Riksja Travel China & Tibet

Naar boven

Klimaat en beste reistijd China

Algemene informatie

Beste reistijd voor China

Tijdens het plannen van je reis is het verstandig rekening te houden met de verschillende klimaatzones dat het land rijk is en hoe het weer in China in jouw bewoogde vakantieperiode gaat zijn. In principe kun je China het hele jaar bezoeken. De beste reistijd zijn de maanden april tot en met mei en september tot en met oktober; de lente en de herfst. De omstandigheden zijn dan gunstig: prima temperaturen, weinig regen en geen toeristisch hoogseizoen.

Bij het plannen van je reis naar China kun je gebruik maken van verschillende bouwstenen (korte China reizen), dit zijn individuele reisprogramma’s van 2-5 dagen waarmee je zelf je China reis kunt samenstellen. Deze bouwstenen zijn opgedeeld in twee regio’s, namelijk Noordoost en Zuidwest China. Vind je het veel gepuzzel, kies dan voor een van onze rondreizen waarbij wij de bouwstenen al voor je aan elkaar hebben geregen.

Klimaat China reis

Door de verschillende klimaatzones is China een land dat het hele jaar door goed te bereizen is, wanneer je de juiste regiokeuzes maakt. Je wilt natuurlijk wel lekker weer tijdens je reis in China. In de zomermaanden kunnen er soms tropische wervelstormen over het land heen komen en er kan veel regen vallen. Het is echter zo’n groot land dat de kans dat je in zo’n storm terecht komt niet zo groot is. In onze wintermaanden is het het rustigst in China. In het noorden is het dan koud, in Beijing overdag rond het vriespunt, maar de lucht is strakblauw en je kunt prachtige foto’s maken. In zuidwest China (provincies Sichuan en Yunnan) is de temperatuur in de lager gelegen gebieden mild en je kunt er dan prima reizen. Hieronder per regio een overzicht van het betreffende klimaat. Een reis aanvragen kan bij ons via Mijn Reisplan, of neem contact met ons op. We helpen je graag bij het samenstellen van je eigen China reis.

Beste reistijd noord China

Het noordoosten van China, waar bijvoorbeeld Beijing ligt, staat bekend om zijn droge, hete zomers en lange, koude winters. In de zomer stijgt het kwik naar zo’n dertig graden, ’s nachts is er niet veel afkoeling. In het noordwesten van China is het wel belangrijk om rekening te houden met het klimaat. Centraal-China heeft hete, vochtige zomers. In de hoger gelegen gebieden is het aangenaam. In de winter kan het fris zijn, een beetje vergelijkbaar met hier. Je kunt in onze wintermaanden dus prima een bezoek brengen aan het beroemde Terracotta leger of de pandaberen bekijken in het Panda Research Center en een warme kop jasmijnthee drinken in een van de stadsparken van Chengdu.

Beste reistijd zuid China

Het Zuidwesten van China heeft een subtropisch klimaat, waar over het hele jaar verspreid elke maand wel wat neerslag valt. Hier zijn de zomers lang, heet en vochtig en de winters koel maar kort. De provincie Yunnan ligt vrij hoog, waardoor bijvoorbeeld de trekking in de Tiger Leaping Gorge het beste te ondernemen is tussen begin april en eind oktober. De beste reistijd voor Hongkong is wat ons betreft april, mei, september en oktober. In de overige maanden kun je Hongkong natuurlijk ook prima bezoeken maar kan het wat bewolkt/regenachtig zijn.  De temperaturen zijn dan wel gewoon tropisch. Wil je naar het strand? Dat kan…maar is wat omslachtig: Het zuidelijk gelegen eiland Hainan heeft een tropisch klimaat en in principe kun je er het hele jaar op het strand liggen. Heb je specifieke vragen voor een regio die je graag wilt bezoeken? Vraag onze ervaren reisspecialisten gerust.

Help! Wat trek ik aan? Wat neem je mee op reis naar China?

Voor een reis door China is het wat lastig in te pakken. Reis je bijvoorbeeld van noord naar zuid of andersom? Pak dan vooral ‘laagjes-kleding’ in. Denk hierbij aan dunne shirts die je over elkaar aan kunt trekken en enkele vesten of fleece-truien met rits, die je gemakkelijk aan en uit trekt. Daarnaast heb je voor de wandeling over de Chinese Muur goede stevige schoenen nodig. Heb je geen wandelschoenen? Geen probleem. Wij liepen zelf op onze favoriete sneakers. Sneakers en/of wandelschoenen komen uiteraard bij een trekking ook goed van pas. En houd er rekening mee dat Chinezen niet gewend zijn aan veel bloot. Zorg er daarom voor dat bij tempelbezoek en dergelijke altijd je schouders en knieën bedekt zijn. Van oktober tot en met april raden wij je aan ook handschoenen, een sjaal en een (warme) jas mee te nemen. Dan zijn de temperaturen in heel China wat lager.

beijing verbodenstad china
rondreis

Go China

 • Beijing – Pingyao - Xi’an – Yangshuo – Ping’an – Hong Kong
 • 16 dagen / 15 nachten (visumvrij!)
 • vanaf € 2.095,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
bevolking songpan china
rondreis

Ontdek China’s kleurrijke zuiden

 • Chengdu – Zhongdian - Lijiang – Wumu - Dali – Guizhou - Yangshuo - Hong kong
 • 20 dagen / 19 nachten
 • vanaf € 3.150,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
temple of heaven beijing china
bouwsteen

Ni Hao! Welkom in Beijing

 • Beijing
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 440,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Avontuur op de Chinese Muur!

 • Jiankou
 • 2 dagen
 • vanaf € 375,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern