Riksja China & Tibet

Naar boven

Van platteland naar moderne metropool

blog

Geschreven op
maandag 18 november
Geschreven door
Suzanne Vermeer

metropool shanghai china
China is een groot land met veel verschillen. De laatste jaren zijn de verschillen steeds groter geworden tussen platteland en de steeds verder uitdijende steden. Een goed voorbeeld is de provincie Guangdong, het gebied rondom Guangzhou, Shenzhen en Hongkong. Naar verwachting wordt dit één groot verstedelijkt gebied met meer dan 42 miljoen inwoners! China kent momenteel meer dan 100 steden met meer dan een miljoen inwoners, waarbij Chongqing, Shanghai en Beijing de grootste zijn. Gelukkig zijn er ook gebieden met wat minder inwoners. Veel boeren op het land zien de jeugd wegtrekken naar de stad en zo dreigt er een leegloop voor de landbouw in China. Tijdens een China reis vinden wij het leuk om een aantal steden te combineren met wat plaatsen op het platteland. De afwisseling van een indrukwekkende 24-uurs metropool met een wandeling door de rijstterrassen is wat China zo veelzijdig maakt.

verboden stad beijing chinaElke Chinese stad heeft zo zijn charme, maar er zijn een paar steden die eruit springen. Wij vinden Beijing een leuke stad om te je reis te beginnen. Dit is de stad waar een jonge student een rij militaire tanks trotseerde op het Plein van de Hemelse Vrede, tijdens de opstanden in 1989. Hier vind je ook de enorme Verboden Stad, waar de laatste keizer van China met zijn gezin woonde (het schijnt dat hij zijn vrouw en kinderen regelmatig kwijt was…). Beijing kent ook veel moderne architectuur, waaronder het bekende gebouw van de Chinese staatstelevisie, onworpen door Nederlandse architect Rem Koolhaas.

Tijdens onze flexibele bouwsteen Easy Going in Beijing is er genoeg ruimte om de stad te verkennen en de hoogtepunten te bezoeken.

 

 

platteland china rijst Om echt even te ontsnappen aan de drukte van de grote stad en een stukje platteland mee te pakken, zijn de zuidelijke provincies een goede keus. Hier zie je het oude stadje Lijiang, huur je eenvoudig een fiets in Dali en dobber je over de rivier tussen de vreemgevormde, frisgroene karstbergen van Yangshuo. Het leven van de lokale miderheden bestaat niet uit een gehaaste 24-uurs samenleving, maar hier staat een boer tot z’n enkels in de modder, wordt de rijst gedorst en zie je buffels op het land buffelen.

Een passende afsluiting van een afwisselende China reis is de enorme metropool Shanghai. Vrijwel elk jaar wordt er een nieuwe skyscraper geboren in de zakenwijk Pudong. Inmiddels is het een aardig gewas aan hoogste gebouwen aan het worden en kun je tot de bovenste verdieping met de lift omhoog. Een echte aanrader is de magneettrein, de MagLev die vanuit Shanghai met 431 km/u naar de luchthaven zoeft.

Een overzicht van onze bouwstenen vind je op onze overzichtpagina.

background-pattern