ANVR logo
SGR logo
Calamiteitenfonds logo

Naar boven

Handige weetjes over Amerika

Algemene informatie

Amerika-vakantie-met-kinderen
Miami Florida

Praktische informatie Amerika

Tijdsverschil: In de Verenigde Staten is het vroeger dan hier. Omdat het zo’n enorm land is zijn er 6 tijdszones. In New York, Washington en Florida is het 6 uur vroeger. In het zuidwesten; Californië en Nevada is het 9 uur vroeger, in Utah en Arizona is het 8 uur vroeger.
Bellen: Bellen met je mobiele telefoon in Amerika kan overal. Alleen in sommige nationale parken is er geen bereik. Het kan wel erg duur zijn om per mobiel familie even te laten weten hoe het gaat, je kunt dan beter via wifi internet bellen, goedkoop en makkelijk.
Wifi internet: Een internetverbinding is in Amerika bijna overal en vaak draadloos aanwezig. In bijna alle hotels kun je met je eigen laptop of telefoon op internet met een inlogcode die je van het hotel krijgt. Ook in koffiebars en restaurants kun je internetten met je eigen laptop.
Wereldstekker: Het stroomnet in Amerika is 110 volt, anders dan we hier gewend zijn. Je hebt stekkers met twee platte pluggen nodig, neem daarom een wereldstekker mee.
Creditcard: In Amerika betaal je met de dollar, het is handig om cash geld voor onderweg mee te nemen. Een echte must is echter een creditcard, de Amerikanen betalen alles met deze kaart. Zonder een creditcard op reis gaan naar Amerika is eigenlijk niet mogelijk, je hebt het namelijk ook nodig om je huurauto mee te kunnen nemen. Ook wordt vaak een borg gereserveerd/geblokkeerd voor de hotelovernachting al doen niet alle hotels dit. Dit bedrag verschilt ook weer per hotel en kan $100 of meer zijn. Let dus goed op dat je een ruim limiet hebt op de creditcard.

Geschiedenis in een notendop

De Verenigde Staten zijn modern en veel mensen denken niet aan historie en geschiedenis bij de gedachte aan Amerika. Het is geen Rome of Frankrijk, met oude gebouwen en rijke historie. Maar in Amerika is ook veel veranderd decennia lang. Columbus ontdekte Amerika, althans dat denkt men. Toch waren het de Aziaten die er eerder waren, leer hier meer over tijdens de Chinatown tour in San Francisco.

Toen de Nederlanders kwamen noemden ze Amerika Nieuw Nederland met als hoofdstad Nieuw Amsterdam, wat het huidige New York is. Je kunt tijdens de rondleiding door de stad nog gebouwen tegenkomen waar Nieuw Amsterdam op staat. Lang is het niet in bezit geweest van Nederland.
Op 4th of july 1776 verklaarden dertien kolonies zich onafhankelijk (Independance day). De Engelsen waren het hier niet mee eens en de vrijheidsoorlog begon. Na jaren van oorlog werd in 1787 de Amerikaanse Grondwet aangenomen en werd George Washington de eerste president van de Verenigde Staten. Na hem volgden vele presidenten van Abraham Lincoln tot John F. Kennedy en George Bush (jr.). In 2009 is Amerika een nieuw tijdperk ingegaan, de eerste zwarte president heeft zijn intrek genomen in het witte huis, Barack Obama. Hij was nu het toonbeeld van ‘the American Dream’ en ‘Yes we can!’ Een smeltkroes van bevolkingen die hun eigen Amerikaanse identiteit hebben. Inmiddels zijn er weer nieuwe perikelen ontstaan nadat Donald Trump in 2016 is verkozen als nieuwe president. Never a dull moment in Amerika. Ontdek de verschillen tussen de Amerikanen in elke staat of zelfs elke stad tijdens onze meest uitgebreide rondreis; de Roadtrip USA.

Washington - witte huis in Amerika
Amerika usa chinatown

Taal en cultuur

Waar denk je aan bij de Amerikaanse cultuur? Grote auto’s, overdreven uitdrukkingen, alles over de top. Een poppenkast van Coca Cola cultuur vergeleken met de nuchtere Hollanders. Het land heeft geen eeuwenoude cultuur, de indianen zijn een vergeten volk en middeleeuwse kastelen zul je er niet vinden. Maar de huidige cultuur van The States is multiculti. Spaans wordt gesproken in zuidelijke staten zoals Florida, ontdek dit tijdens de Cruisin’ the sunshine state.

Wijken met de hiphop cultuur vind je overal en de grootste Chinatown ligt in San Francisco. Amerika is de bakermat van de internationale muziek en de vader van jazz en blues. Het is een cultureel en creatief volk met de meeste particuliere musea ter wereld en vele kerken met swingende gospelkoren. Nationalistisch zijn ze ook, de Amerikaanse vlag wappert overal en het nationale volkslied speelt elke ochtend op scholen en universiteiten. Maar Amerika staat toch vooral ook bekend om de fastfoodcultuur waar Mc Donalds en KFC vandaan komen.

Amerikanen spreken allemaal Engels, dat is de voertaal. Met die smeltkroes van nationaliteiten hoor je ook regelmatig Spaans, zoals in Miami en het zuiden van Californië. Amerikaans Engels is anders dan het Britse Engels. De uitspraak is wat ‘platter’ en meer door de neus. Per staat verschilt het ook weer. Hier een paar uitdrukkingen die wij oppikten:

Oh my god – als iets goed, slecht, mooi, geweldig of verschrikkelijk is
Woooooooow – hiermee beginnen veel Amerikanen hun zin
I had to take the scenic route – ik was de weg kwijt
Hit the road – ik ga op weg
Don’t let the bed-bugs bite – slaap lekker!
Break a leg – succes!

memphis-elvis-standbeeld
Eten in een diner in Amerika

Eten en drinken

Alles wat je wilt kun je krijgen in Amerika. De supermarkten zijn enorm en veelal 24 uur per dag open. In de steden heb je een keur aan restaurantjes van pizzeria’s tot Chinees uit een bakje met eetstokjes en fastfoodketens. Zo vind je in Orlando de grootste Mc Donalds! Op het platteland en bij de nationale parken vind je ook voldoende restaurants.

Vlees voert de boventoon, met side dishes waarbij je kunt kiezen uit onder andere baked potato, mashed potato, fried potato, french fries en salade met wel 10 soorten dressings!

Je kunt goedkoop ontbijten bij restaurantjes met cornflakes (cereals) met melk, geroosterd brood met jam of kleine Amerikaanse pannenkoeken. Wij vinden de cinnamon roll een echte aanrader. Lunch is vaak simpel, met een sandwich gehaald op de hoek van de straat vaak met chips erbij in plaats van friet. Amerikanen zijn echte zoetekauwen; brownies, zelfgebakken koekjes, milkshakes en ijs. Verkrijgbaar op elke hoek van de straat.

Coca Cola zie je overal ter wereld en komt uit Amerika. In restaurants en bij fastfoodketens is een kleine cola ongeveer een halve liter, kijk niet gek op als je een grote cola besteld en je een beker van een liter krijgt. Gratis refills (nogmaals inschenken) is vaak mogelijk in de diners.

Of de Amerikanen goede koffie maken valt over te twisten, maar het is wel in alle soorten verkrijgbaar, zoals bij Starbucks. Hier verkopen ze koffie met allerlei smaakjes en ‘toppings’.

Hamburgers eten in Amerika
Amerika-reis-Yosemite

Veiligheid

De Verenigde Staten zijn veilig om in te reizen. Sinds de aanslagen van 9/11 zijn controles flink verscherpt. Controles kunnen lang duren, houd rekening met een lange wachttijd als er net een groot vliegtuig voor je is geland.

Amerika kent, net als in elk land, wijken en ‘enge buurten’ in de grote steden waar je liever niet komt. Je zult zeker zwervers in de steden tegenkomen. Vraag bij je hotel of er wijken zijn die je moet mijden. Bij sommige nationale parken zul je een informatieblad krijgen met veiligheidsinstructies. Neem het door en mocht je misschien een beer tegenkomen in Yosemite National Park (zoals wij deden) dan weet je wat je moet doen. In de parken word je ook op de hoogte gehouden over eventuele bosbranden.

In elke grote stad is het verstandig goed op je spullen te letten. Zakkenrollers wonen overal. Bijna alle hotels waar Riksja Amerika mee werkt, hebben een kluis op de kamer of bij de receptie waar je je waardevolle spullen zoals reisdocumenten in kunt opbergen. Is er geen kluis dan kun je de waardevolle spullen opbergen in een koffer met slot op je kamer of meenemen in een ‘moneybelt’ die je onder je kleding draagt. Hiermee kun je ook je geld, pinpas en creditcard meedragen.

Wij raden aan om een kopie te maken van waardevolle documenten zoals paspoort, vliegticket, pinpas en verzekeringspapieren. Scan ze ook in en mail ze naar jezelf. Laat een kopie achter bij vrienden of familie in Nederland, berg een tweede kopie op in je koffer en de derde in je handbagage. Mocht je de documenten kwijtraken op welke manier dan ook, dan helpen de kopieën bij het versnellen van de aangifte procedure en het opvragen van nieuwe exemplaren.

Amerika usa
Amerika - Los Angeles

Ik ga op reis en neem mee...

Amerika is een ontzettend groot continent met daarbij verschillende klimaten. Van zinderende woestijnhitte en frisse lentedagen tot koude nachten in de bergen. Zo divers als het land, zo divers is de inhoud van je bagage. Je kunt prima met een koffer reizen, omdat je veelal zelf rijdt in een huurauto.
Tijdens je Amerika vakantie maak je veel kilometers per auto en loop je veel. Zorg ervoor dat je prettig zittende kleding hebt voor in de auto en goede wandelschoenen. Wij vonden een (zomer)jas en warme fleecetrui aangenaam voor ’s avonds en op frisse dagen. Als je in het najaar of de winter reist, neem dan meer warme kleding mee. Neem dan bij een bezoek aan New York en San Francisco ook een warme winterjas mee want het kan erg koud zijn. Naast t-shirts, korte en lange broeken en toiletspullen, vonden wij het volgende onmisbaar:
– slippers
– lange jogging- of pyamabroek voor de koude nachten in nationale parken
– zwemkleding
– goede zonnebril en petje tegen de felle zon
– zonnebrand met een hoge factor
– DEET anti- insect, vooral in de zomermaanden zijn er veel muskieten in de Everglades
– EHBO setje
– kleine zaklamp
– wereldstekker om je camera en telefoon op te laden
– GPS

background-pattern