Naar boven

Geld in Canada

Voorbereid op reis

Geld in Canada

De munteenheid van Canada is de Canadese dollar: $ of afkorting CAD. Hij is wat minder waard dan de Amerikaanse dollar. De prijzen in Canada zijn ongeveer gelijk aan West-Europa. Ter indicatie, de koers in augustus 2018: € 1,00 = CAD$ 1,57. Voor de up to date wisselkoers kun je vlak voor de reis hier de ‘converter’ openen. De één-dollar munt wordt in Canada ook wel de ‘loonie’ genoemd. De twee-dollar munt heeft als bijnaam de ‘toonie’ gekregen.

Pinnen

Staat op je bankpas een Cirrus of Maestro-logo, dan kun je in Canada bij vrijwel alle banken met je Nederlandse pas geld pinnen uit de automaat (ATM). Ook met je creditcard kun je bij pinautomaten geld opnemen, denk er dan wel aan dat je een pincode nodig hebt voor je creditcard. Deze kun je opvragen bij je bank. Het is in Canada meestal niet mogelijk om met je pinpas in winkels en/of restaurants te betalen, een creditcard of cash is dan het meest gangbare betaalmiddel.

Canada Credit Card

Creditcards, waaronder Visa, Mastercard en American Express, zijn een algemeen geaccepteerd betaalmiddel in Canada. Neem een creditcard mee, hij is verplicht bij het huren van een auto of camper. De creditcard dient doorgaans als borg voor je vervoersmiddel. Je kunt ook kleine bedragen in winkels afrekenen met je creditcard, dit is iets wat veel Canadezen zelf ook doen. Zij gebruiken hun creditcard vaak zoals wij onze pinpas.

Fooi en zakgeld in Canada

Fooi is in Canada meestal niet inbegrepen bij prijzen. In bijvoorbeeld restaurants, café’s en taxi’s is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Met hoeveel zakgeld per dag je rekening moet houden, is natuurlijk volledig afhankelijk van je budget. Ga je uit eten dan heb je voor CAD$15-25 per persoon een prima maaltijd met een glas wijn of een biertje, hier komt dan nog wel de fooi bij.

background-pattern