
Geld in Canada
Voorbereid op reis
Geld in Canada
In Canada betaal je met de Canadese dollar. Voor de up to date wisselkoers kun je vlak voor de reis de ‘converter’ openen. De één-dollar munt wordt in Canada ook wel de ‘loonie’ genoemd. De twee-dollar munt heeft als bijnaam de ‘toonie’ gekregen. Je kunt tijdens je rondreis door Canada bijna overal terecht met je bankpas (let erop dat die op ‘werelddekking’ staat) of creditcard. Vooral een creditcard is handig, want die heb je vaak nodig voor borg bij hotels of het ophalen van je huurauto. Contant geld wordt steeds minder gebruikt, maar het is wel handig om wat op zak te hebben voor fooien of kleinere aankopen. Geld pinnen kan gewoon bij een ATM, al betaal je soms transactiekosten.
Let op: met een ING V-pay pas kun je geen geld opnemen in Canada. Je kunt een maestro pas aanvragen bij de ING, waar je wel mee kunt pinnen.
Entreegelden
Gemiddeld ben je tussen de CAD 60 en 120 per persoon per dag kwijt, exclusief overnachting en huurauto. Daarin zitten kosten voor eten, benzine, entrees voor parken of musea en af en toe een activiteit. Eet je vaak buiten de deur of doe je veel activiteiten, dan kan het wat oplopen. Wie zelf kookt en rustig reist, houdt het een stuk goedkoper.
Fooi
Fooi geven is in Canada heel gebruikelijk en eigenlijk een vast onderdeel van de rekening. De meeste salarissen zijn er (grotendeels) afhankelijk van. In restaurants is 15 tot 20 procent de norm, afhankelijk van de service. Taxichauffeurs verwachten ook een fooi van 15-20 procent. In hotels is het gebruikelijk om kamermeisjes een paar dollar per dag te geven en bellboys een dollar of twee per koffer. Bij activiteiten kun je de gids $5 per persoon geven voor een korte tour. Voor een lange dag activiteit is $10 tot $20 per persoon gebruikelijk. Reken dus op wat extra kosten bovenop de prijs die je ziet. Fooi geef je meestal contant, of je rekent het mee af via het pinapparaat.
