Gezondheid in Amerika
Voorbereid op reis
Gezondheid
Amerika is een hygiënisch westers land met een uitstekende gezondheidszorg. Toch loop je, net als in de rest van de wereld, het risico om ziek te worden tijdens je reis.
Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen.
Riksja Amerika heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie om de laatste stand van zaken te vernemen.
Vaccinaties
Voor een reis naar Amerika zijn geen vaccinaties vereist. Hondsdolheid is wel aanwezig. Er is een kleine kans dat je door een eekhoorn in Yosemite of een eenzame vos op de prairie wordt gebeten. Denk je een verhoogd risico te lopen, dan is het aan te bevelen je te laten vaccineren. Bij een beet van een hond, vleermuis of ander beest, dien je zo spoedig mogelijk medische hulp te zoeken. Voor vertrek kun je contact opnemen met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Een last minute reis naar Amerika hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of Airport Medical Services kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.
Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.
Jetlag
Jetlag is een ontregeling van je biologisch klok, onder andere het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn.
Tips ter beperking van de jetlag:
Het is aan te raden om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme.
Criminaliteit
Amerika is net als Nederland een veilig westers land. In de grote steden, de metro en de toeristische gebieden kunnen zakkenrollers actief zijn. De zwaardere criminaliteit als bendeoorlogen en overvallers concentreren zich vooral in bepaalde arme wijken, zoals Compton en South Central in Los Angeles. Hier zul je als toerist niet snel terechtkomen. Mocht je een bepaalde wijk niet helemaal vertrouwen, vraag dan in je hotel naar de veiligheid.
Bosbranden aardbevingen en zandstormen
In Californië kunnen bosbranden ontstaan in de bosrijke gebieden, waardoor gedeeltes afgesloten worden. Soms door blikseminslag, soms door een achteloze peuk uit het raam van een auto. Verder kunnen er in Amerika lichte aardbevingen voorkomen. Hier zul je niet veel van merken. Zware aardbevingen zijn zeldzaam. Voor informatie over eventuele aardbevingen en bosbranden kun je de media volgen, de aanwijzingen volgen van de lokale autoriteiten en contact opnemen met Riksja Amerika. Tijdens de tocht door het ruige zuidwesten kun je in een zandstorm terechtkomen. Zet je auto langs de kant van de weg en wacht tot het zand weer gaat liggen. Gelukkig duren ze meestal niet lang. Mocht je tijdens je reis hulp nodig hebben, dan kun je altijd contact opnemen met onze lokale agent.
De beestenwereld van Amerika
De kans dat je tijdens je Amerika reis in een gevaarlijke situatie met een wild beest terechtkomt is niet groot. Over de uitgestrekte prairies van de Verenigde Staten lopen de koeien vaak los langs de weg. Let bij het rijden door deze gebieden goed op overstekende beesten. In de nationale parken kunnen wilde beesten als beren op de weg lopen. Een geweldig gezicht, maar let hier wel op je snelheid. Net als Yogi Bear zijn beren gek op lekker eten. Als je kampeert in de bossen is het belangrijk om etenswaren en andere geurige producten goed af te sluiten. Speciale beerbestendige boxen zijn op de kampeerplaats van Yosemite national park verkrijgbaar. Kom je tijdens het wandelen een beer of ander wild beest tegen, begin te schreeuwen en maak de gekste sprongen om het beest af te schrikken. Bij wandelingen door rotsachtige woestijngebieden kun je schorpioenen, spinnen en slangen tegenkomen. Vraag in de parken de ranger om advies over de veiligheid in de natuur.
Huidverzorging
Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister.
Zorg altijd voor een hoge factor zonnebrandcrème om te smeren op de blootstaande huid. De zon is super krachtig in de zomermaanden, ook als er bewolking is.
Als je gevoelig bent voor huidirritatie kun je katoenen of linnen kleding dragen, dat broeit niet snel.
DEET is een goed middel om de muskieten van je af te houden.
Met name in de droge tijd bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen. Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.
Zonnesteek
Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Neem altijd water mee, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.
BELANGRIJK!
Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt die je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in Amerika bent geweest en wat je er gedaan hebt.
Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en denk eraan om een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Amerikaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Hieronder volgt wat informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan een maand in Amerika zal blijven. Zorg ervoor om zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.