Inspiratie voor je vakantie in Borneo

Ga snorkelen tussen de zeeschildpadden, sta oog in oog met orang-oetans en vaar met een bootje de échte jungle in. Wij hebben de beste plekjes op Borneo alvast voor je uitgezocht. Wij zijn een reisorganisatie van reizigers voor reizigers. We verkopen de manier van reizen die wij zelf het leukste vinden: een manier waarop je echt een nieuw land en een bijzondere levenswijze ontdekt. Verder regelen wij die excursies die je volgens ons niet mag missen, individueel of in kleine groepen. Geen massa dus. Laat je inspireren door wat je leest en ziet en stel je eigen individuele Borneo reis samen.

Onze favoriete plekken

Ontdek de orang-oetans

Ja, orang-oetans kun je ook zien in Apenheul. En ook al leven ze daar op grote eilanden zonder tralies eromheen, echt ‘in het wild’ is het natuurlijk niet. In het wild leven orang-oetans momenteel alleen nog in de regenwouden van Borneo en het Indonesische Sumatra. Tijdens een rondreis door Borneo kun je een bezoek brengen aan het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre: een opvang die is opgericht om de orang-oetans te beschermen en ze voor te bereiden op een leven in het wild. Maar naast deze mensapen vind je in Borneo nog veel meer wildlife, zoals schildpadden, wilde zwijnen, gibbons, wilde olifanten en neusapen.

Maak nieuwe vrienden

Ken je ‘koppensnellen’? Het is een van de oudste rituelen ter wereld: het afsnijden en meenemen van iemands hoofd na die persoon te hebben gedood. Klinkt luguber (en dat is het ook, natuurlijk), maar gelukkig wordt het vandaag de dag niet meer gedaan. Dit soort rituelen werden uitgevoerd door diverse Borneose stammen, die ook vandaag nog steeds op traditionele wijze in het land leven.

Lang niet alle Borneose stammen zijn gek op toeristen, maar je kunt in een afgelegen gebied in Sarawak bijvoorbeeld twee nachten slapen bij de Iban: een gastvrije, traditionele leefgemeenschap. Zij geven je met liefde een kijkje in de authentieke cultuur die ondanks het toerisme en de ontbossing nog steeds bestaat en in deze moderne wereld zijn tradities vasthoudt.

Zo zijn er nog veel meer authentieke stammen op Borneo te vinden, bijvoorbeeld in het noordoosten. Hier kun je twee dagen spenderen bij de Rungus, een stam die nog volledig zijn eigen cultuur erop nahoudt. Je geniet van traditionele dans, proeft van lokale gerechten en valt aan het einde van de dag als een blok in slaap.

Tropisch toetje

Na al die jungle-expedities, hikes naar de top van Mount Kinabalu en indrukwekkende cultuur-ervaringen is het heerlijk om je reis door Borneo af te sluiten met een tropisch toetje. Dat kan bijvoorbeeld op Lankayan, een eiland verborgen in de Sulu Zee ten noorden van Sandakan, of op jungle-eiland Gaya Island. Beide plekken zijn absoluut het paradijs op aarde te noemen. Relax onder een palmboom of pak je snorkel en wandel de zee in om de kleurrijke onderwaterwereld te ontdekken. Het water is zo helder dat je zelfs zonder snorkel de eerste vissen kunt spotten.

Bekijk onze rondreizen

Met onze rondreizen kun je puzzelen voor jouw unieke reis door Borneo. Jij kiest zelf wat je wilt doen, maar wij ontnemen de vervelende rompslomp van alles moeten regelen. Onze collega’s ter plaatse staan bovendien tijdens je reis 24/7 voor je klaar. Je reist dus zelfstandig en avontuurlijk, maar met een ingebouwd vangnet.