De meest bijzondere Japanse festivals

blog

Geschreven op
donderdag 10 januari
Geschreven door
Birgit Theijssen
Delen op social media

Een rondreis door Japan is naar onze mening sowieso een grote aanrader, maar hoe leuk is het als je nog een echt Japans festival kan meepakken tijdens je vakantie? Japan kent het gehele jaar verschillende festiviteiten en we hebben de belangrijkste festivals voor je op een rijtje gezet.

Sapporo Yuki Matsuri: begin februari

Het grootste sneeuw- en ijsfestival vind je in Japan, in de hoofdstad van het eiland Hokkaido om precies te zijn: Sapporo. Je bekijkt hier de meest bijzondere, grootse en gedetailleerde sneeuw- en ijsscculpturen. Het festival heeft zijn oorsprong in 1950 gevonden, toen een aantal middelbare scholieren een aantal sneeuwsculpturen in het park maakten. Dit was zo’n succes dat dit elk jaar werd herhaald en hier steeds meer bezoekers op af kwamen. Tegenwoordig trekken hier jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers naar toe van over de hele wereld.

Yokote: 15 en 16 februari

In Yokote kun je ieder jaar op 15 en 16 februari verschillende iglo’s bekijken van sneeuw. Binnen de iglo’s vind je altaren die zijn gewijd aan de watergod, in de hoop dat er in het komende jaar veel water zal zijn. In de avonden worden bezoekers uitgenodigd om rijstcakejes te eten en rijstwijn te drinken zonder alcohol. In ruil daarvoor dienen de bezoekers een offer te doen aan de watergod.

Omizutori: van 1 tot 14 maart

Bij de Todaji Temple in Nara nabij Kyoto vinden twee weken lang verschillende festiviteiten plaats die te maken hebben met Boeddhistische rouwrituelen. Deze traditie vindt al 1.250 jaar plaats en daarom is dit een van de oudste, Boeddhistische evenementen van Japan.

Kanamara Matsuri: eerste zondag van april

Een wel heel apart festival is de Kanamara Matsuri vlakbij Tokyo, welke elk jaar plaatsvindt op de eerste zondag van april. Het evenement staat in het teken van de penis, welke overal wordt afgebeeld. Groot, klein, dik of dun: je komt ze allemaal tegen. Het feest wordt gehouden om geld in te zamelen voor onderzoeken naar AIDS. Het festival vindt plaats bij een heiligdom waar prostituees vroeger baden om geen geslachtsziekten op te lopen.

Takayama Festival: in het voor- en najaar

In de historische plaats Takayama vindt ieder voor- en najaar het gelijknamige festival plaats: op 14 en 15 april, maar ook op 9 en 10 oktober. Tijdens het evenement bewonder je een groot aantal praalwagens, maar er vinden ook optredens en parades plaats.

Meiji Shrine Festival: van 29 april tot 3 mei

In het voorjaar kun je alle mooie planten en bomen in bloei aanschouwen in een diep bos in Tokyo. Je komt natuurlijk voor de bloesems, maar je kunt ook workshops van bekende kunstenaars bijwonen. Het lijkt wel alsof je in een sprookje bent beland!

Jinja Shrine Festival: van 30 april tot 6 mei

Voor een magisch festival kun je het beste tussen 30 april en 6 mei reizen, als er in Tokyo een week lang festiviteiten aan de gang zijn. In de nachten steken veel Japanners lantaarns en kaarsen aan, welke een magisch plaatje opleveren. En in de middagen struin je juist gezellig over de markten.

Musashi-mitake Hinode Festival: 7 en 8 mei

Heb je zin in een avontuur? Doe dan mee aan de eeuwenoude traditie om rond middernacht te wandelen naar de bergtop van het dorpje Mitake. Je moet zo’n driehonderd traptredens beklimmen en vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over Tokyo. Pelgrims, priesters en familie doen dit ieder jaar en de traditie gaat terug naar eeuwen geleden. Op 8 mei is het juist een groot feest, waarbij er voldoende activiteiten worden gehouden.

Aoi Matsuri: 15 mei

Een van de bekendste festivals van Kyoto is Aoi Matsuri en deze vindt ieder jaar plaats op 15 mei. Honderden mensen gaan op deze dag verkleed in aristocratische stijl en samen vormen zij een parade. Het is een mooi gezicht om te aanschouwen als je in Kyoto bent, een stad die je sowieso niet mag overslaan tijdens een rondreis door Japan!

Kanda Matsuri: een week lang in mid mei

Ook in Tokyo kun je voldoende festivals bijwonen, zoals de Kanda Matsuri. Een week lang worden er verschillende festiviteiten gehouden, waarbij een parade vol heiligdommen de belangrijkste is. Muzikanten treden op, de Japanners gaan verkleed in traditionele kostuums en priesters gaan te paard door de straten.

Gion Matsuri: de hele maand juli

Ben je in juli in Japan? Goed gepland, want dan vinden er elke dag evenementen plaats in Kyoto. Ook hier staan praalwagens centraal, die je iedere dag kunt aanschouwen in de stad. Natuurlijk is er ook muziek, dans en veel gezelligheid!

Nebuta: 2 tot 7 augustus

Elk jaar, van 2 tot 7 augustus, vindt er in Nebuta een parade plaats waar enorme praalwagens centraal staan. De praalwagens zijn van papier gemaakt en ze kunnen metershoog en -breed zijn. Alle lantaarns beelden een belangrijk persoon uit, zoals historici en verschillende mythische figuren. Dit gaat samen met gezellige muziek, veel dansers en drums.


Kanto Matsuri: van 3 tot 6 augustus

Een meterslange bamboestok vol lampionnen, dat is waar het Kanto Matsuri Festival om draait. Het is dan ook een spectaculair gezicht en iets waar je zeker niet mag missen als je rond die tijd in de buurt van de stad Akita bent.

Heb jij zin om een feestje bij te wonen in Japan? Bekijk dan onze Japan-rondreizen en leg snel een mooi reisje door Japan vast!