Ontspannen in Houtbaai – Kaapstad

bouwsteen

 • Reisschema:
  Kaapstad strand
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  vanaf €219,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  ontbijt
Dit is volgens ons een fijne plek om je reis door Zuid-Afrika op een relaxte manier af te sluiten, of juist te beginnen. Naast de Tafelberg en het historische centrum, staat de omgeving van Kaapstad ook bekend om zijn kusten, Kaap de Goede Hoop en zeldzame Afrikaanse pinguïns.

Je verblijft op een plek vlak bij het strand van Houtbaai. In onze zomer is het niet altijd strandweer, maar je kunt er lekker uitwaaien. Vaak is de zee te wild om in te zwemmen, daarom heeft je accommodatie ook een zwembad. Houtbaai is een goede uitvalsbasis om met de huurauto een dagtocht naar Kaap de Goede Hoop te maken, het meest zuidwestelijke puntje van Afrika. Wandel naar de oude vuurtoren en ga picknicken in het nationale park.
Kaapstad strand

Dag 1 – Houtbaai aankomst

Kaapstad heeft een geweldige ligging, direct aan zee met verschillende baaien en stranden met ieder hun eigen karakter. Hier kun je buiten de drukte van de stad perfect een paar dagen bivakkeren en de omgeving van Kaapstad verkennen.

Houtbaai, met zijn pittoreske vissershaven en een spierwit strand, ligt zo’n half uur rijden ten zuiden van het centrum van Kaapstad. We hebben verschillende leuke, kleinschalige guesthouses gevonden, ieder met fijn zwembad, comfortabele kamers en een terras om te relaxen. Afhankelijk van de beschikbaarheid boeken wij een guesthouse voor je, waarbij een ding zeker is: je kunt er heerlijk ontspannen en genieten van het goede Kaapse leven.

Dag 2 en 3 – Houtbaai vrije dagen

Houtbaai ligt aan het begin van Chapman’s Peak Drive, één van de mooiste autoroutes ter wereld die slingert langs de Kaapse kust. Na het ontbijt kun je de auto instappen voor een rit richting Kaap de Goede Hoop. Er zijn diverse wandelingen in het park te maken en naast de vele vogelsoorten kwamen we onder meer bavianen, elanden, schildpadden en struisvogels tegen. Na een picknick in het park kun je doorrijden naar de pinguïnkolonie (toegang €3,- p.p.) nabij Simon’s Town. Bij Foxy Beach kun je ze vanaf een houten platform van dichtbij bekijken. Bij Boulders Beach kun je je snorkel op zetten en als je geluk hebt zelfs een stukje met ze gaan zwemmen.

Tip: Lijkt het je leuk om de Chapman’s Peak Drive te doen per motor met zijspan? Kijk dan onderaan de pagina voor deze bijzondere excursie, die je kunt toevoegen aan je reis!

In Houtbaai zijn diverse restaurants en ook supermarkten in de buurt. Ons favoriete restaurant aan het strand is Dunes. Terwijl de zon langzaam onderging, zaten wij hier met onze voeten in het zand te genieten van gegrilde vis met een glas chardonnay.

Dag 4 – Houtbaai vertrek

Voor veel reizigers is Houtbaai de laatste bestemming op hun reis door Zuid-Afrika. De meeste vluchten terug naar Amsterdam vertrekken pas ’s avonds, dus je hebt nog de hele dag om van het strand in Zuid-Afrika te genieten. Wil je je verblijf aan het strand in Kaapstad nog een paar nachten verlengen, dan is dat natuurlijk mogelijk. Wanneer je pas ’s avonds laat terugvliegt, is het ook mogelijk om een late check-out voor je te reserveren. Laat het ons even weten, dan plannen we dit voor je in.

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Alternatief verblijf in Camps Bay

 • Reissom:
  € 348,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Overnachtingen in bijsonder plekkie nabij de kust op basis van logies.

In de zomer (onze winter) is het aangenaam vertoeven op de stranden van Camps Bay. Het ligt tussen Houtbaai en Kaapstad in en is een hippe badplaats waar de rich & famous graag komen. Je slaapt in een studio of guesthouse vlakbij het strand. In ónze zomer is het niet altijd strandweer, maar je kunt er lekker uitwaaien. Vaak is de zee te wild om in te zwemmen, daarom heeft je accommodatie ook een zwembad(je). Je verblijf aan de kust is een goede uitvalsbasis om met de huurauto een dagtocht naar Kaap de Goede Hoop te maken, het meest zuidwestelijke puntje van Afrika. Wandel naar de oude vuurtoren en ga picknicken in het nationale park, maar pas wel op voor de brutale bavianen! Bij Boulders Beach zie je de pinguïns over het strand waggelen.

Variant
2

Optionele excursie: kerk- en townshiptour

 • Reissom:
  € 44,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  inclusief entreegelden, transfers en een gids

Bezoek samen met een lokale gids een van de townships in Kaapstad. Townships zijn gevormd in de tijd van de apartheid, maar nog steeds leeft een groot deel van de bevolking in deze buitenwijken. De sfeer is bijzonder: armoede is zichtbaar, maar niet voelbaar. Opgewektheid, hoop, strijd en kracht stralen uit. Je ziet de shacks, woningen van golfplaat en hout, drinkt een biertje in de shebeen (lokale pub) en bezoekt een kindertehuis. Enkel op zondag breng je een bezoek aan een lokale kerk.

Variant
3

Optionele excursie: Tafelberg wijnsafari

 • Reissom:
  € 117,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  inclusief vervoer in een 4x4, gids, snacks en diverse wijnen

De safari begint aan de voet van de Tafelberg, waar een gids je ophaalt in een 4×4. In een paar uur rijd je de Tafelberg op, via een weg die voor normaal publiek niet toegankelijk is. Op een mooie plek op de berg worden een paar stoeljes neergezet waar je kunt plaatsnemen. Terwijl jij geniet van het geweldige uitzicht over Kaapstad, schenkt de gids de heerlijkste Durbanville wijnen voor je in. Naast de lekkerste wijnen, worden er ook diverse snacks geserveerd.

Variant
4

Optionele excursie: culinaire fietstocht

 • Reissom:
  € 48,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  inclusief gids, helm en proeverijen onderweg

Je ontdekt de keuken van Kaapstad fietsend door specifieke wijken en genietend van traditionele Zuid-Afrikaanse gerechten. Je bezoekt de wijk Bo Kaap, de Atlas specerijenmarkt, de Waterkant en de wijk Green Point onder begeleiding van een lokale gids. De fietstocht is ongeveer twaalf kilometer lang en duurt vier uur. Je stapt om 09:30 uur op de fiets. Tijdens de tocht proef je gerechten zoals een broodje met boerworst, biltong, bobotie en koeksister. Ook word je voorzien van thee en water onderweg.

Variant
5

Ontdek Kaapstad per motorfiets met zijspan

 • Reissom:
  € 150,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  rondrit inclusief zijspan met chauffeur, leren jas, helm, goggles en benzine

Ontdek Kaapstad en zijn omgeving per motorfiets met zijspan! Een droom voor velen. Samen met een motorchauffeur ontdek je al het moois in deze bijzondere stad. Rij langs de Atlantische kust, via Chapsman’s Peak richting Simon’s Town. Er kunnen naast de chauffeur nog twee passagiers mee; één in de zijspan en één achter de chauffeur. Na zo’n vier uur stap je af en ben je een heel mooie ervaring rijker.

Deze bouwsteen is goed te combineren met