Riksja Travel China & Tibet

Naar boven

Handige weetjes

Algemene informatie

Het machtige China

China is het op twee na grootste land ter wereld en ’s werelds dichtsbevolkte natie. Dit machtige land is volop in ontwikkeling en staat bekend om de eindelange Chinese Muur, het beroemde Terracotta Leger, de lampionnendorpjes, de futuristische steden en de bijzondere natuur in het zuiden van China. Je komt de grootste contrasten tegen en juist dat maakt het reizen erg speciaal. De meeste reizigers beginnen de reis in Beijing, de hoofdstad van China. Een wandeling over de Chinese Muur en het eten van de typische Beijing Eend mag niet ontbreken tijdens je reis door dit bijzondere land.

In China wonen ruim 1,29 miljard inwoners, waarvan ongeveer 20 procent in de stedelijke gebieden woont. Ongeveer 90 procent van de bevolking bestaat uit Han-Chinezen. Daarnaast zijn er 55 nationale minderheden, die je tijdens je reis in China tegenkomt. Zo breng je een bezoek aan het de Naxi- en Bai minderheden in de sfeervolle dorpjes Lijiang en Dali. Op het platteland van China zie je het dagelijks leven van deze mensen. Een echte beleving, die we je willen laten meemaken. De natuur in het zuiden van China is spectaculair, enorme rijstvelden en schitterende karstbergen. Tijdens onze bouwsteen Bamboevaren tussen de karstbergen verblijf je temidden van deze bijzondere natuur en kun je even heerlijk tot rust komen. Je kunt er fietsen, Kung Fu leren of een kookles volgen waar je de Chinese keuken leert kennen. Tijdens je reis krijg je het echte Chinagevoel mee…

China informatie: Praktische weetjes

Tijdsverschil: In China is het gedurende onze zomertijd 6 uur later dan hier. Tijdens onze wintertijd komt er een extra uur tijdsverschil bij.
Beste reistijd: De beste reistijd is van april t/m oktober. Kijk hier voor meer klimaatinformatie. Uitzonderingen zijn de eerste week van mei en de eerste week van oktober. Deze weken heeft de Chinees vakantie en hierdoor is het overal erg druk.
Taal: In het grootste deel van China wordt Mandarijns gesproken, maar er zijn ook vele dialecten te vinden. In China wordt steeds meer Engels gesproken, maar ondanks dat kom je buiten de toeristische delen weinig mensen tegen die Engels spreken. Tijdens je reis met Riksja China spreken de medewerkers in de hotels en de gidsen wel Engels en helpen je graag. Verder is het aan te raden een Chinees woordenboekje mee te nemen.
Munteenheid: De Chinese valuta wordt renminbi (‘geld van het volk’) genoemd, afgekort RMB. De munteenheid is de Yuan. De koers verandert regelmatig, maar € 1,- is ongeveer 10Y (Yuan). Hong Kong heeft een eigen valuta, namelijk de Hong Kong dollar. Deze dollar is gerelateerd aan de Amerikaanse dollar. De Hong Kong dollar wordt in Guangzhou (Canton) en Shenzhen geaccepteerd, maar het is beter de dollars om te wisselen als je niet meer in Hong Kong komt. 10 Hong Kong dollar staat ongeveer gelijk aan € 1,-.
Fooien: In China is het gebruikelijk een fooi te geven aan de Chinese gidsen en chauffeurs. Zij zijn grotendeels afhankelijk van fooien. Je kunt tijdens je reis uitgaan van ongeveer € 3,- tot € 5,- per persoon per dag. In de restaurants is het niet gebruikelijk een fooi te geven.
Visum: Om China te bezoeken heb je een Chinees visum nodig. Dit visum dien je zelf aan te vragen bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag. Een single entry visum kost € 126,95. Meer informatie vind je op de pagina Visum.

Bellen: Vanuit China met je mobiel naar Nederland bellen kan meestal wel, maar is afhankelijk van je provider en vaak al snel erg duur. Internet Phone (IP) kaarten zijn de goedkoopste manier om te bellen. Je kunt deze kopen bij kiosken en in hotels in grote steden. Wil je onze lokale agent bellen tijdens je reis, kun je voor een Chinees telefoonnummer de landcode +86 gebruiken. In Hong Kong is de landcode +852.
Internet: Bijna overal in China kun je gebruik maken van internet, al dan niet met WIFI. Draadloos internet en een snelle breedbandverbinding zijn normaal. In de grote steden zijn steeds meer cafés en bars met draadloos internet te vinden.
Fotograferen: Tijdens je reis in China valt het al snel op dat toeristen voor Chinezen bijzonder zijn; af en toe lijk je net een popster. Het is in China ten strengste verboden om foto- of video-opnamen te maken van militaire installaties. In vele musea, paleizen of tempels mag ook niet gefotografeerd worden of alleen tegen extra betaling. Soms mogen alleen foto’s gemaakt worden zonder flits. Kijk altijd even goed op de bordjes en wees voorzichtig.
Voltage: De netspanning in China bedraagt 220 volt. Het is aan te raden een wereldstekker mee te nemen.

Hygiene: Een aparte ervaring tijdens je reis wordt het openbaar toilet. De hygiëne is vaak slecht en je hebt meestal geen privacy. Zelfs áls er een deur op de wc zit, laten Chinezen hem open. Neem toiletpapier of zakdoekjes mee. Wij waren ook blij met onze antibacteriële handzeep-doekjes en desinfectant.

Feestdagen in China

Sommige feestdagen in China zijn op vaste dagen in het jaar, maar de meeste traditionele feesten worden aan de hand van maankalender bepaald. Hierdoor verschuift de datum ieder jaar iets. Hieronder staan de algemene feestdagen.

Eind januari/begin februari: Nieuwe Maanjaar, ook wel Lentefeest.
Begin april; 12e dag van de 3e maanmaand: Qingming, ook wel ‘de grote schoonmaak van het graf’. De Chinezen vereren dan hun overleden voorouders.
1 mei t/m 7 mei: Internationale Dag van de Arbeid, dit is een nationale vrije week
4 mei: Dag van de Jeugd
1 juni: Internationale Dag van het Kind
1 juli: Jaarfeest van de Communistische Partij
Juni of juli; 5e dag van de 5e maanmaand: Drakenbootfeest
1 augustus: Jaarfeest van het Volksbevrijdingsleger
Rond half september; als de maan helemaal vol is: Midherfstfeest
1 oktober: Dag van de Volksrepubliek China, dit is een nationale vrije week
(1 oktober t/m 8 oktober)

Het is verstandig bij het uitstippelen van je China reis ook rekening met de ‘Golden Weeks’. Dit zijn Chinese vakanties waarin je reist in uitpuilende vluchten, bussen en treinen naar overvolle hotels. Een reservering bevestigd krijgen is moeilijk en vanwege de drukte is het in veel plaatsen in China niet leuk. We raden het je dan ook af in deze periode te reizen.

Eten met stokjes...

Het eerste waar je aan denkt bij Chinees eten is het eten met de ‘stokjes’. Een leuk, eeuwenoud gebruik dat je tijdens je reis in China snel onder de knie krijgt. Chinezen eten meestal vroeg in de avond. Menukaarten zijn zelden in het Engels te vinden en ook dan kloppen ze niet altijd. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het handig om het ‘Point-It’ boekje mee te nemen. Dit is een klein boekjes met vele foto’s die je kunt aanwijzen. Er zijn onder andere foto’s te vinden van groenten, vlees en drinken. Onmisbaar tijdens je reis door China. Met uitzondering van een aantal bekende fastfoodketens is er weinig westers eten in China te vinden. Als het al op de kaart staat, is het zelden te vergelijken met wat wij gewend zijn.
Tip: Neem tijdens het eten in een restaurant altijd een trui mee, deze zijn vaak niet verwarmd.

Veiligheid in China

China is een veilig land om in te reizen. Ook voor reizigers die alleen reizen, is het veilig om alleen rond te trekken en ’s avonds op straat te lopen. Dit geldt ook voor de grote steden. Natuurlijk is het wel verstandig om dezelfde voorzorgsmaatregelen als gewoonlijk te nemen. Laat je waardevolle eigendommen achter in de kluis van je hotelkamer of bij de receptie. Mocht er geen kluis zijn, dan kun je de waardevolle documenten in een koffer of tas met een slot opbergen in je kamer. Je kunt ze ook meenemen in een ‘money belt’ die je onder je kleding kunt dragen.

Wij raden aan om een kopie te maken van waardevolle documenten zoals je paspoort, vliegticket, pinpas en verzekeringspapieren. Laat een kopie achter bij vrienden of familie in Nederland en berg een kopie op in je koffer en/of handbagage. Mocht je de documenten kwijtraken op welke manier dan ook, dan helpen de kopieën bij het versnellen van de aangifte procedure en het opvragen van nieuwe exemplaren.

Let goed op in het openbaar vervoer. Zakkenrollers en tassendieven lopen vooral rond in volle treinen of bussen en op stations. Neem verder altijd een kaartje met de adresgegevens van je hotel mee, aangezien maar weinig mensen Engels spreken.

Ik ga op reis en ik neem mee?

China is een groot land met meerdere klimaten. Het noordoosten van China, waar Beijing ligt, staat bekend om hete zomers en koude winters. Het zuiden van China heeft een subtropisch klimaat. In de hooggelegen gebieden, zoals Zhongdian, kan het zelfs in de zomer flink afkoelen. Je moet daarom voor verschillende temperaturen kleding inpakken, van dunne shirts tot fleece-truien. Je kunt in China prima met een koffer reizen, maar een rugzak is aan te raden. Je reist namelijk veel van de ene naar de andere plek. Mocht je met een koffer reizen, zorg er dan in ieder geval voor dat er wieltjes onder zitten; dat maakt je iets mobieler.

Wij vinden de volgende items onmisbaar tijdens je reis in China: visum (deze dien je voor vertrek al in je bezit te hebben), paspoort / international reisdocument, wereldstekker, regenponcho, prettig zittende, goede (ingelopen) wandelschoenen, dikke trui, zonnebril, EHBO setje, oplader van je telefoon, camera of andere elektrische apparaten, kleine zaklamp, anti-muggen middel met DEET, dagrugzak voor een waterfles, wat snacks en een fotocamera.

background-pattern