ANVR logo
SGR logo
Calamiteitenfonds logo

Naar boven

Klimaat en beste reistijd Amerika

Algemene informatie

Grand Canyon helikoptervlucht
Strand-St.Pete-Florida

Klimaat in Amerika

Tijdens je reis met Riksja Amerika ga je op pad met je eigen huurauto en kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Op deze site staan Amerika bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Amerika rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van USA specialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een Amerika reis met Riksja Amerika, neem dan gerust eerst even contact op.

Voor een bezoek aan de USA is het belangrijk om te weten wat voor weer je kunt verwachten. Op deze pagina lees je alles over klimaat Amerika.

Lekker weer?

De beste tijd om door Amerika te reizen is het hele jaar door, afhankelijk van het gebied dat je kiest. Van april tot november is het zuidwesten het beste. Vooral het voorjaar (april-juni) en het najaar (september-oktober) zijn aangenaam. Ook reizen er dan minder mensen door het land. In de zomer (juli-augustus) kan het er erg heet zijn met temperaturen tegen de 40°C en is het druk in de parken. Toch reizen veel van onze reizigers in de zomermaanden naar het zuidwesten.

Wil je tussen november en april naar Amerika reizen dan is Florida aangenaam. De temperatuur ligt tussen de 18°C en 24°C en de zon schijnt vaak. Juli en augustus zijn warm en vochtig in Florida, met hoge temperaturen en in de namiddag vaak een flinke regenbui. Van juni tot oktober is het orkaanseizoen, maar doorgaans merk je dit alleen doordat het vaker regent. In principe kun je Florida het hele jaar door bezoeken.

In het noordoosten is het weer vergelijkbaar met Nederland. In de lente kun je met zon op een terrasje zitten en in juli zoek je verkoeling in een stadspark.

strand Hawaii - Waikiki Beach
Las Vegas Hotel Amerika
Las Vegas New York

Californië en het zuidwesten

De zon hoog in de blauwe lucht en in de verte zie je de warmtetrillingen boven de eindeloze weg hangen: het broeierige klimaat in het zuidwesten van Amerika. In de lente en de herfst is de Californische zon aangenaam met temperaturen tussen de 15 en 28°C. In juli/augustus kan het kwik in woestijnen als Death Valley en Las Vegas oplopen tot dik in de 40°C. Het is een droge hitte, dus gelukkig niet zo benauwend als in de tropen. Het weer kan in de zomer plotseling omslaan in een heftige verfrissende onweersbui. ’s Nachts kan het snel afkoelen naar zo’n 15°C. Californië krijgt in de zomermaanden regelmatig te kampen met bosbranden.

Het klimaat Californië: langs de kust van Californië kan het in de zomer aangenaam zijn met een koele oceaanbries. Aan de noordelijke kust van Californië – rondom San Francisco – kunnen zomers koele mistwolken hangen, waardoor de temperatuur kan dalen naar zo’n 15 °C. Een sweater en/of waterdicht jack kan dan lekker zijn.

n de hoger gelegen natuurparken Yosemite en Sequoia, zijn de wegen van november t/m april vaak onbegaanbaar door sneeuwval. In april/mei kan het er nog fris zijn (ca. 10-15 °C), maar de watervallen stromen door de smeltende sneeuw uit de bergen en de bossen staan volop in bloei. Ook de noordkant van de Grand Canyon is in de wintermaanden niet bereikbaar vanwege de sneeuwval.

Van oktober tot juni wordt de Tioga Pass afgesloten in verband met sneeuwstormen, dit is de bergpas op de route tussen Yosemite en Death Valley. De rangers geven de bergpas vrij als er geen kans op sneeuwstormen meer is. Daarom reis je in het voor- en najaar via (Death Valley en) Sequoia National Park ‘onderlangs’.

USA - West-Amerika - Yosemite
Amerika - Florida - Miami

Florida

Met meer dan 300 dagen zon per jaar is Florida met recht de Sunshine state. Van december t/m april is de temperatuur aangenaam in Florida, met een gemiddelde tussen de 18°C en 24°C en weinig regen. Het is dan hoogseizoen. Met kerst en Springbreak (2 weken in maart) kan het erg druk zijn met vakantievierende Amerikanen. Juni, juli en augustus zijn broeierig warm met kans op een flinke onweersbui. Ook zijn er, vooral in het binnenland, tijdens de zomermaanden meer muskieten.

Voor het gehele Caribische gebied geldt een officieel orkaanseizoen van juni tot ongeveer half november. September en oktober zijn hierin de piekmaanden. Jaren van weinig/geen orkanen worden afgewisseld met actieve seizoenen. Ondanks de kans op orkanen, reizen de meeste van onze reizigers (en met hun vele anderen) in juli en augustus naar Florida. Vier je je vakantie in Florida, net als er een orkaan over raast, dan bestaat de kans dat je je vakantie moet aanpassen omdat er bepaalde gebieden niet meer bereikbaar zijn. Houd er rekening mee dat natuurgeweld niet gedekt wordt door een verzekering. Als je op zoek bent naar meer informatie over orkanen dan kunnen we de website van Het “National Hurricane Centre” in Miami, Florida aanraden. Dit is een officiële instantie met veel en goede informatie over orkanen.

New York, Washington en de Niagara Falls

Het weer in New York is vergelijkbaar met onze vier jaargetijden. Elk seizoen heeft zijn eigen sfeer. November tot maart kan koud zijn met sneeuwval met een gigantische verlichte kerstboom en tientallen hohohooo-Santa Clauses om je heen. De zomers (juni-augustus) vochtig en warm met een gemiddelde temperatuur van 25°C. Central Park is dan de oase van de stad waar elke New Yorker rondhangt.
De lente (april-juni) en de herfst (september-oktober) zijn aangenaam met heldere zonnige dagen en hier en daar een bui (ca. 10-15 °C). Ideaal weer om door de stad te struinen.

In Washington zijn de seizoensverschillen extremer. De winter kan ijskoud zijn en de zomer bijna tropisch warm. De lente en de herfst zijn mild met gemiddelde temperaturen van 20°C. De beste reistijd voor volle watervallen en de boottocht bij de Niagara Falls is van mei tot en met oktober.

New York
Ameika - Nashville

Deep South

De Amerikaanse Deep South omvat een aantal Staten en elke staat heeft zijn eigen klimaat.

In het Great Smoky Mountains National Park is de temperatuur het meest aangenaam. Van mei tot en met september ligt de gemiddelde temperatuur rond de 26°C. Het is er dan dus aangenaam tot warm en er valt weinig neerslag. In december, januari en februari koelt het sterk af, dan is het gemiddeld 8°C.

In Tennessee, iets ten noorden van de Smoky Mountains, reis je het best tussen van april tot en met oktober. Het is dan gemiddeld 26°C en in deze maanden heb je (met uitzondering van de maand juli) niet zo veel neerslag. December en januari zijn de koudste maanden in Tennessee, dan is het ongeveer 8°C.

In de staat Louisiana is het het hele jaar door warm tot heet en van maart tot en met november valt er minder neerslag. Deze maanden zijn beste reistijd en de gemiddelde temperatuur is 28°C. Houdt er wel rekening mee dat de luchtvochtigheid hier hoog is.

Het overzicht hieronder geeft bij Deep South een gemiddelde temperatuur op de bovengenoemde plaatsen. De daadwerkelijke temperatuur tijdens je reis kan dus iets afwijken.

Alaska

Zomer
De beste reistijd om Alaska te verkennen is tussen mei en september. Je hebt dan overwegend helder weer, zachte temperaturen en veel zonlicht. Vanaf medio mei zijn de eerste zeevogels te spotten en vanaf half juni zijn ook de laatste onverharde wegen in het binnenland te bereizen. Eind juni wordt het amper donker en kun je tot in de vroege uren wandelen en fotograferen. Juni is bovendien de maand met de minste regen. In juli en augustus bloeien de meeste bloemen.

Voor- en najaar
In het voorjaar ruik en zie je de lente: de eerste vogels die door de lucht scheren en de groene knoppen in de bomen. In het najaar knallen de herfstkleuren je tegemoet en heb je zomaar kans het noorderlicht te spotten. Er zijn minder toeristen en de prijzen zijn lager dan in de zomer. Houd er wel rekening mee dat de wegen in het binnenland in mei nog deels onbegaanbaar zijn.

Winter
Ga je in de winter naar Alaska dan heb je als eerste kans om het noorderlicht te zien. De beren houden hun winterslaap terwijl de elanden juist op zoek zijn naar eten. De zon staat laag, waardoor alle kleuren warm aandoen. Het dikke pak sneeuw maakt de wereld stil. En zorgt ervoor dat je Alaska op net weer een andere manier beleeft.

Amerika - Alaska

Klimaat Amerika

Regio Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zuidwesten 0°C 5°C 10°C 15°C 26°C 27°C 27°C 27°C 27°C 20°C 10°C 0°C
Florida 24°C 24°C 24°C 24°C 24°C 24°C 24°C 24°C 24°C 24°C 23°C 24°C
Noordoosten 0°C 0°C 5°C 11°C 17°C 22°C 25°C 24°C 20°C 14°C 8°C 2°C
Deep South 10°C 12°C 16°C 22°C 26°C 30°C 31°C 31°C 28°C 22°C 16°C 12°C
Boston New England
rondreis

I Love… East Coast Cities

  • Boston - New York - Philadelphia - Washington
  • 12 dagen / 11 nachten
  • Vanaf € 2.125,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Seward Alaska
bouwsteen

Hiken tussen bergtoppen: Kluane National Park

  • Haines Junction
  • 3 dagen / 2 nachten
  • vanaf € 250,- per persoon (vanaf 2 personen)
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Strand-St.Pete-Florida
rondreis

Tampa Takeoff

  • Gulf Coast – Naples & Everglades – Miami – Cocoa Beach - Orlando - Crystal River
  • 14 dagen / 13 nachten
  • Vanaf € 1.685,- p.p.
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern