Naar boven

Nusa Lembongan Bali

Bali Indonesië: 5 redenen om te gaan

blog

Geschreven op
maandag 9 december
Geschreven door
Kerstin Jauk

indonesie rijstveldenuBali, het meest bekende eiland van de Indonesische archipel. Het eiland Bali wordt veel bezocht en heeft daarom de reputatie een druk eiland te zijn van Indonesië. Zeker, Bali heeft drukke, toeristische plaatsen. Maar, als je verder op Bali reist en verder kijkt, beleef je het ongerepte Indonesische leven. Een boer ploegt met zijn ossenkar het land om, vissers gaan voor dag en dauw het water op en eendjes badderen in de rijstvelden. Begin dit jaar maakte ik (Tamara, reisspecialist Indonesië online) een tweeweekse reis op Bali en het eiland heeft een speciaal plekje gekregen in mijn hart. Waarom? Lees hieronder 5 redenen om naar Bali te gaan (al kan ik er zo nog meer opnoemen…)

Waarom Bali bezoeken? Je hebt een openlucht badkamer.

Op Bali hebben accommodaties regelmatig een buitenbadkamer. Omsloten door muren, vaak begroeid met tropische planten, sta jij onder je openlucht douche. Om je heen hoor je kikkers (misschien zit de kikker wel dichterbij dan je denkt) en je voelt de warme lucht door de waterstralen heen. Ik voelde mij een prinses, in mijn eigen Balinese oase. Natuurlijk, een openlucht badkamer betekent ook ’s nachts met een zaklamp naar beneden op zoek naar de wc. Daarnaast is een openlucht badkamer nooit helemaal van jou alleen, je deelt deze met het Balinese dierenrijk. Maar ja, ook dat heeft zijn charme.

indonesie bali eilandWaarom Bali bezoeken? Spoel je zonden weg.

Wel eens een leugentje voor bestwil verteld? Een les op school overgeslagen of een niet-zo-vriendelijke gedachte gehad over iemand? Op Bali verlos je jezelf van (al) je zonden. In Tirtagangga vind je het waterpaleis, met enkele baden met daarin heilig water. Dit water, geloof het of niet, komt vanuit India, dwars door de zee heen (dit heilige water heeft een eigen stroming…) en belandt zo in het waterpaleis. Spring het bad in, dompel je onder en je bent een herboren mens.

 

eiland bali offersWaarom Bali bezoeken? De gids klimt de palmboom in.

De Balinees is, dit woord omvat het precies, hartelijk. Niets is te gek voor een chauffeur of gids om jou een bijzondere reis te geven. Zo maakte ik een wandeling door de groene binnenlanden van Munduk. Het was aardig klimmen en balanceren tussen de rijstvelden, wat best dorst opwekkend was. Geen probleem, want toevallig liepen wij langs de plantage van onze eigen gids. Waar zijn eigen palmboom staat. Binnen een paar seconden klom de gids omhoog, op zoek naar een verse kokosnoot. Hakbijl erbij (zijn schuur staat een stukje verderop) en hop, open was de kokosnoot. Een letterlijk hoogtepunt van de actieve wandeling.

Waarom Bali bezoeken? Je hebt nog nooit zoveel offers gezien.

Op Bali is de bevolking grotendeels Hindoeïstisch. Vijf keer per dag brengt men offers aan de goden. Gekleed in gekleurde sarongs legt de bevolking offers voor hun huis, bij tempels, in auto’s en op de weg. Overal waar je kijkt op Bali zie je deze met zorg samengestelde pakketjes, bestaande uit bloemen, rijst, snoep en fruit. En overal waar je ruikt, komt de geur van wierrook je tegemoet. Offers zien er niet alleen aantrekkelijk uit, maar ruiken ook nog eens goed. Een drukke weg met auto’s, brommers en traditionele bemo’s, ziet er ineens een stuk serener uit, met al die offertjes.

Waarom Bali bezoeken? Je eet elke avond saté.

Last, but not least, het Indonesische eten. Need I say more?

Wil jij ook naar Bali? Bekijk onze bouwstenen, ofwel Bali-reizen. Of ga terug naar het overzicht van alle artikelen: Indonesië reisblog.

background-pattern