Naar boven

Klimaat en beste reistijd Canada

Algemene informatie

trein

Lekker weer in Canada?

Van juni tot half oktober is het weer in Canada prettig, juli en augustus zijn de ideale reismaanden… Eigenlijk is het weer een beetje te vergelijken met dat van Scandinavië. De temperatuur ligt overdag tussen de 15 en 25 graden; bossen zijn weelderig groen, rivieren en meren fris en helder. Het blijft ook lang licht dus kun je in deze periode veel buiten zijn en activiteiten ondernemen. Juli en augustus zijn wel het absolute toeristische hoogseizoen. Het is echt noodzakelijk om van tevoren hotels en excursies te reserveren voor deze periode.

Rond mei en oktober, de lente en herfst, kun je ook nog rondreizen maar het is dan wel kouder, tussen de 8 en 16 graden overdag. Sommige meren in de Rocky Mountains zijn in deze maanden nogal bevroren. Je zult ook af en toe je regenponcho nodig hebben. Vanaf eind oktober tot mei is het winter, veel accommodaties in het binnenland zijn in deze periode gesloten, je hebt sneeuwkettingen nodig als je het binnenland in wilt rijden en er ligt soms metershoge sneeuw.

Vancouver weer aan de westkust

De westkust van Canada heeft een mild klimaat. Je kunt hier sfeervolle vissersdorpjes bezoeken, beren spotten op het strand, een whale watch boottocht maken, wandelen door eeuwenoud gematigd regenwoud en snorkelen in een zalmrivier.

Door de relatief warme Stille Oceaan enerzijds en de hoge bergen anderzijds, wordt dit kustgebied afgeschermd van extreme kou. De temperatuur zakt zelden onder nul en loopt nooit op boven de 25 graden. Er waait meestal een bries en er valt regelmatig een bui (net als in Nederland eigenlijk). De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer rond de 17 graden. Bekijk onze bouwstenen aan de westkust.

beren - Vancouver
British Columbia
VICTORIA, BC - British Columbia Legislature in Victoria, BC, Canada. (Photo by Deddeda Stemler)

Temperatuur British Columbia

Het middengedeelte van British Columbia heeft een gematigd landklimaat. De bergachtige streek rondom Whistler kent hoge pieken, waar ook in de zomermaanden soms nog sneeuw kan liggen. Temperaturen zijn hier in de zomermaanden echter aangenaam, zo’n 20 graden.

Wells Gray en Golden liggen aan de voet van de Rocky Mountains, en hoge bergtoppen vormen de skyline van dit gebied. Neem een trui mee voor de avonduurtjes, zodat je ook dan nog buiten kunt genieten van de frisse berglucht en ondergaande zon.

In het zuiden van British Columbia ligt één van de warmste plekjes van Canada: de Okanagan wijnvallei. Een microklimaat in het bergdal zorgt voor prettige warmte op zonnige dagen, en de Mediterraanse sfeer van de regio verrast de meeste reizigers.
Bekijk onze bouwstenen in het binnenland.

Weer Calgary in de Rocky Mountains

In de Canadese Rocky Mountains in het binnenland van British Columbia en Alberta heerst een bergklimaat. Van juni t/m september is het hier zomer met een temperatuur overdag tussen 14 en 22 graden. Daarom vinden wij dit de beste reistijd. Je kunt dan bijvoorbeeld wandelen in de bergen, kanovaren op turquoise meren, paardrijden en/of mountainbiken. De temperatuur is hier lager dan aan de westkust en houdt er rekening mee dat het ook in de zomermaanden ’s avonds flink afkoelt, ’s nachts kan de temperatuur teruglopen tot een paar graden boven nul. De winter is hier streng (uitschieters naar -40 graden!) en sneeuw kan tot ver in mei blijven liggen.
Bekijk onze bouwstenen in de Rockies.

rocky mountains
skieën

Vancouver weer in de winter

De Canadese winter is koud, met name in het noorden en in het midden van British Columbia. Temperaturen dalen daar gemakkelijk tot -30 graden. Vanwege de hevige sneeuwval zijn veel bezienswaardigheden gesloten en outdooractiviteiten zoals kanoën en bergwandelen niet mogelijk. Wel kun je in het gebied rondom Whistler skiën en snowboarden. Omdat wij vinden dat een reis naar Canada het leukst is als je ook kunt wandelen, paardrijden, kanovaren en de temperaturen boven nul zijn, bieden wij geen reizen aan naar het binnenland in de winter. Wel kun je dan naar Vancouver, eventueel met enkele dagen op Vancouver Island eraan vastgeplakt.

Overzicht klimaat per maand

Het weer blijft onvoorspelbaar, er is altijd kans op regen en ook altijd kans op zon. Soms kan het weer een paar dagen of weken van slag zijn terwijl het op het andere moment prachtig is. In de volgende tabel staan de gemiddelde temperaturen en regendagen weergegeven per maand.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde
temperatuur
-9 °C -8 °C -1 °C 5 °C 13 °C 18 °C 22 °C 20 °C 15 °C 9 °C 2 °C -4 °C
Dagen
regen
13 11 11 11 12 12 11 12 11 12 14 15
bouwsteen

Wereldstart Toronto

 • Toronto
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 315,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Orka's Canada
rondreis

Van orkabaai naar gletsjerkloof

 • Vancouver - Vancouver Island - ongerepte orkabaai Telegraph Cove - Whistler - Wells Gray - Rocky Mountains
 • 18 dagen / 17 nachten
 • Vanaf € 3.185,-, - p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Niagara watervallen
bouwsteen

Boot naar bulderend water – Niagara

 • Niagara Watervallen
 • 2 dagen / 1 nacht
 • vanaf € 184,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Canada Waterton
rondreis

Kamperen en meer

 • Vancouver - Vancouver Island - Whistler - Wells Gray - Rocky Mountains
 • 21 dagen / 20 nachten
 • Vanaf € 1.515,-, - p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern