Riksja China & Tibet

Naar boven

Meet the locals in China

blog

Geschreven op
vrijdag 18 maart
Geschreven door
Suzanne Vermeer

China kent een boel bezienswaardigheden, zoals natuurlijk de Chinese Muur, de karstbergen van Yangshuo en de metropool Hongkong. Maar buiten deze highlights vinden wij dat je een land pas echt kunt leren kennen, als je kennis maakt met de lokale bevolking. Daarom proberen wij in onze reizen altijd momenten op te nemen waarop je tijd hebt om de locals te ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens een excursie of een verblijf in een lokaal gerund guesthouse.

1. Kaligraaf Mr. Zeng in Xi’an

De meeste reizigers gaan ontmoet-zeng-kaligraaf-blognaar de stad Xi’an om het Terracottaleger te bewonderen, een zee van levensgrote kleisoldaten, paarden en koetsen. Wij werden daarnaast ook verrast door de veelzijdigheid van Xi’an als voormalig handelspunt op de zijderoute. Bedrijvige wijken, Arabische invloeden en oude ambachten vind je er nog steeds. Wij laten je hier kennismaken met kaligraaf Mr. Zeng, in zijn rommelige atelier vol schetsen en Chinese tekens. Met handen en voeten (Engelse les heeft hij nog niet gehad) laat hij je uitvoerig het oude Chinese schrijfambacht zien. Zo kun je hier zien hoe oude Chinese stempels gemaakt worden. Bijzonder!

Klik voor meer info over onze bouwsteen ‘Kleisoldaten op de Zijderoute’ in Xian.

 

2. Ontmoet de Naxi in Lijiang

lijiang-oude-stad-blogIn en rondom de lampionnenstad Lijiang wonen de Naxi, de belangrijkste niet-Chinese bevolkingsgroep van China. Hun huizen zijn versierd met houtsnijwerk in panelen, deuren en kozijnen. De vrouwen dragen klederdracht, een soort cape en een Mao-pet en in de stad zie je ze meestal lopen met een mand op de rug. Lijiang is ondertussen flink ontdekt door toeristen (binnen- en buitenlandse), dus wij zorgen dat je er met een gids op uittrekt om half 8 ’s ochtends, als het nog rustig is en je de toeristenstroom voor bent. Ook maakten we met onze gids een fietstocht naar het Naxi-dorp Baisha, waar we door de straten wandelden en onder andere een groepje oude mannen met sik zagen die op een stoepje de dag doornamen; precies het Chinese plattelandsplaatje dat wij in ons hoofd hadden.

Klik voor meer info over onze bouwsteen Lampionnen in Lijiang.

3. Voel je thuis tussen de rijstvelden in Ping’an

China-reis-rijstvelden-blogVlakbij de karstbergen van Yangshuo vind je de meest indrukwekkende en hoogste rijstvelden ter wereld. Hier ligt het authentieke dorpje Ping’an, midden in een rijstgebied dat alleen te voet bereikbaar is. De inwoners wonen er in hoge houten paalhuizen. We boeken hier twee nachten voor je in een lokaal guesthouse, dat gerund wordt een Zhuang-familie. Het guesthouse staat ook op palen en vanaf de heb je een adembenemend uitzicht over de frisgroene rijstvelden. Wij vonden het erg leuk om kennis te maken met de eigenaar van het guesthouse en zijn familie en zo wat meer te leren over de dorpen in de omgeving en het leven in de rijstvelden.

Klik  voor meer info over onze bouwsteen Rijstterrassen en Zhuangdorpen in Ping’an in China.

Bouw je eigen China-reis

Ben je nieuwsgierig worden naar alle mogelijkheden in China? Kijk dan eens bij onze andere China reizen en bouwstenen die je kunt combineren zoals jij zelf wilt, om zo je eigen reis samen te stellen.

Of lees meer in de andere blogs:
Eerste keer China? Dit zijn onze tips!
China voor een tweede keer.
Hoe reis je in China?
Of ga terug naar het China-reisblog.

background-pattern