Naar boven

Bezienswaardigheden in Costa Rica

Algemene informatie

Costa Rica jungle loopbrug

Deze bezienswaardigheden moet je gezien hebben

Duizelt het je als je moet kiezen tussen alle activiteiten die je kunt doen? En vraag je je af wat je nou waar het beste kunt doen? Lees dan verder… Op interesse gebied hebben we de beste spots geselecteerd.

Wandel schoenen Costa Rica

Wandelen

Dit kan op heel veel plekken tijdens je reis maar wandelen kan wat ons betreft vooral goed in de natuurparken Corcovado, Rincon de la Vieja, Monteverde en La Fortuna in Costa Rica. In Monteverde en Corcovado worden speciale nachtwandelingen georganiseerd, veel dieren zijn actief in de nacht en dit is dan ook een goed moment om op ontdekkingstocht te gaan. In Tenorio zijn verschillende wandelroutes langs de Rio Celeste en pruttelende poelen naar de helderblauwe waterval. In Boquete kun je na je bakje koffie van zelf geroosterde bonen de wandelschoenen aantrekken. Dit bergachtige gebied in Panama leent zich goed voor zowel de lichtere als wat zwaardere wandelingen. Als je een goede conditie hebt dan beklim je de vulkanen Concepción of Maderas in Nicaragua, na ongeveer 8 uur klimmen bereik je de top. Nabij Leon bereik je de kraterrand van de Cerro Negro vulkaan in een uur wandelen over een steil pad omhoog. Vervolgens zoef je met een board over het donkere lava zand naar beneden.

Fietsen

Wij trappen graag op de trappers. Wil jij ook je Hollandse fietsbenen gebruiken op reis dan kun je gelukkig op veel plekken terecht. Huur een fiets en trap over de vulkaan flanken van La Fortuna, na een actieve dag is het ’s avonds heerlijke badderen in de warm water bronnen. Het is leuk fietsen langs de verlaten strandjes nabij Samara. De strandbestemmingen Puerto Viejo en Bocas del Toro lenen zich overigens ook goed voor fietsvermaak. Dan kun je af en toe even afkoelen in de zee of met een drankje in één van de gezellige barretjes die je onderweg tegenkomt. Bij Turrialba neemt een gids je graag mee op een fietsexcursie langs koffieplantages en over landweggetjes. Op de fiets beleef je alles toch nèt even op een andere manier, vinden wij.

Costa rica fietsen in de regen
Costa Rica Raften en Tubing

Raften en tubing

Avontuur en waterpret, dat zoeken we graag op in Sarapiqui en Tenorio. Het kan op meer plekken maar we vinden deze activiteiten hier het leukste. Tijdens het raften in Sarapiqui heb je een enthousiaste gids die je onderweg van alles vertelt over het planten- en dierenleven in het water en langs de kant, misschien zie je otters de rivier oversteken. Momenten van rustig kabbelen over het water en genieten van de omgeving worden afgewisseld met stroomversnellingen waarbij je flink moet bijsturen. Ons gaf het een echte kick! Overigens is het raften voor iedereen goed te doen en de uitvoering veilig. De turqoise Rio Celeste rivier ligt verborgen in de jungle van het nationale park Tenorio. Het park is minder bezocht en het helderblauwe water is voor ons de reden dat je het tuben juist hier moet ervaren. In je rubberen band laat je je met de stroming meevoeren, op de snelle stukjes voel je de kriebels in je buik. In het park mag je overigens niet het water in, het tuben doe je op de Rio Celeste net buiten het nationale park.

Canopy/ziplinen en hangbruggen

Doe het niet als je hoogtevrees hebt maar als je het aandurft dan is Monteverde the place to be om te gaan ziplinen. Het is een populaire activiteit en het wordt dan ook op meerdere plekken in het land aangeboden, maar hier is het ’t meest uitgebreid. Je krijgt een tuigje en handschoenen aan en een felgekleurde helm op. Na een korte instructie en een veiligheidscheck wordt je omhoog gehesen. Per kabel zoef je van platform naar platform tussen de boomtoppen door. De adrenaline giert door je lichaam en verder is het genieten van de fantastische uitzichten. Na zo’n 15 tokkelbanen kom je als laatste uit bij de “Tarzan swing”. Je hangt aan een kabel die strak getrokken wordt na een vrije val.

Vind je dit té spannend dan kun je uiteraard ook enkel gaan wandelen over de hangbruggen. Op de hangbruggen heb je wat meer tijd hebt om bijzondere vogels of andere dieren te spotten. Kun je niet kiezen tussen beide excursies dan is het ook mogelijk om een combinatie van deze excursies te doen. Met een kabeltram zweef je eerst via verschillende uitzichtpunten naar boven. Vervolgens zoef je via meerdere ziplines naar de hangbruggen zodat je daaroverheen kunt wandelen.

Canopy Monteverde
snorkelen Costa Rica

Snorkelen en duiken

Costa Rica ligt tussen 2 oceanen. Wil je de onderwaterwereld verkennen? Dan heb je genoeg keuze! Kom in de reggae sferen in Puerto Viejo, de zee is hier wat ruiger maar ’s ochtends als de zee rustiger is, dan kun je er mooie vissen zien tijdens het snorkelen. Deze plek is het hele jaar door goed te bezoeken, ook in het regenseizoen heb je hier doorgaans goed weer. Ilsa del Caño ligt op ongeveer 20 kilometer uit de kust van Drake Bay, hier ligt een koraalrif en het is één van de beste plekken om te snorkelen èn te duiken. Hier heb je een goede kans om zeeschildpadden en dolfijnen tegen te komen. Met een speedboat vanuit Drake Bay maak je er een dagexcursie naartoe. Deze plek vinden wij ideaal omdat je het afgelegen Corcovado combineert met één van de mooiste koraalriffen.

Bij Dominical zwemmen er wellicht dolfijnen mee met de boot als je onderweg bent naar je snorkelplek, ze zijn er het hele jaar. In het juiste seizoen (november tot maart en van juli tot september) kun je hier zelfs walvissen spotten. Ook vanuit Dominical kun je een dagexcursie naar Isla del Cano en Corcovado maken. Combineer je Costa Rica met Nicaragua, dan zijn de Corn Islands een aanrader. Vanaf Managua vlieg je ernaartoe. Rondom het eiland liggen een aantal scheepswrakken bewoond door kleurrijke vissen en begroeid met koraal. Snorkelen en duiken kan hier goed. En wat dacht je van Bocas del Toro en San Blas in Panama? De stranden hebben fijner en wit zand, in vergelijking tot de andere plekken. Idyllische stranden en een rijk onderwaterleven vind je hier, vooral bij Bocas del Toro heb je veel duik mogelijkheden.

Paardrijden

Op een paard zie en ervaar je toch alles net even anders, tenminste dat vinden wij. Klim op de rug van het paard en galoppeer (of ga stapvoets als het je te snel gaat) langs de stranden van Samara en Puerto Viejo. Of doorkruis de bergen en regenwouden bij La Fortuna, Rincon de la Vieja of Tenorio. De paarden zijn gewend aan toeristen, ook voor diegenen die nog nooit hebben paard gereden is een excursie als deze wat ons betreft een aanrader. Zorg dat je een lange broek en dichte schoenen aan hebt, want anders kan het vervelend schuren. Je houd je vast aan een zadelknop en houd de teugels met één hand vast, dit is doorgaans de manier hoe het in Costa Rica aangeboden wordt. Zo ben je voor even een echte cowboy of cowgirl!

Paard- Costa Rica
Costa Rica Local

Local life

De natuurbeleving zal de nadruk krijgen in je reis, om de cultuur staat Costa Rica niet echt bekend. Maar dat wil niet zeggen dat het er niet is! Wil je ook een vleugje cultuur tijdens je rondreis? Ga dan op bezoek bij de Bribri indianen. Ze leven in harmonie met de natuur, het dorp is alleen via het water te bereiken. Overnacht hier in een cabana met palmbladeren dak en leer over de lokale gebruiken. Met een homestay bij de Juanilama gemeenschap ontdek je een heel ander Costa Rica dan de meeste andere reizigers. Ze stellen hun huis voor je open en je proeft van het echte leven op het platteland. Sarapiqui is in vrijwel elke reis op te nemen. Don Rodolfo’s enthousiasme werkt aanstekelijk en neemt je graag mee op een smaakvolle rondleiding over zijn ananasplantage. Wanneer reizigers terugblikken op hun reis, dan blijkt dit bezoek vaak één van hun leukste herinneringen te zijn. Dit is bovendien te combineren met een avontuurlijke rafttocht.

Kajakken

Peddel met je kajak door het water en buk af en toe voor een laaghangende tak. Een kajaktocht mag wat ons betreft niet ontbreken tijdens je rondreis. Bij het Arenal meer vonden wij het leuk om met een gids en in een klein gezelschap per kano de omgeving te verkennen. De gids weet de leukste routes en uitzichtpunten. Bij Samara kun je met een kayak de zee op, dan peddel je naar een onbewoond eiland. Hier combineer je het kanovaren met snorkelen.

Kayakken Costa Rica
Surfplanken Costa Rica

Surfen

In Costa Rica zijn tal van stranden waar je kunt (leren) surfen, de ene wat meer toeristisch dan de ander. Wij hebben gekozen voor surfen bij Samara vanwege de relatief rustige branding en het kleine dorpje waar een relaxte sfeer hangt. Samen met enkele andere leer je de beginselen van het surfen onder de knie te krijgen. Na de les mag je nog een paar uur gebruik maken van het board om verder te oefenen.

background-pattern