Naar boven

Orang oetans op Sumatra Indonesie

Van apenjungle naar rijstterras op Sumatra en Bali

rondreis

 • Reisschema:
  Kuala Lumpur - Medan - Bukit Lawang - Tangkahan - Ubud - Pemuteran - Tirtagangga - Sanur
 • Reisduur:
  18 dagen / 17 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 1.325,- p.p. bij 2 personen
 • Optioneel:
  binnenlandse vlucht Medan - Denpasar vanaf €260,- p.p. en internationale vluchten vanaf € 800,-
 • Inclusief:
  o.a. jungletrekking, tuben en vervoer
Met deze Sumatra en Bali rondreis combineer je groene jungle en exotische dieren met relaxte stranden. Op Sumatra sta je oog in oog met de indrukwekkende orang oetans. Vervolgens vlieg je naar Bali waar je fietst door frisgroene rijstvelden en de vulkanische stranden ontdekt. Tenslotte laat je alle indrukken op je inwerken onder wuivende palmbomen. Je overnacht tijdens deze Bali-Sumatra rondreis in houten jungle cottages, sfeervolle bungalows in de rijstvelden en bij een Balinees gezin tijdens een homestay.
Orang oetan in Sumatra Indonesie
Decorative torn edge

Dag 1 en 2 – Aankomst Maleisië – Kuala Lumpur

Na een lange vlucht land je op de luchthaven van Maleisië, waar onze chauffeur op je wacht om je naar je hotel in het centrum te brengen. Kuala Lumpur is een mix van typische Aziatische straatjes en statige wolkenkrabbers.’s Avonds is het smullen bij de Chinese eetkramen in het straatje Jalan Alor of de ‘foodcourts’ in de hippe winkelcentra.

Je kunt ook direct naar Medan gaan, houd er dan rekening mee dat je twee overstappen nodig hebt of de vlucht duurder is, vanwege beperkte mogelijkheid om naar Medan te vliegen vanuit Europa;

Liever een stopover in Singapore? Ook dit is mogelijk tegen een meerprijs.

Decorative torn edge

Dag 3 – Aankomst Medan – Sumatra

Na een korte vlucht naar Sumatra raden we aan om eerst even te acclimatiseren voordat je de jungle in gaat. Na aankomst op de luchthaven van Medan brengt je chauffeur je naar je hotel. Het is maar een uurtje rijden, je bent midden in de stad en kunt een frisse duik nemen in het zwembad. Wil je wat meer comfort in een groene oase van rust? Kijk dan onderaan bij ons landelijke hotel buiten de stad.

Decorative torn edge

Dag 4 – Per becak naar de kampung van Medan

Typerend voor Sumatra zijn de gemotoriseerde taxi’s met zijspan, oftewel de becak, en de vriendelijke bevolking. Om – letterlijk en figuurlijk – de warmte van Sumatra te voelen, staat er een becak met gids voor je klaar en neem je een kijkje in het leven van de bewoners in de kampung. Net buiten de stad, met de wind door je haren, tuf je door rijstvelden en langs markten. Je gids neemt je mee naar een lokale familie, die je gastvrij ontvangt met hun zelfgemaakte bananenchips. Deze verkopen ze op straat voor een paar cent. De buurvrouw heeft zich gespecialiseerd in een andere lekkernij: gefrituurde mini donuts. Nog best een precies werkje merk ik, wanneer ze het mij laat proberen.

Decorative torn edge

Dag 5 – Heerlijk slapen bij de apen

Reistijd: circa 4 uur

Jungle time! Na het ontbijt ga je op weg naar Bukit Lawang. De afstand is niet groot (ongeveer 95 kilometer), maar door het vele verkeer en de slechte weg ben je al snel uren onderweg.

In de middag bereik je de jungle. Via een hangbrug over de rivier loop je naar je hotel aan de rand van het oerwoud. Bukit Lawang is een populaire uitvalsbasis voor orang oetan trekkings en heeft een gezellig toeristische straatje vol restaurants. Je ziet huisjes op palen aan de oevers van de rivier, vrouwen die de was doen en badende mensen. Het is een drukte van belang.

Decorative torn edge

Dag 6 – Orang oetans tijdens trekking

Vandaag ga je samen met een gids op zoek naar de orang oetans in de wilde jungle. Je vertrekt al vroeg in de ochtend en begint bij de orang oetan voederplaats. Hierbij steek je de rivier over met een smalle boot die je na ongeveer 75 meter aan de andere kant van het water afzet. Vanaf de overkant is het nog maar een klein stukje lopen naar de plek waar de orang oetans om 8 uur samen komen en gevoederd worden. De orang oetans komen uit de jungle geslingerd op weg naar alle lekkernijen. Sommige apen dragen een kleintje op de rug. Meestal komen ze erg dichtbij zodat je mooie plaatjes kunt schieten. Wij vonden dit een erg bijzondere ervaring. Hierna volgt er een 3 uur durende trekking door de jungle. Je vasthoudend aan bomen, takken en wortels is het een hele belevenis. 10 meter boven je kun je de orang oetans tussen de groene bomen voorbij gaan. Bij terugkomst in het hotel heb je de tijd voor jezelf en ben je een jungle ervaring rijker. Lees meer bij onze bouwsteen: Bukit Lawang (Sumatra)

Decorative torn edge

Dag 7 – Aankomst jungle Tangkahan

Reistijd: circa 4 uur

Vanuit Bukit Lawang rijd je, letterlijk dieper de jungle in. Dit is ook de reden waarom je niet met de auto reist waarmee je hier gekomen bent, maar er aan de overkant van de rivier een 4WD op je staat te wachten. Deze chauffeur zal terugrijden naar Medan, om vanuit daar noordwaarts te rijden. Je reist over een soms hobbelige weg naar Tangkahan.

De lodge waar je de komende twee nachten verblijft is eenvoudig met koud water, maar helemaal in jungle sfeer met een eigen houten bungalow. Vanavond is het vroeg donker dus vergeet je zaklamp niet en geniet van de geluiden uit de jungle…

Decorative torn edge

Dag 8 – Dobberen in de jungle

Na het ontbijt vertrek je met je gids naar de rivier. Er ligt een opblaasband voor je klaar. Je gids bindt de banden aan elkaar als een vlot en stuurt hier en daar bij met een stok. Dobber je liever in je eentje rond als Mowgli uit Jungle Book, dan kan dat ook. Langzaam zak je de rivier af. Verwacht geen spectaculaire stroomversnellingen. Het water is rustig en de omgeving sereen. Je dobbert en draait wat rond, terwijl vogels overvliegen en apen tussen de takken slingeren. Op een ondiep stuk wijst je gids naar een zijtak van de rivier. Hier stap je uit. Verscholen tussen het groen klatert een waterval uit een bountyreclame. Na een poosje relaxen steek je de rivier over en loopt met je gids langs de rivier en palmolieplantages terug naar je lodge. De rest van de dag ben je vrij om te relaxen in je hangmat of de hotspring, of een praatje te maken met de dorpsbewoners, of een trekking te maken zoals onderaan de pagina beschreven.

Decorative torn edge

Dag 9 – Reis vanuit Medan via Jakarta naar Bali

Reistijd: circa 7 uur

Na het ontbijt stap je in je privé-auto en brengt de chauffeur je terug naar de luchthaven van Medan. Hier check je in voor je vlucht naar Denpasar, waarbij je nog een overstap maakt in Jakarta. Aan het begin van de avond kom je aan op Bali. Bij aankomst komt een chauffeur je ophalen en brengt je in een klein uurtje naar Ubud in de binnenlanden.

Je logeert op een rustige plek tussen de rijstvelden waar je lekker gaat zwemmen of is het al tijd voor een massage? Natuurlijk met uitzicht op de rijstvelden.

Decorative torn edge

Dag 10 – Verblijf Ubud tussen de rijstvelden

Vandaag staat er helemaal niks gepland. Neem een verfrissende plons in het zwembad of maak een wandeling door de frisgroene rijstvelden waar de lokale boeren je tegemoet lachen. Ubud is de culturele hoofdstad van Bali, zo’n plaats waar het wel vrij toeristisch is, maar op een sympathieke manier met veel faciliteiten, lekker eten en gezellige barretjes. In de omgeving wonen ook veel schilders, zilversmeden en beeldhouwers. Ze vinden het erg leuk als je een kijkje neemt in hun kleurrijke atelier. Na goed afdingen gingen wij met een mooi souvenir naar huis.

Op een paar honderd meter afstand van je hotel ligt het Monkey Forest waar aapjes in bomen spelen, maar ook op Balinese beelden. Wil je meer tips lezen? Bekijk onze bouwsteen in Ubud of lees de Ubud-tips van reiziger Mariëlle.

Decorative torn edge

Dag 11 – Fietsen langs dorpjes en rijstterassen Ubud

Rond een uur of 8 word je opgehaald en naar het startpunt gebracht met een minibusje. Heb je eenmaal je helm op en je fietshandschoenen aan dan kan het zoeven beginnen door dit prachtige land.

Fiets met een ervaren gids door de heuvels en de achterlanden van Bali. Rij op de mountainbike door boerendorpjes terwijl de gids honderduit vertelt over het typische Balinese leven. Leer tijdens een korte wandeling hoe rijst wordt gemaakt. Onderweg kom je langs kleine familietempels waar vrouwen in kleurrijke kleding rijstoffers brengen.
Fiets via kronkelige paden met links en rechts knalgroene rijstvelden naar het huis van de gids. In de tuin geniet je van een welverdiende lunch met de familie voor je terug gaat.

Decorative torn edge

Dag 12 en 13 – Aankomst en verblijf in Pemuteran

Reistijd: circa 3 uur

Na het ontbijt verlaat je de groene valleien en reis je naar de knusse badplaats Pemuteran. Je neemt je intrek in het prettige resort dat op loopafstand ligt van het strand en restaurants. De dagen in Pemuteran kun je zelf invullen. Hang in een fijne ligstoel of lounge in een bar aan het strand. Het water is hier gemiddeld 27 graden, maar er is ook een zwembad aanwezig om je boek aan uit te lezen.

Wil je iets ondernemen, dan kun je in de omgeving verschillende excursies doen. Zelf vonden wij het bezoek aan Menjangan eiland leuk. Reis met een boot naar het eiland, zet je snorkel op en ontdek de vele kleurrijke vissen. Liever een dag op het land? Dan kun je wandelen en vogels spotten in het Barat National Park. Ter plaatse kun je gemakkelijk een gids vinden die jou hier rondleidt. In de avond kun je kiezen uit verschillende restaurants waar de knapperige vis al op de barbecue ligt.

Decorative torn edge

Dag 14 – Aankomst homestay Tirtagangga

Reistijd: circa 4 uur

Vanuit Pemuteran reis je vervolgens naar de knusse homestay bij Tirtagangga in het oosten van Bali. Je verblijft bij de familie thuis, maar wel in een apart verblijf. Trek er vanmiddag op uit om de omgeving te verkennen. Doe schoenen aan met een goed profiel want de bungalow ligt boven op een heuvel. Lopend door de rijstvelden doemt hier en daar een klein dorp op waar de kippen rondscharrelen en kinderen verlegen naar je knikken. Dit is Bali pur sang.

Er zijn hier geen restaurants in de buurt, maar de vrouw des huizes draait met alle liefde een smakelijke maaltijd voor je klaar.

Decorative torn edge

Dag 15 – Tirtagangga, waterpaleis

Met een gids trek je erop uit in de omgeving. Je loopt door uitgestrekte rijstvelden waar de mensen aan het werk zijn. In de velden waar niemand is te bekennen hangen er vaak vlaggen of ratels waarmee de vogels van het lokkende rijst weggehouden worden. Hier en daar doemt een dorpje op. De kippen komen je meestal als eerste tegemoet. Hier en daar zie je mensen in hoge palmbomen klimmen voor kokosnoten en wijn. De wijn smaakt een beetje naar cider.

Je huisje in het Homestay is uiteraard geen oase van luxe maar het is wel prima verzorgd en heeft een klein badkamertje. Je hebt hier geen airco maar omdat je hier in de heuvels zit zijn de avonden niet zo klam. Als je lekker op de veranda zit met een palmwijntje en je kijkt de vallei in dan begrijp je waarom Tirtagangga en omgeving door kunstenaars en ‘long-stayers’ wordt uitgekozen om te verblijven.

Decorative torn edge

Dag 16 en 17 – Aankomst en verblijf strand Sanur

Reistijd: circa 1,5 uur

Na Tirtagangga reis je naar de levendige badplaats Sanur. Je slaapt in een kleinschalig hotel op een kwartiertje lopen van de kust. Het verblijf heeft een heerlijk zwembad met Balinese tierelantijnen, zoals veel beeldjes en offerandes. De kamers zijn voorzien van airco. Veel mensen vinden het leuk om een bezoekje te brengen aan Kuta, dat als toeristenparadijs van Bali toch wel een fenomeen is, al zouden wij hier niet willen willen verblijven. Onder Kuta ligt Jimbaran waar je heerlijk zeevruchten kunt eten aan het strand in een lange rij visrestaurants.

Decorative torn edge

Dag 18 – Vlucht naar huis

Vandaag is de laatste dag van individuele rondreis Indonesië, maar wil je graag het verblijf in Sanur verlengen? Laat het ons dan weten en wij plannen nog wat extra nachten aan dit goudgele strand.

Zo niet dan brengt de chauffeur je binnen een half uurtje naar de luchthaven voor je terugvlucht naar huis. In het vliegtuig kijk je terug op een onvergetelijke reis.

Decorative torn edge
torn-edge

Van apenjungle naar rijstterras op Sumatra en Bali

Onze slaapplekken

background-pattern