ANVR logo
SGR logo
Calamiteitenfonds logo

Naar boven

Visum Amerika

Voorbereid op reis

visum-geld-paspoort
visa stempels paspoort

Heb je voor Amerika een visum nodig?

Voor een bezoek aan Amerika is een zogenaamde ‘visa waiver’ verplicht. Op deze pagina lees je alles over de benodigde reisdocumenten voor Amerika.

Paspoort en waiver

Om Amerika in te komen, hebben Nederlanders en Belgen een paspoort nodig dat geldig is na terugkomst van je Amerika reis. Elke reiziger, ook kinderen en baby’s, moet een eigen paspoort hebben. Daarnaast is het verplicht, voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen, zie ESTA. Het invullen duurt ongeveer een kwartiertje en wij adviseren dit minimaal twee weken voor vertrek te doen. Je hoeft alleen de vakjes met de rode sterren in te vullen. Mocht je toch een adres in willen vullen dan je kun het adres van het eerste hotel gebruiken.

De kosten voor het aanvragen van een ESTA registratie zijn 14 dollar per persoon. De betaling vindt plaats per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA, American Express). Een autorisatie is maximaal 2 jaar geldig. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht. Je krijgt via deze site een melding als het allemaal akkoord is. LET OP: in het documentnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt de letter “O” niet voor. Het is wel mogelijk dat het documentnummer het cijfer “0” (nul) bevat.

Vanaf 1 april 2016 dient je paspoort een RFID-Chip en het universele e-symbool op de omslag te hebben. Rechtsonder op de voorkant van je paspoort staat dan een rechthoekig symbool met een rondje in het midden.

Als gevolg van een recente wijziging van de Terrorist Travel Prevention Act, kunnen reizigers die sinds 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan zijn geweest niet langer een ESTA aanvragen. Ook reizigers met een dubbele nationaliteit waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is komen ook niet meer in aanmerking voor een ESTA. Is dit voor jou van toepassing dan dien je een regulier visum aan te vragen en contact op te nemen met het consulaat. Dit geldt ook als je langer dan 90 dagen in Amerika wilt blijven.

Dit is een langere procedure waarbij je uiteindelijk zelf naar het consulaat moet. Regel dit dus ruim van tevoren. Maak voor je vertrek ook een kopie van je paspoort en laat het achter bij familie of vrienden in Nederland. Stop ook een of meerdere kopieën op verschillende plekken in je bagage. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies.

background-pattern