Riksja Borneo

Naar boven

Hoe reis je door Borneo?

Vervoer & verblijf

Vervoer op Borneo

Het landschap van Borneo wordt gedomineerd door tropisch regenwoud. De meeste gebieden zijn dan ook alleen bereikbaar per vliegtuig of met een auto en chauffeur. Tussen onze Borneo-bouwstenen regelen we het vervoer hoofdzakelijk door middel van binnenlandse vluchten. Deze vluchten worden uitgevoerd door Air Asia en Malaysia Airlines. Bouwstenen die dicht bij elkaar liggen, zoals de Neusapen en rotskusten van Bako NP en Thuis bij de koppensnellers op Sarawak, worden verbonden door een privé-transfer. De chauffeur weet precies de weg en brengt je van deur tot deur. Verder slinger je in bootjes over rivieren door de jungle. Het meest waardevolle vervoersmiddel tijdens je Borneo-rondreis is de benenwagen. Tijdens hikes door de nationale parken ervaar je te voet de meest ongerepte jungle op zoek naar orang-oetans en neusapen.

Vervoer op West-Maleisië

Het vervoer in West-Maleisië biedt het comfort van een westers land met Aziatische charme. De wegen zijn er erg goed, met name aan de westkust. Dat het toch een echt Aziatisch land is merk je aan de timing, die nemen ze niet altijd even nauw in het openbaar vervoer. Wij reizen in West-Maleisië het liefst met een eigen huurauto. Dit geeft je optimale vrijheid en je maakt het land echt eigen. Het is wel even gek om links te rijden, maar het went verbazingwekkend snel. Vanaf Taman Negara naar Penang geeft een huurauto echt toegevoegde waarde aan je reis. Naar Taman Negara toe pak je de bus, dit is prima geregeld. Bovendien hoef je het hectische verkeer van Kuala Lumpur dan niet zelf te trotseren. Aan de oostkust reizen wij met privétransfers, omdat je relatief korte afstanden reist om vervolgens op de tropische eilandjes neer te ploffen. Door een huurauto te combineren met de lokale bus en privétransfers, breng je afwisseling in je reis en haal je er het beste uit. Wij helpen je graag verder met het uitzoeken van het type vervoer dat het beste past in je eigen Maleisië reisplan.

Autohuur in West-Maleisië

Ben je een Borneo en Maleisië reis van twee of drie weken aan het plannen? Wij vinden qua vervoer de auto het meest prettige vervoermiddel in West-Maleisië. De wegen zijn goed en je hebt alle vrijheid om onderweg te stoppen waar je maar wilt. Je combineert een huurauto gemakkelijk met onze bouwstenen. In Maleisie kun je goed de weg vinden, er staan Engelstalige wegwijzigers langs de weg en je krijgt van het verhuurbedrijf altijd een GPS mee. Je hoeft geen auto te huren voor die volle weken. Vaak wil je de eerste dagen even bijkomen, voordat je op pad gaat. Voor een rondreis door Maleisië huur je vaak maar vier á vijf dagen een auto, op de route waar dit het leukst en meest efficiënt is. Wij vinden vooral de route tussen Cameron Highlands en Penang aan de westkust leuk om te rijden; onderweg rijd je door een groene oase van palmbomen. Je kunt rekenen op ongeveer 200 euro autohuurkosten en 150 euro voor de pick-up en drop-off. Wij adviseren je graag over de beste route en huurauto. Meer informatie vind je op onze autohuur pagina.

Bus en trein

Wij vonden het heerlijk om per huurauto de westkust te verkennen maar sommige routes zijn net iets handiger en voordeliger om per bus af te leggen. Het openbaar vervoer is goed geregeld in Maleisië. Wij kunnen vooraf plaatsen reserveren. Je betaalt ca. 15 euro per persoon. Vanaf Kuala Lumpur rijden bussen naar Melakka, Taman Negara, de Cameron Highlands en Penang. Ook tussen het eilandje Pangkor en Penang rijden dagelijks bussen.

Het spoorwegnet van zuid naar noord is daarentegen beperkt. Tevens is het niet de snelste manier van reizen er wordt op veel tussenstations gestopt. Wij vinden het daarom zonde van de tijd om per trein te reizen.

Boot en vliegtuig

De overtocht naar de tropische eilandjes gebeurt, hoe kan het ook anders, per boot. Dit zijn veelal kleinere bootjes die je snel naar de kleine eilandjes brengen. De meeste overtochten duren ongeveer een half uur.

Grote afstanden leggen wij het liefst per vliegtuig af. Zo ben je snel op de plaats van bestemming en heb je meer tijd om de omgeving te verkennen. In Maleisie zijn er tal van vluchtverbindingen. Zo vlieg je makkelijk van de noord-oostkust terug naar Kuala Lumpur maar vanaf de westkust is dit ook geen probleem. Doorgaans boeken we vluchten met Air Asia of Malaysia Airlines. Houd er rekening mee dat je maximaal 15 kg per persoon bagage mee mag nemen op Air Asia vluchten. Voor elke kilo overgewicht betaal je circa 15 RM (ca. 3 euro).

background-pattern