Oudtshoorn: zigzag de berg af

bouwsteen

 • Reisschema:
  Oudtshoorn
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 168,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. mountainbiketocht met lunch
Tijd om de benen los te maken. Per mountainbike daal je de Swartbergpas af. Maak kennis met de Karoo en fiets op je gemak dwars door de outback van Zuid-Afrika. Samen met je gids maak je verschillende stops, bijvoorbeeld bij een struisvogelboerderij. Tijdens de lunch zochten wij verkoeling in de theetuin. Na een actieve dag in de buitenlucht kom je tot rust in je guesthouse. Neem plaats op de veranda met weids uitzicht over het Swartberg-natuurreservaat en laat je verwennen met een typisch Zuid-Afrikaans stukje melktert (melktaart) of een goed glas wijn.
Oudtshoorn Swartberg - bloemen

Dag 1 – aankomst Oudtshoorn

Vermijd de snelweg en kom binnen via de Route 62, een weg dwars door de Kaapstreek met Oudtshoorn als centraal punt. Deze route van ongeveer 850 kilometer gaat oostelijk over in de Tuinroute en westelijk rijd je over de langste wijnroute ter wereld.

Vanavond slaap je in Oudtshoorn. Je verblijft in een sfeervol guesthouse met zwembad. De comfortabele kamers, maar ook de gastvrijheid maakt dat wij ons er al snel thuis voelden. Maak een wandeling door dit kleine en koloniale dorpje met zijn brede lanen en statige gebouwen. Oudtshoorn heeft zijn status verdiend met de veren van de volstruis. Tegenwoordig zijn naast de veren, ook het vlees en het leer belangrijke handelswaar. Veel struisvogelboerderijen zijn open voor publiek, zodat je een kijkje kunt nemen op het terrein of kunt lunchen; probeer vooral de reuzenomelet of een lichtroze struisvogelbiefstuk. Wist je dat bijna negentig procent van de struisvogels ter wereld in Zuid-Afrika leeft?

Dag 2 – Oudtshoorn downhill mountainbiken

Vandaag is het tijd voor de ‘afklim’ zoals de Zuid-Afrikanen zeggen, ofwel afdaling vanaf de Swartbergpas in het gelijknamige natuurreservaat. Je wordt vanaf de voet van de pas, Kobus se Gat, met een busje afgezet bij de top van de Swartbergpas. Vanaf de top fiets je terug naar beneden. Van bocht naar bocht toer je naar beneden. Je gaat over kronkelende bergweggetjes, komt langs valleien, flora en fauna. Vergeet onderweg niet om een foto te maken. De middag heb je voor jezelf. Leuke plekken in de buurt zijn bijvoorbeeld de Cango-grotten, vrij toeristisch, maar in onze ogen nog steeds spectaculaire kalkdruipsteengrotten. Er zijn elk uur rondleidingen van anderhalf uur.

Dag 3 – Vertrek Oudtshoorn

Na je ontbijt is het tijd om verder te gaan. Nog een laatste stop bij een groepje struisvogels onderweg en je rijdt verder richting het Addo Elephant Park,  peddel door Wilderness National park met de bouwsteen Peddelen in Wilderness, of verken de wijnstreek van Stellenbosch. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Vergeet op je doorreis ook zeker de rest van Route 62 niet, je hebt pas de helft achter de rug en ook het tweede deel vonden wij de moeite waard.

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Optionele excursie: Cango Caves bezoeken

 • Reissom:
  € 10,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  bezoek Cango Caves inclusief gids

Op een kleine dertig kilometer afstand van Oudtshoorn ligt het spectaculaire, ondergrondse wonder van de Klein Karoo, de Cango-grotten. Bezoek onder begeleiding van een ervaren gids de kalkstenen bergkam. Wij vinden de Gango Caves een leuk uitstapje in de buurt, wel vrij toeristisch, maar in onze ogen nog steeds spectaculaire kalksteengrotten. De tour duurt een uur.

Deze bouwsteen is goed te combineren met