Naar boven

Aardbeving Lombok en Sulawesi: wat nu?

blog

Geschreven op
vrijdag 30 november
Geschreven door
Kerstin Jauk

In 2018 is Indonesië opgeschrikt door verschillende ecologische rampen zoals landverschuivingen, overstromingen en aardbevingen. Het grootst aantal natuurrampen deed zich voor op Lombok en Sulawesi. De aardbeving op Lombok gebeurde op 5 augustus 2018. Deze was tot dan toe de grootste en sterkste aardbeving in de geschiedenis van dit eiland. Ook waren er veel heftige naschokken. Op 28 september 2018 werd Centraal-Sulawesi opgeschrikt door verwoestende aardbevingen en een daaropvolgend tsunami. Het meest getroffen was Palu, met 335.000 inwoners de derde stad van het eiland.

Wij leven erg mee met de lokale bevolking die hun dierbaren en bezittingen zijn verloren. Gelukkig zijn de Indonesiërs een veerkrachtig volk en zijn er veel lokale initiatieven voor de wederopbouw. Via onze lokale partner ontvangen wij regelmatig updates over de situatie ter plekke en wij zijn blij om te zien dat Lombok en Sulawesi weer goed toegankelijk zijn en graag weer reizigers ontvangen. De lokale bevolking leeft van het toerisme, en zij hebben het (juist nu) meer dan nodig. Om te laten zien waarom je na de natuurrampen van 2018 weer prima naar Indonesië kunt reizen, geven wij in deze blog een inzicht in de huidige situatie van de eilanden.

Lombok en de Gili eilanden

Afgelopen maanden is het toerisme op Lombok en de Gili eilanden (Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno) weer op gang gekomen. De wederopbouw verloopt goed: de infrastructuur (op enkele uitzonderingen in het noorden en oosten van Lombok) is weer volledig functioneel. Vanaf medio augustus is de openbare veerdienst tussen Bali en Lombok alweer operationeel en de speedboten vanaf Bali varen vanaf begin september weer. Bovendien functioneert de internationale luchthaven normaal met een passagiersvolume van ongeveer 10.000 mensen per dag.

Met behulp van regeringstroepen is de renovatie van de Gili’s ook goed op weg. De inwoners zijn teruggekeerd, en hotels en bedrijven worden opnieuw geopend. In september 2018 verbleven de eerste toeristen alweer op Gili Air en Gili Trawangan. Gili Meno is het meest getroffen door de ramp en heeft hierdoor momenteel een beperkt aanbod aan hotels.

Lombok is ook na de aardbevingen van 2018 nog steeds het perfect eiland voor totale ontspanning. De stranden zijn prachtig, de mensen zijn vriendelijk en je kunt er heerlijk eten. Wist jij dat Lombok even groot is als Bali, maar veel rustiger? Bovendien bieden de Gili eilanden op een half uur varen een tropisch paradijs.

Sulawesi

Sulawesi is hét eiland voor reizigers die op zoek zijn naar puur en ongerept. Je kunt je hart ophalen aan uitbundige natuur en kleurrijke koraalriffen, maar het meest indrukwekkend vonden wij de Toraja’s met hun bijzondere huizen en begrafenisrituelen. Onze Sulawesi reizen gaan naar Zuid- en Noord-Sulawesi. Het overwegend christelijke eiland toont een ander gezicht van Indonesië dan je zou verwachten en het toerisme heeft nog niet de overhand. Zo is het echt een eiland voor natuurliefhebbers en is het eiland voor duikers en snorkelaars een waar paradijs op aarde.

Het gebied dat getroffen is door het tsunami is Palu en omgeving, een gebied dat nauwelijks wordt bezocht door reizigers. De herstelwerkzaamheden zijn op gang gekomen, maar het zal nog enige tijd duren voor de regio weer goed toegankelijk is. Omdat de plekken die wij tijdens onze Sulawesi reizen bezoeken ver verwijderd zijn van de regio Palu, heeft de natuurramp geen gevolgen voor onze Sulawesi reizen.

Kortom, ondanks de gebeurtenissen van afgelopen tijd kun je met een gerust hart op reis gaan naar Indonesië. Met behulp van de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je op de hoogte gehouden worden van de veiligheidssituatie op de eilanden. En als je de reis via ons boekt, houden wij en onze lokale partner ook alles voor jou in de gaten. Op die manier kun met een gerust hart genieten van je Indonesië reis.

background-pattern