistijd: circa 6 uur

We brengen je naar het station en je neemt de trein naar Turpan. Ook hier staan we op je te wachten en brengen we je naar het hotel. We hebben een fijn hotel voor je gevonden wat buiten de drukte van het centrum ligt, midden tussen de druivenvelden. Hier kan je op het terras van het hotel even uitrusten van de reis. Breng de rest van de dag door in het hotel of loop door de druivenvelden. Het hotel ligt buiten de stad, heerlijk lokaal. Loop eens een rondje door de velden en geniet van het zonnetje.

Geen zin in niks doen? Aanvullend op de excursie van morgen kan je ook vandaag al een excursiedag bijboeken. Je bezoekt dan ondermeer de Emin Minaret en de Karez watersystemen waar het zuivere bergwater door naar de stad vervoerd werd. Vraag gerust om meer info!

Decorative torn edge

Dag 12 – Turpan en omgeving

De omgeving van Turpan heeft een hoop te bieden. Samen met je gids en chauffeur ga je deze dan ook ontdekken. Je begint de dag bij de ruines van Gaochang. Dit zijn de grootste ruines in de omgeving en hier zie je hoe verschillende groepen in de omgeving om de macht gevochten hebben. Vervolgens rij je door naar de Tuyu vallei waar je Mazar village bezoekt.

Hier in Mazar is de lunch. In een lokaal restaurant waar de tijd jaren heeft stilgestaan. Neem een kijkje in de keuken en wijs aan wat je wil eten. Alles wat op tafel komt is heerlijk. Na het bezoek aan Mazar reis je terug richting de stad en neem je een kijkje bij de flaming mountains. De temperatuur kan hier zo hoog oplopen dan je in het zand een ei kan koken. In de avond ben je weer terug in het hotel. Laat je verrassen door de kookkunsten van de eigenaar en bestel de Dapanji. Een grote schaal met kip. Heerlijk.

Decorative torn edge

Dag 13 & 14 – Turpan – Kashgar per nachttrein

Reistijd: circa 23 uur

We brengen je naar het station en hier neem je de nachttrein naar Kashgar. We boeken softsleeper tickets voor je. In Kashgar brengen we je naar het hotel. Bij aankomst in je hotel waan je je gelijk in centraal Aziatische sferen. Het hotel ligt om de hoek van de Id Kah Moskee en de oude stad dus als de tijd het toelaat kan je direct de stad in. Omdat Xinjiang dezelfde tijdzone als Beijing gebruikt, blijft het lang licht. Ook restaurants en de avondmarkt blijven hierdoor langer open. Keerzijde van de medaille is dat het dagelijks leven in de ochtend vaak pas rond 9 uur op gang komt.

Decorative torn edge

Dag 15 – Kashgar

Gebruik vandaag om Kashgar te ontdekken! Start in de Id Kah moskee en werk je weg dwars door de oude stad van Kashgar richting de bazaar. De oude stad is een aantal jaar geleden volledig herbouwd door de Chinese overheid en in tegenstelling tot andere herbouwingsprojecten in China hebben ze het hier best smaakvol gedaan. Zorg dat je op zondag in Kashgar bent, zodat je de zondagsmarkt kan bezoeken. Hier komen lokale boeren samen om dieren te kopen en verkopen. Ook de tombe van Apak Hoja is het bezoeken zeker waard. Sluit af in het oudste theehuis van de stad met een pot “Lao Cha” (oude thee).

Tip: plan wat extra dagen in Kashgar en boek over bouwsteen naar Tashkorgan bij. Collega Danny was hier afgelopen jaar en hij raakt niet uitgepraat over de prachtige omgeving hier! Zie deze pagina voor meer informatie. 

Decorative torn edge

Dag 16 & 17 – Kashgar – Urumqi per nachttrein

Reistijd: circa 18 uur

We brengen je naar het station en hier neem je de nachttrein naar Urumqi. We boeken softsleeper klasse voor je. Bij aankomst in de Urumqi halen we je op en brengen we je naar het hotel. De hotelkeuzes in Urumqi zijn wat gelimiteerder, omdat lang niet alle hotels buitenlanders mogen ontvangen. Duik de stad in en zoek naar de Oeigoerse invloeden in Urumqi. Begin op de bazaar waar je het oude en het nieuwe gedeelte kan bezoeken. Vervolgens kan je vanaf de Hongshan berg genieten van het geweldige uitzicht over de stad en het Tienshan gebergte op de achtergrond.

Decorative torn edge

Dag 18 – Urumqi – Almaty per nachttrein

Reistijd: circa 33 uur

De trein naar Almaty vertrekt in de avond waardoor je de hele dag hebt om Urumqi te ontdekken. Duik na het ontbijt de stad weer in of kies voor de excursie naar Tianchi lake. Dit diepblauwe meer ligt op zo’n 2000 meter hoog in de bergen in het gebied waar voornamelijk Kazachen wonen. Het meer is op zijn mooist in onze zomer en is in de winter volledig onbereikbaar vanuit de stad. Een bezoekje aan dit meer kan van mei tot en met september.

In de avond brengen we je naar het station. De trein vertrekt net voor middernacht. We boeken hardsleeper tickets voor de trein naar Almaty, softsleeper is hier niet beschikbaar.

Decorative torn edge

Dag 19 & 20 – Verblijf in de trein en aankomst in Almaty

Na je eerste nacht in de trein kom je in de ochtend bij de grensovergang met Kazachstan. Aan de Chinese kant van de grens zal de eerste paspoortcontrole gehouden worden. Ook wordt hier het onderstel van de trein gewisseld, omdat Kazachstan een andere spoorbreedte gebruikt dan China. Hierbij mag je in de trein blijven zitten en maak je alles van dichtbij mee! Officieel mag je geen foto’s maken, maar de Chinese douane vond dit geen probleem.

Aan de Kazachstaanse kant van de grens is er wederom een paspoortcontrole waarna de trein door zal rijden naar Almaty. Je slaapt nog een nacht in de trein waarna je hier in de ochtend zal aankomen. We brengen je naar het hotel en de rest van de dag ben je vrij om zelf de stad te ontdekken. Ga eens naar de bazaar, het kloppende hart van de stad. Producten vanuit alle centraal Aziatische landen worden hier verkocht. Dadels uit Iran, rozijnen uit Oezbekistan en komkommers uit Rusland. Alles is hier te vinden. Ook de centrale kathedraal en de moskee zijn een bezoekje waard. Sluit de dag af op een van de vele terrassen van de stad.

Decorative torn edge

Dag 21 – Almaty

Kies vandaag voor de excursiedag en duik samen met je gids en chauffeur de bergen rond de stad in. Ongeveer een uurtje bij het hotel vandaan ligt Big Almaty lake. Een kobalt blauw meer omringd door besneeuwde bergtoppen en hoge pijnbomen. Hier ben je helemaal weg uit de stad en op een doordeweekse dag ben je er vaak alleen.

Aan de andere kant van de berg ligt het Skiresort Shymbulak. Ook als je niet van skiën houdt is het de moeite waard om de lift naar boven te nemen. Iets verder buiten de stad is nog veel meer te doen. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Decorative torn edge

Dag 22 – Vertrek

Vluchten vanuit Almaty vertrekken veelal vroeg in de ochtend. Omdat je zo vroeg nog niet aan een taxi wil denken, brengen wij je naar de luchthaven of het station. Wel zo makkelijk! Op de luchthaven is het druk en chaotisch maar er zijn wel een paar café’s waar je een snel ontbijtje kan nemen. Met een overstap vlieg je vaak in een uur of 8 weer naar huis.

Decorative torn edge
torn-edge

China’s zijderoute

Onze slaapplekken

background-pattern