Riksja Travel China & Tibet

Naar boven

Vegetarisch eten in China

blog

Geschreven op
dinsdag 15 november
Geschreven door
Suzanne Vermeer

vegetarisch eten ChinaEten in China is lef hebben, althans als je all the way wilt gaan. Soep met kippenklauwen, insecten aan een stokje (volgens de Chinezen heerlijk mét een koud biertje erbij) en in de provincie Yunnan zijn zelfs wilde honingbijen dé delicatesse van de regio. De lokale boeren gaan ’s nachts op pad om hele nesten te vangen, ze frituren ze en de Chinezen zijn er dol op! En kijk ook niet gek op als je in China eendenembryo’s tegen komt. Hoe meer ze kraken, hoe beter ze smaken. Tja, eten is China is soms een persoonlijke grens overgaan. En hoe is het dan om als vegetariër door China te reizen? Is het honger leiden? Reiziger (en Riksja-collega) Lisanne, natuurlijk vegetariër, deed het en blogt over haar ervaringen.

Aankomst Shanghai, mijn eerste ervaring

Ok, laat ik maar eerst beginnen over hoe mijn China-reis als vegetariër begon, want dan licht ik gelijk toe dat je in China ook héél duidelijk moet zijn. Omdat ik voor Riksja werk, werd ik hartelijk in Shanghai onthaald door de lokale agent die weer uren in de trein had gezeten om mij te ontmoeten. Haar plan: ga eerst een uurtje opfrissen op je hotelkamer en dan gaan we even samen lunchen en bijkletsen. Hartstikke leuk natuurlijk en ik had haar al van te voren duidelijk gemaakt dat ik geen vlees en vis at. Dus een uur later in het restaurant verschijnt er van alles op tafel in schaaltjes. De stokjes worden voorgeschoteld en smullen maar … Met alle plezier steek ik mijn stokjes in een groenteprutje en begin te eten. ‘Hmmm, hier zitten wel gekke stukjes in …’ dacht ik. Ik vroeg aan haar wat het was en zij zei: ‘yes, just a little bit meat. Not much, it is okay?’. Oké, ik – als vegetariër – eet uit in principe geen vlees. Ook geen kleine stukjes. Dus eigenlijk was dit helemaal niet oké voor mij. Duidelijk zijn dus. 😉

Eten in China is niet hetzelfde als de Chinees om de hoek

Even over China en het eten over het algemeen. Als je in Nederland naar de Chinees gaat dan ga je voor Foe Yong Hai, Babi Pangang of andere vettige gerechten met weinig verse ingrediënten. Ik denk dat de gemiddelde Chinees hard moet lachen om het feit hoe wij Chinees eten hier in Nederland klaarmaken. Eten in China, zoals ik het heb ervaren, is verse producten, veel groente, veel smaak, gezond, samen eten en écht smullen. Elke avond weer. En je kunt het heel spannend maken (met kippenpootjes of insecten), maar dat hoeft niet.

Eten China

Stap 1, de essentiële stap!

Ik eet geen vlees, maar dat hoeft voor mij geen belemmering te zijn om niet te kunnen reizen. Oké, in sommige landen is het als vegetariër echt smullen en in sommige landen is het even zoeken naar wat je kunt eten. Of soms moet je gewoon maar niet nadenken als de kok zegt dat het vegetarisch is en jij je stiekem afvraagt of de maaltijd niet met varkensvet is bereidt. Maar reizen is té mooi om dat te laten en lekker eten hoeft niet altijd een reden zijn om naar een land te gaan (sommige landen wil je immers zien toch?)

Ok, laten we starten met stap één als je vertrekt naar China:
我是一个素食者,我不吃任何肉类食物,谢谢
Oftewel: Ik ben vegetariër, ik eet geen vlees en ook geen vis. Dankjewel!

Print hem uit en houd hem altijd op zak. Het was mijn bijbel op reis. Met dit briefje in mijn portemonnee heb ik mij altijd gered. Misschien anders ook, maar dit maakte het wel erg makkelijk. Want ik houd van eetplekken waar de lokale bevolking ook komt. Van die schattige restaurantjes met plastic stoeltjes, zeg maar. De toeristische restaurants vermijd ik liever.

In de meeste gevallen (zoals in de grote steden) is er een menukaart in het Engels, maar soms ook niet. Zeker niet als je naar Tibet reist of naar kleine dorpjes in China gaat. En hoe weet je dan zeker dat je maaltijd echt zonder vlees en vis is? Want mij laten verrassen door iets spannends kan en wil ik best, maar ik eet het liever niet als er vlees of vis in zit. Dus, je raadt het al, daar kwam mijn briefje weer te voor schijn. Natuurlijk kwam ik soms in een situatie dat de desbetreffende kok niet kon lezen, en dat de hele familie erbij werd gehaald om het briefje te lezen en te snappen wat je nu eigenlijk bedoelt. Maar zo’n situatie vind ik dan ook weer prachtig, dat is reizen.

chinees eten

En wat eet je dan als vegetariër in China?


Elke ervaring zal absoluut anders zijn, maar geloof mij of niet: ik heb elke dag lopen smullen in China en keek elke keer weer uit naar de maaltijd. De Chinese keuken is enorm veelzijdig en elke regio heeft zijn eigen keuken. Dat proef je vooral door de manier hoe ze het eten kruiden. Chinezen hechten enorm veel waarde aan de presentatie van de maaltijd en de juiste smaak. Daarnaast betekent eten in China ook delen. Je bestelt niet je eigen maaltijd, maar je kiest van de menukaart allerlei gerechten met rijst of noodles. Dus het resultaat is dat je tafel helemaal vol staat met allerlei schaaltjes en dat je samen met je reisgenoot van alles (met stokjes!) smult. Ik heb ervaren dat er voor vegetariërs genoeg keuze is, laat desnoods je ‘briefje’ (zie hierboven) even zien. Denk aan gerechten met aubergine, broccoli, veel paddenstoelen, paprika, spinazie, aardappel, ei en chinese kool. Vaak wordt het geserveerd in een lekker (maar niet te vettig) sausje. En ook tofu (in allerlei vormen), sojabonen, eieren en pinda’s zijn volop verkrijgbaar in China.

Conclusie vegetarisch eten in China, kan dat?

Ja, absoluut. Soms moet je even zoeken, maar ik heb lopen smullen in China. Print dus mijn vertaling (vertaald door een Chinese kennis) en houd hem altijd op zak. Je weet maar nooit wanneer je hem nodig hebt, maar ik heb hem zelf aardig vaak (lees: bijna dagelijks) gebruikt.

hotpot China
Bonustip 1:
Zoek naar Tibetaanse restaurantjes in China, op veel plekken kon ik ze in ieder geval makkelijk vinden (raadpleeg desnoods de Lonely Planet). In Tibet zijn er bepaalde bevolkingsgroepen die geen vlees eten en inmiddels zijn er ook veel Tibetanen naar China geëmigreerd.  Hier vind je de lekkerste vegetarische gerechten en vaak zijn deze ook volwaardig met tofu, bonen, eieren, etc.

Bonustip 2:
Ga je naar Chengdu in China? Ga voor een vegetarische hotpot! Laat voor de zekerheid wel je briefje weer even zien, zodat het echt duidelijk is dat je geen vlees en vis wilt. Een hotpot is een soort van fondue, normaal met veel vlees erin. Maar als je hem zonder vlees en vis bestelt, dan krijg je allerlei groentes en tofusoorten voorgeschoteld. Heerlijk!

Bonustip 3:
Fingers crossed dat dit restaurantje nog bestaat in Yangshuo, maar vraag hier naar als je naar deze plek gaat: Pure Lotus Vegetarian Restaurant . Ik vond het eten hier zo lekker, dat ik uiteindelijk elke avond dat ik in Yangshuo was hier gegeten heb.

We zijn benieuwd: wat was jouw ervaring als vegetariër in China? Laat het ons weten hieronder in de reacties! Zeker ook als je nog tips hebt voor specifieke restaurantjes.

 

background-pattern