Naar boven

Rondreis indonesië

10 redenen om naar Bali te reizen!

blog

Geschreven op
zondag 20 januari
Geschreven door
Kerstin Jauk

Tegenwoordig reizen steeds meer mensen naar dit fijne eiland van Indonesië: Bali. Helemaal niet gek, want geloof ons: Bali is gewoon een paradijs! Je hebt er tempels, rijstvelden, je kunt er elke dag goddelijk eten en laten we de fantastische stranden niet vergeten. Nog aan het twijfelen? Waarom? Lees hier tien redenen waarom Bali zo ongelofelijk fijn is:

1. De (superlieve) mensenBalinese vrouw

De gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen op het eiland is zeker een van de redenen waarom Bali zo fijn is. Veel van de Balinezen zijn spontaan en vertellen je graag over hun eigen leven. Je zult merken dat de cultuur heel anders is op Bali dan op de andere Indonesische eilanden: er wonen namelijk veel Hindoes. Dit zie je dan ook terug in de vele ceremonies en tradities die de mensen in stand hebben gehouden. En vaak is iedereen welkom, kijk niet gek op als jij uitgenodigd wordt voor een bruiloft! En wat ook superleuk is om te doen: slaap bij de mensen thuis. Zo raden we deze homestay bouwsteen aan, je slaapt een nachtje bij een gastvrij gezin, eet met ze mee en krijgt zo echt een kijkje in hun leven.

2. Het ultieme zen-gevoel

Natuurlijk kom je ook naar Bali om lekker te ontspannen. Wil jij all the way gaan? Verblijf dan een paar dagen in een spa in de kustplaats Sanur! Trek een kimono aan en geniet van een rug-, voet-, of nekmassage inclusief spierontspannende kruidenbalsem. Voeten omhoog, zengeluiden op de achtergrond en een smoothie in je hand: proeft dit naar nog meer zen? Nou, dan kan! Bij de plaats Sidemen kun je namelijk een yogales nemen. Een echt zen-moment, maar toch ook een flinke inspanning: wij ploften na afloop in ieder geval met een ijsthee op het terras.

3. De mystieke tempels

Meer leren over de geschiedenis en cultuur van een land vinden we bij reizen horen. Op Bali vind je ook genoeg tempels balicultuur, die je vooral terugziet in de vele tempels en Balinese tradities. Ga bijvoorbeeld naar de traptempel, gelegen op een soort eiland, bij het plaatsje Munduk. Tijdens ons bezoek zagen we in de verte een groep kleurrijk geklede Balinezen richting de tempel lopen. Ze hadden allerlei fruitoffers bij zich en er worden dan ook geregeld ceremonies gehouden in de tempel. Bijzonder om te zien! Bezoek ook zeker de waterpaleizen van Tirtagangga. Vroeger werden deze paleizen door de koning en zijn familie als rustplek gebruikt. Maar wist je dat Balinezen deze plek tegenwoordig gebruiken om te zwemmen en douchen? Onze tip: om je iets meer te verdiepen in de Balinese cultuur, kun je hier een reinigingsritueel bijwonen.

4. Mmmm … het lekkere eten

Nog een reden waarom Bali zo fijn is: het lekkere eten! Wij vonden het leuk om de typisch Indonesische, dan wel Balinese, gerechten te proberen bij de zogeheten warongs (eetstalletjes) op straat. Of kies in de avond voor een uitgebreide rijsttafel. Ook is het absoluut een smaakvolle toevoeging om tijdens je Bali-reis een kookworkshop te doen, bijvoorbeeld in Candidasa. Samen met de kok maak je traditionele gerechten met allerlei Indonesische kruiden en specerijen. Zo doe je misschien nog wel ideeën op voor in je eigen keuken.

balireis-fiets5. De frisgroene rijstvelden

Waar je ook op Bali bent, je hebt ze vaak als uitzicht vanaf je balkon: juist ja, de supermooie frisgroene rijstvelden! Nou kun je ze natuurlijk alleen vanaf je veranda bewonderen of wandelend verkennen, maar wij vonden het extra leuk om (lekker Hollands) fietsend de omgeving te bekijken. Met een kleine groep en een gids ga je bijvoorbeeld met ons in Ubud op pad en voel je de wind door je haren waaien. Je ziet én de omgeving, én hebt even lekker verkoeling. Onderweg kom je door boerendorpjes, waar de mensen je lachend begroeten. De gids vertelt je tal van weetjes over het Balinese leven en tijdens een fietspauze leert hij je hoe je rijst maakt. Nog moe van het fietsen kun je zo aanschuiven bij familie van de gids, waar je van een rijsttafel smult. Mmm!

6. Twaalf uur zon per dag

Omdat Bali dicht bij de evenaar ligt, kun je op dit eiland zo’n twaalf uur per dag van de zon genieten. Dat vinden we heerlijk, want de dagen zijn hier lekker lang en je kunt dus meer doen! Van april tot september is het meestal droog en tussen de 25 en 30 °C . Wel heeft Bali een regenseizoen, van oktober tot april, en kan er elke dag wel een bui vallen. Maar wij vonden deze buien met die hitte juist wel verfrissend! Lees hier meer over het klimaat in Bali.

7. Snorkelend de onderwaterwereld verkennensnorkelen-bali-pemuteran

Zin in een kleurrijk avontuur? Reis dan naar het vissersdorpje Pemuteran. Vanaf daar kun je een snorkeltour doen naar het onbewoonde eilandje Menjangan. Na het ontbijt vaar je met een bootje naar het eiland om voor de kust de diverse onderwaterwereld te ontdekken. Duikbril op, snorkel in de hand en flippers aan je voeten? Het wateravontuur kan beginnen. De kleurrijke koralen, schildpadden en allerlei soorten vissen deden onze ogen uitkijken. Wauw!

8. Actief de natuur ontdekken

Voor meer wateravontuur ga je naar het eiland Nusa Lembongan, waar je vanaf Sanur met een speedbootje heen vaart. Maak hier een kanotocht door de groene mangrovebossen. Op een paar junglegeluiden na, is het heerlijk rustig op het water tussen alle bomen. Voor wat meer actie kun je gaan raften bij Ubud. Of ga jij de uitdaging aan door de Mount Batur te beklimmen? Wij hebben ons in ieder geval geen moment verveeld op Bali.

9. De prachtige stranden

Voor ons ook absoluut een reden om naar Bali te reizen: de vele prachtige stranden. Een van onze favorieten is het nusa-lembongan-zeewierstrand van Lovina: een drukbezochte, maar wel kleine en gezellige badplaats. Zet je voeten hier in het zand en wandel langs de branding. Bekijk hoe de vissers hun traditionele bootjes aan de kant leggen of oefen je onderhandelkunsten op de markten in het centrum. Onze tip: zoek een moment van ontspanning op in de warmwaterbronnen dichtbij Lovina. Bubbelend in het hete water voelden wij ons helemaal zen, waarna we op zoek gingen naar een plek om te eten. Een andere favoriet strand is die van Sanur. Het is hier gezellig druk, maar heeft nog wel het echte Bali-gevoel. Snuffel hier rond voor souvenirs, lees dat spannende boek uit of ga pootjebaden met een fruitsap in je hand.

10. De betoverende zonsondergangLovina-zonsondergang

En dan hebben we ook nog die prachtige kleuren van
de zonsondergang! De zon kun je natuurlijk overal ter wereld zien ondergaan, maar op het strand waarbij de zon in zee zakt is net wat mooier. Daarbij komt dat Bali is omringd door strand en daarom veel plekken heeft waar de zonsondergang bekijken echt een must is.

background-pattern