Riksja Borneo

Naar boven

Handige weetjes over Borneo

Algemene informatie

Praktische weetjes

Tijdsverschil: In Borneo is het gedurende onze zomertijd 6 uur later dan hier. Tijdens onze wintertijd komt er een uurtje tijdsverschil bij.
Bellen: Bellen met je mobiele telefoon tijdens je Borneo-rondreis is vaak geen probleem. Houd er rekening mee dat bellen naar Nederland prijzig is. In internetcafe’s kun je gebruik maken van bellen via internet.
Voltage: Het stroomnet in Borneo is 220 volt, neem daarom een wereldstekker mee om je fototoestel en telefoon op te laden.
Taal: Bahasa Malayu is de officiële spreektaal van Borneo en wordt ook in zuid Thailand, de Filippijnen en in Indonesië verstaan. Op de veel plekken spreken de meeste mensen Engels en in de meer afgelegen gebieden kom je ook meestal wel iemand tegen die een woordje Engels spreekt.
Tips: Onderaan alle Borneo-bouwstenen staan tips. Lees deze door om meer te weten wat je kan doen en zien in de stad of omgeving.

Eten en drinken

Voor Aziatische begrippen heeft Borneo een vrij goede hygiëne. Wel is het voor ons nog goed opletten. Zo raden wij aan geen water uit de kraan te drinken. Houd het bij water uit flessen met een verzegelde dop en neem geen ijsklontjes. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Voor fruit geldt dat het beter is om ze even te wassen in mineraalwater. Met deze maatregelen verminder je de kans op reizigersdiarree.

De Malaise keuken is zeer gevarieerd. Je vindt er de Chinese, Thaise, Indiase en de lokale keuken. In de meeste hotels en restaurants vind je ook westerse gerechten op de kaart. Typisch Malais is de Nyonya keuken. Een unieke combinatie van de Chinese en Malaise keuken met zoete, zure, hete en scherpe smaken. Wat je zeker moet proberen zijn de eetstalletjes op straat, met name de islamitische Indiase “Mamak” stalletjes. Vers bereid, zeer smakelijk en het kost bijna niets. Op de eilandjes en in de kustgebieden van West-Maleisië  kun je uiteraard heerlijke verse vis eten. Verder heeft ieder gebied of stad daarnaast z’n eigen specialiteiten.

Cultuur en religie

Borneo is een land waar veel religies samenleven. Maleisië is officieel islamitisch en meer dan de helft van de bevolking is moslim. Andere grote religies in Maleisië zijn het hindoeïsme, het christendom en het boeddhisme.

Tijdens het plannen van je reis is het handig om rekening te houden met de ramadan die elk jaar wordt gevierd. De vastenperiode duurt ongeveer drie weken. Aan het einde van deze drie weken vieren ze in Maleisië het suikerfeest. Tijdens de gehele ramadanperiode kunnen lokale eettentjes gesloten zijn, en je zal de oproep tot gebed wat vaker horen. Tijdens het suikerfeest zijn er ook veel Maleisiërs die op vakantie gaan of naar familie reizen. Het kan dan ook wat drukker zijn in bijvoorbeeld de Cameron Highlands of de Taman Negara.

background-pattern