Naar boven

De Argentijnse tango

blog

Het is de nationale dans van Argentinië vol spanning, passie en sensualiteit: de Tango. Reis je door Argentinië, dan ontkom je er niet aan. Je komt deze dans echt overal tegen. Maar hoe is deze dans ontstaan? En is de dans altijd zo populair geweest? In deze blog delen we graag de belangrijkste feitjes met je.
Decorative torn edge

Ontstaan in de sloppenwijken

De Tango ontstond halverwege de negentiende eeuw in de sloppenwijken van Buenos Aires en heeft Europese en Afrikaanse invloeden. In die tijd kwamen er namelijk veel immigranten vanuit Europa naar Buenos Aires en zij namen onder anderen de Polka en de Wals mee. De Afrikaanse invloeden komen voort uit de (nakomelingen) van Afrikaanse slaven in Argentinië. Belangrijke muziekinstrumenten voor de tango waren (en nog steeds) de accordeon, de viool en de gitaar.

Ordinair en vulgair

De Europese immigranten waren voornamelijk alleenstaande mannen. Zij brachten hun vrije tijd vaak door in bars, gokhuizen en bordelen in de buitenwijken van Buenos Aires. Vrouwen van fatsoenlijke families vonden de Tango ordinair en vulgair en vrouwen van lichte zeden moesten zij betalen. Daarom dansten de mannen in het begin vooral met elkaar om hun danspassen te ontwikkelen om vervolgens indruk te kunnen maken op vrouwen.

Langzaamaan werd de Tango populair onder het Argentijnse volk, maar de Argentijnse upperclass wilde niets met de tango te maken hebben. Toch namen sommige Italiaanse en Spaanse immigranten de dans mee naar Europa. Daar sloeg het als een bom in in de stad van de romantiek (Parijs). Toen de Tango eenmaal in New York doorbrak, kon de Argentijnse upperclass niet meer achterblijven. Met de militaire dictatuur kwam er vanaf 1955 een tijdelijk einde aan de Tango.

Tijdens de militaire junta van dictator Jorge Videla werden samenscholingen van mensen namelijk verboden. Dus de tango liefhebbers kwamen niet meer bij elkaar. Toen de dictatuur ten val kwam in 1983 deed de Tango weer zijn herintrede. Sindsdien is de Tango mateloos populair en is het inmiddels uitgegroeid tot een echte levensstijl. Er zijn sindsdien verschillende stijlen ontstaan waarvan de Argentijnse de bekendste is.

Rondreis Argentinië - Buenes Aires

Naar Buenos Aires met Riksja Argentinië

In Buenos Aires vind je de tango op veel plekken in de stad. In San Telmo, de oudste en meest traditionele, wijk van de stad zijn er veel straatoptredens op het centrale plein Plaza Dorrego. Je kunt natuurlijk ook naar een show gaan in één van de theaters zoals in het bekende Teatro Colon. Wil je zelf graag de dansvloer op? Doe zelf mee in één van de vele Milongas (dansscholen) die de stad telt.

Maak je een rondreis Argentinië? Dan mag je onze  Buenos Aires bouwsteen Romantiek en oud chique niet overslaan. Je slaapt in de hippe wijk Palermo en maakt en stadswandeling met een echte Porteňo (inwoner van Buenos Aires) die je zijn favoriete plekken van de stad laat zien. ’s Avonds is er tijd voor een bezoek aan een echte Milonga waarin tot late uurtjes de Tango gedanst wordt.

Nieuwsgierig naar Argentinië?

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar Argentinië? We vertellen je graag meer! Je kunt ons bereiken op +31 (0)71 516 20 27 of via argentinie@riksjatravel.nl.

Nog meer inspiratie op doen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern