Tokyo, Kyoto en Osaka: de verschillen

blog

Geschreven op
donderdag 11 oktober
Geschreven door
Lisa Henriquez
Delen op social media

 

Tijdens een rondreis door Japan mag je deze drie grote steden zeker niet overslaan: Tokyo, Kyoto en Osaka. Omdat we regelmatig de vraag krijgen welke stad leuker is, lichten we in dit artikel de verschillen toe. Zo kun je zelf bepalen welke van de drie het beste bij je past en waar je eventueel langer wil blijven.

Groots en flitsend Tokyo

Welke rondreis je ook kiest, onze reizen beginnen altijd in Tokyo en dat is meteen een fantastisch welkom; de stad prikkelt al je zintuigen en laat je vrijwel direct verbazen. Een rits aan reclameborden, schreeuwende neonverlichtingen, statige wolkenkrabbers en een stoet aan duizenden Japanners flitsen aan je voorbij. Je zou de stad kunnen vergelijken met New York: altijd druk, altijd levendig en altijd verrassend waar je ook bent. Trek er dan ook zeker niet lang voor uit als je geen liefhebber bent van miljoenensteden.

Die drukte is niet voor niets: Tokyo is het financiële centrum van Japan en business is alom aanwezig. En tegelijkertijd heerst hier om die reden een tegencultuur, waar punk en kogyaru, ook wel bekend als schoolmeisjes in zeer korte rokjes, geïntroduceerd werden. Het nachtleven speelt hierbij een belangrijke rol, waarbij drank en drugs niet uit den boze zijn. Je weet dan ook nooit wat zich achter de deuren afspeelt.

Naast de hypermoderne gebouwen en het hoge businessgehalte, mag Tokyo zich een trotse eigenaar noemen van een aantal enorme parken. Een mooi contrast waarbij groen ook in stand wordt gehouden, vergelijkbaar met onze buur Londen. Tokyo is verder opgedeeld in een aantal wijken, waarbij Shinjuku misschien wel de bekendste is. Deze wijk wordt vaak vergeleken met Times Square: alles draait om commercie. Harajuku komt meer in de buurt van een Europese stad, met pittoreske witte gebouwen en boetiekjes. Ben je juist een nachtbraker? Dan zijn de wijken Shibuya en Roppongi the place to be. Maar wat de meeste districten gemeen hebben, is dat alle huizen en kantoren zijn gebouwd rondom historische tempels en andere heiligdommen. Een opvallende mix van modern en oud.

Schilderachtig, artistiek en cultureel Kyoto

Waar Tokyo om torenhoge gebouwen draait, vind je in Kyoto voornamelijk laagbouw en dat geeft de stad een andere sfeer. Sowieso is het straatbeeld hier niet te vergelijken met dat in Tokyo. Eeuwenoude tempels, roodgekleurde lampionnen, sierlijke tuinen en omliggende bergen tekenen het decor, waardoor de sereniteit veel meer naar voren komt. Samen met een wirwar aan smalle straten, waar auto’s niet kunnen komen, zorgt dit voor rust en tranquility. En voor de mooiste en historische wijken kun je het beste naar Gion, Higashiyama en Arashiyama gaan.

De locals zijn zeer trots op hun stad en de tradities, en ze doen er dan ook alles aan om dit te stimuleren. Zo leren ze vanaf kleins af aan vaak hoe ze een instrument moeten bespelen, hoe ze bloemstukken kunnen maken en ze krijgen lessen in theeceremonies. Je zult dit dan ook veel terugzien tijdens een bezoek aan Kyoto. Wat je wellicht ook gaat zien, maar die kans is inmiddels erg klein, zijn de welbekende geisha’s. Waar ze vroeger een slechte reputatie hadden, worden ze nu gezien als dames van hoge klasse.

In Tokyo mag je dan wel de beste sushi vinden op de ochtendmarkt, in Kyoto kun je over het algemeen van de lekkerste gerechten smikkelen. Wil je echt traditioneel Japans eten? Dan zit je hier ongetwijfeld aan het juiste adres. Stap een lokaal tentje vol lampionnen binnen en je zult smullen. Ook kun je picknicken op het water, een populaire activiteit in de stad. Kyoto is dan ook de thuisbasis van het drijvende leven op het water.

Industrieel en vriendelijk Osaka

Osaka staat van de drie steden bekend als de stad waar de locals het vriendelijkst zijn en waar ze wel van een grapje houden. Waar ze in Tokyo vaak ingetogen en verlegen zijn, zijn ze hier uitbundig en komedie staat hier dan ook centraal. Je vindt hier om die reden veel theaters en je kunt altijd wel een show bijwonen. Vele Japanse artiesten komen uit Osaka of hebben hier hun plek in de showbizz-wereld verdiend.
Osaka heeft de reputatie een beetje eigenwijs te zijn. In heel Japan staan ze op de roltrappen netjes aan de linkerkant, maar in Osaka staan ze eigenwijs rechts.

Ook is Osaka een goedkopere stad om te eten en een aantal bekende, Japanse gerechten komen hier oorspronkelijk vandaan. Wist je bijvoorbeeld dat de sushi van de lopende band hier is uitgevonden? De perfecte plek om sushi van de band te graaien dus. En het is, net als Tokyo, een uitstekende stad om lekker te shoppen dankzij de grote winkelcentra. Gelukkig kun je hier goed onderhandelen en zo heb je zelf in de hand hoeveel je uitgeeft tijdens het winkelen.

Osaka bestaat voornamelijk uit grijze gebouwen en doet de stad zelfs ietwat depressief aan. En het feit dat hier vele daklozen zijn, helpt zeker niet mee aan de sfeer. Om deze redenen is Osaka onze minst favoriete stad van de drie en daarom plannen wij hier standaard een enkele nacht in. Zo heb je precies genoeg tijd om te proeven van het lekkere eten, de vele shopgelegenheden en de theaters.

Conclusie en de verschillen op een rij

Deze steden liggen alle drie in Japan maar dat is gelijk ook de enige overeenkomst. Waar Tokyo bruist van de energie, is Kyoto juist vreedzaam. Tradities en cultuur gaan hand in hand in Kyoto, maar Tokyo is de stad die je misschien wel de grootste cultuurshock geeft. En dankzij het bruisende leven en de vele bezienswaardigheden, kun je hier zeker een week verblijven. Osaka daarentegen is wereld op zich, met een eigen taal en eigen gerechten. Osaka is noch bruisend noch cultureel spannend, maar toch raden wij aan dit gezien te hebben. De stad is tenslotte een goede uitvalsbasis voor dagtrips naar de omliggende dorpen en steden.

Goed om te weten: ook in en rondom Kyoto en Tokyo kun je voldoende dagtrips ondernemen. Het is dus zeker geen straf om in beide steden nachten toe te voegen, zodat je de omgeving beter kunt ontdekken.

Heb je zin gekregen in een rondreis door Japan waarbij je de drie steden met elkaar combineert? Vergeet dan geen kijkje te nemen op onze rondreispagina.