Naar boven

rondreis ijsland

Benieuwd hoe ze kerst vieren in IJsland?

blog

Onlangs reisde ik naar IJsland. In dit blogartikel lees je over mijn (kerst)avontuur met echte IJslanders; hoe ik lokaal in IJsland kerst vierde met een IJslandse familie en hun vrienden.
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 2 april
Geschreven door
Tessa Vermij

IJslandse gastvrijheid

‘I suggest you to drive to your next accommodation before dinner, as they want to invite you to dinner.” Spannend, maar tijdens mijn reizen laat ik me graag verrassen. Ik liep de accommodatie binnen, zag een vrolijk verlichte kerstboom, een aantal mooi versierde tafels en wel dertigtal aanwezigen. Verderop stond een grote buffettafel, vol lekkers. Gelukkig spotte de eigenaar Brynjar me en nodigde me uit aan de tafel bij zijn zus. Het was wat wennen: allemaal IJslanders rondom je en een taal waarvan je niets verstaat, maar het ijs brak al snel. Ik stelde mezelf voor en vertelde wat mij naar IJsland heeft gebracht. Mijn nieuwe IJslandse vrienden heetten me welkom en vertelden met veel trots wie ze waren en wat ze deden. Iedereen was nieuwsgierig naar wat ik van hun land vond. Ze gaven mij een berg IJslandtips en voor ik het wist waren we aan het plannen wat ik tijdens mijn ‘volgende’ IJsland-reis zou gaan doen. 

Kerst in IJsland
Kerstbuffet in IJsland

Traditionele IJslandse gerechten

Jawel, IJslanders houden van kerst! Vanaf halverwege november organiseren ze uitgebreide diners voor familie en vrienden. Dan genieten ze van een rijkelijk buffet ‘’Þorramatur’’. Dit is een verzameling van traditionele IJslandse gerechten. De IJslandse keuken is puur en de gerechten worden klaargemaakt met lokale producten. Op de buffettafel lagen er verschillende vleesgerechten, zoals lams -en schapenvlees*, maar ook visgerechten zoals gerookte zalm en verse haring. Wat zouden Nederlanders smullen van de IJslandse haring! Het meest bijzondere gerecht was een soort van gehaktbal, maar dan gemaakt met rendiervlees. Ik ben niet de grootste vleesfan, maar dit vond ik heerlijk. Al dit lekkers wordt gegeten met aardappelen, roggebrood en/of een gefrituurd plat broodje. Ze moedigden mij aan om vanalles wat te proberen. Én dan kwam nog een dessertje: rijstpudding. Wat werd er gedronken? IJslandse biertjes**, maar tussendoor ook een shotje gedistilleerde sterke drank ‘Brennivin’, beschouwd als de IJslandse nationale drank. Na twee slokjes werd de avond nog gezelliger. Skál (proost)! 

*Leuk weetje: in IJsland zijn er meer schapen dan mensen.
**Ander leuk weetje: er bestaat een IJslands biertje dat ‘’Lava’’-bier heet.

Een geslaagde kerstavond

Veel IJslandse accommodaties hebben een hot tub en/of sauna. Mijn IJslandse host zette alles klaar zodat ik daar, na het kerstgebeuren, nog even kon relaxen. Daar zat ik dan: buiten, in het warme water, terwijl het vriest, aan het nagenieten van mijn IJslandse avontuur. Ik staarde naar de sterrenhemel, op zoek naar het Noorderlicht. Helaas niet gespot, maar je kan natuurlijk niet alles hebben in het leven. Één ding is zeker: mijn kerst is al gemaakt!

Lokaal reizen? Dat doe je met Riksja Travel! Bij ons staat contact met de lokale bevolking centraal. Meer weten over overnachten bij IJslanders thuis? Lees hier over onze top 3 slaapplekken in IJsland! Klaar om je IJsland rondreis te plannen? Neem dan contact met ons op.

Vakantiehuis in IJsland

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern