Naar boven

Thuis in Cuba

rondreis

 • Reisschema:
  Havana – tabaksdorpje Viñales - Cienfuegos – pastelkleurig Trinidad - monument van Che Guevara – wit zandstrand
 • Reisduur:
  16 dagen / 15 nachten
 • Reissom:
  € {576},- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. paardrijtocht en bicitaxi tour
 • Vluchten :
  Optioneel bij te boeken vanaf € 705
✔ Sfeervolle steden Havana en Trinidad en Cienfuegos

✔ Paardrijden tussen tabaksplantages

✔ Mausoleum en museum van Che Guevara

✔ Ontdek met gids het échte Cubaanse leven

✔ Eindig je reis aan een hagelwit zandstrand

Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst Havana

Als je geland bent in Havana staat er een Amerikaanse oldtimer voor je klaar. Deze brengt je, geheel in stijl, naar het grootste koloniale stadshart van Latijns-Amerika. Met de oldtimers, overal muziek en sfeervolle pleintjes; het is net of je in de jaren ’50 beland bent.

Je overnacht in een goede casa particular (vergelijkbaar met een bed & breakfast) met een hoog service niveau vlakbij de meest levendige wijk van de stad, Havana Vieja. Dineer de eerste avond van je verblijf op de Plaza de la Cathedral bij ‘El Patio’. Vanaf het balkon van dit koloniale gebouw heb je uitzicht over het verlichte plein en neem je op je gemak de sfeer van de stad in je op.

Decorative torn edge

Dag 2-3 – Havana, verblijf

Vandaag ben je vrij en kun je op ontdekkingstocht door de verschillende stadsdelen van Havana. Pleinen, kathedralen, parken en musea, je raakt er eigenlijk nooit uitgekeken. Wij liepen op de eerste dag van plein naar plein en eindigden met een lunch in restaurant Mirador de la Bahia, vlakbij Plaza de Armas. Omdat dit hotel op de vijfde etage is, heb je tijdens het eten een mooi uitzicht over de stad. Heb je nog tijd over ga dan ook even kijken bij ‘the white house’ van Cuba, het Capitolio en drink een mojito in de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’ waar Hemingway zijn mojito’s dronk.

Je kunt per oldtimer Havana verkennen. Meer informatie over deze excursie kun je terugvinden onderaan deze pagina.

Decorative torn edge

Dag 4 – Havana – Viñales

Busrit van 3,5 uur

Deze ochtend regel je zelf een taxi naar het busstation waar om 09:00 uur de bus vertrekt naar Viñales. De laatste 3 kwartier rijdt de bus door glooiende heuvels met typische stompe bergen: ‘mojotes’, die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Dit is ook de streek waar al eeuwenlang het beroemde Cubaanse tabak groeit.

Rond de middag kom je aan op het busstation van Viñales. Wandel vervolgens zelf naar het huis van je gastgezin, een paar blokken gelegen van het busstation. Laat je niet afleiden door de vele andere casa eigenaren die je vragen bij hun te verblijven. De eigenaren van jouw casa particular wachten thuis op je. In tegenstelling tot Havana is de omgeving hier landelijk en is de sfeer mañana, mañana. Ook hier heb je een nette kamer met badkamer. De maaltijden hier zijn erg smaakvol omdat de ingrediënten vers van het land gehaald worden.

Decorative torn edge

Dag 5 & 6 – Viñales, inclusief paardrijtocht langs de tabaksvelden

De ochtend na aankomst in Viñales ga je paardrijden door de tabaksvelden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaarden zijn klein en makkelijk ‘te besturen’. De gids leidt je over slingerpaadjes tussen de akkers door. Van oktober tot maart wordt de tabak verbouwd. Her en der staat een huisje waar wat kippen of biggen scharrellen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet, worden de tabaksbladen gedroogd.

De volgende dag is vrij te besteden. Vlakbij ligt Cueva del Indio, een grot waar je doorheen kunt varen. In de buurt van Viñales ligt het hagelwitte mangrovestrand van Cayo Jutia, zonder hotels nog rustig, een heerlijk plekje voor een ontspannen stranddag. Deze excursie kun je via ons vastleggen. Onderaan de pagina kun je de excursie terugvinden.

Meer informatie over Vinales kun je ook terugvinden bij de bouwsteen.

Decorative torn edge

Dag 7 – Viñales – Cienfuegos

Busrit van 8 uur

Nadat een haan je waarschijnlijk al vroeg gewekt heeft, wandel je ‘s ochtends vroeg naar de bushalte voor de door ons gereserveerde busrit naar Cienfuegos. Je hebt een behoorlijk lange rit voor de boeg vandaag, van ongeveer acht uur. Bij aankomst in Cienfuegos neem je zelf een fietstaxi naar het huis waar je vannacht verblijft. Je verblijft 1 nacht in een ruime casa net buiten het centrum van de stad, liggend aan de baai van Cienfuegos. Met een drankje vanaf het terras kun je hier de mooiste zonsondergangen zien. Vanuit je casa wandel je in ongeveer 20 minuten naar het centrum.

Cienfuegos is bekend om de Franse architectuur en is een leuke stad om te voet te verkennen. Neem een drankje bij één van de barretjes op Parque Marti onder het genot van Cubaanse muziek. Ook een bezoek aan het voormalig casino “Palacio de Valle” is zeker de moeite waard.

Decorative torn edge

Dag 8 – Cienfuegos – Trinidad

Busrit van 3 uur

Je hebt nog een vrije ochtend om door Cienfuegos te slenteren, waarna je ruim na de lunch op de bus naar Trinidad stapt. Onderweg volg je de zuidkust met inlands uitzicht op het Escambray gebergte. Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldmonument. De kleurige straten van het historisch centrum inrijdend snap je meteen waarom: klinkersstraten, lage huisjes met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes en barretjes.

Veel reizigers verblijven hier in een accommodatie buiten Trinidad, omdat er in het oude centrum nauwelijks hotels zijn. Trinidad is nu juist de leukste plek om in het centrum midden in het kleurrijke centrum. Zo wandel je, na een avondje dansen, op je gemak naar ‘huis’. De huizen in Trinidad vonden wij bijzonder, omdat ze hoge plafonds hebben en vaak zijn ingericht met antieke meubels.

Decorative torn edge

Dag 9-10 – Trinidad, inclusief bici-taxi toer door de buitenwijken

Wij nemen je vandaag mee voor een toer achter de gekleurde klinkerstraatjes van Trinidad. Een lokale gids brengt je in een bici-taxi naar de buitenwijken van het stadje en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij gaat (niet mogelijk op zondag). Zo rijdt hij langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats.

Als je de natuur in wilt, dan kunnen we een excursie voor je regelen naar het beschermde Topes de Collantes gebied. Meer informatie hierover kun je onderaan deze rondreis terugvinden.

Decorative torn edge

Dag 11 – Trinidad- Santa Clara

Busrit van 3.5 uur

‘s Ochtends vertrekt je bus naar Santa Clara, met het mausoleum, museum en monument van de beroemde volksheld Che Guevara. Ook hier verblijf je in het centrum van de stad. Onze ervaring is dat er rond het centrale plein altijd iets te beleven is, maar het nog niet toeristisch is. Het Cubaanse huis waar je verblijft heeft hoge plafonds en een klassieke inrichting. We raden je aan om vanavond bij je gastgezin te eten. Veel van onze reizigers vinden de maaltijden hier erg smaakvol en betaalbaar.

Decorative torn edge

Dag 12 – Santa Clara – Varadero

Busrit van 3 uur

Je hebt vandaag nog de gehele dag om Santa Clara te verkennen. Hier won Che Guevara in ’58 de slag tegen generaal Batista en kon het communisme definitief zegevieren. Zijn mausoleum, een museum met door Ché gebruikte kleding, geweren en andere eigendommen en een monument ter nagedachtenis (deze is maandag gesloten) herinneren aan deze overwinning. Als je dichtbij bent hoor je zachte marsmuziek door de knisperende luidsprekers en komt een stukje geschiedenis weer tot leven.

Aan het einde van de dag stap je op de bus naar Varadero. Omdat de bus om 16.55 uur vertrekt raden wij je aan om voordat je vertrekt nog te eten, en wat snacks mee te nemen voor onderweg. Na aankomst in Varadero neem je een cocotaxi naar je casa particular. Dit is een scooter met een gele kap (net een grote cocosnoot). Het huis ligt centraal gelegen, met souvenirwinkels en restaurants, vlakbij zee. Varadero is de populairste strandbestemming van Cuba. Het lange witte zandstrand staat bekend als een van de beste stranden van de Cariben. Niet voor niets komen er jaarlijks vele duizenden toeristen voor een strandvakantie naar Varadero. Verwacht hier niet het knusse en authentieke Cuba, wat je eerder tijdens je reis gezien hebt, maar wel een ontspannen verblijf aan het strand. Juist voor wie liever niet in een groot hotel wil overnachten, vinden wij een verblijf in een casa particular hier een goed alternatief.

Decorative torn edge

Dag 13 & 14 – Varadero, verblijf

De komende dagen kun je geheel naar eigen wens invullen, waarbij niets moet, maar alles mag. Waarschijnlijk plof je neer op het strand om bij te komen van je reis en deze ontspannen af te sluiten. Wil je nog wat laatste souvenirs kopen? In Varadero vind je een kleine souvenirmarkt met kleden, houtsnijwerk etc.

Liever iets actiefs doen? Vanuit Varadero zijn veel excursies mogelijk. Zo is er een bus/ boottocht naar Rio Canimar (09:00 – 16:00, ca. CUC 45,-). In dit natuurgebied kun je paardrijden, een boottocht maken of wandelen. Je boekt de vele excursies gemakkelijk ter plaatse.

Na een uitgebreid diner, vonden wij het heerlijk om uit te buiken op het strand en er de dag af te sluiten. Met een Cuba libre cocktail in de hand, zie je de lucht rood kleuren en de zon in de ‘zee’ verdwijnen. Om de dag af te sluiten misschien nog wat drankjes aan de bar.

Decorative torn edge

Dag 15 & 16 – Varadero – Havana – Amsterdam

Na je ontbijt neem je afscheid van de hagelwitte stranden van Varadero. In de loop van de dag wordt je opgehaald bij je casa particular en naar de luchthaven van Havana gebracht. Hier stap je op de vlucht naar Amsterdam. De volgende dag land je op Schiphol en is je Cuba reis écht voorbij.

Decorative torn edge
torn-edge

Thuis in Cuba

Onze slaapplekken

background-pattern