Naar boven

Klimaat en beste reistijd Borneo

Algemene informatie

Lekker weer?

Bij Riksja Borneo bouw je je eigen individuele Borneo-reis. Je gaat op pad met transfers en binnenlandse vluchten. Afhankelijk van je keuze heb je hier en daar ook een boottocht door de jungle. Je slaapt in kleinschalige, authentieke hotels die passen bij de plek waar je bent. Nieuwsgierig? Kijk dan eens bij onze Borneo-bouwstenen, Borneo-rondreizen of op onze overnachting pagina.

Wat is de beste periode voor je Borneo rondreis? Heel algemeen gezegd: het is er het hele jaar mooi weer, zeker wat betreft de temperatuur en er kan een bui vallen. Onderstaand vind je informatie per regio.

Borneo
Borneo heeft een tropisch klimaat en is het gehele jaar goed te bereizen. Toch kent zowel het zuiden als het noorden een regenperiode. Vanaf de bouwsteen Rustig aan in Kuching dat in het zuiden ligt, bij Sarawak, is de regenperiode van oktober t/m maart met een hoogtepunt in december en januari. Maar niet getreurd: de tropische buien zijn heus niet zo erg en het is juist wel lekker om zo nu en dan wat verkoeling te hebben in de tropische hitte. Bovendien zijn de buien vaak van korte duur en hoef je niet bang te zijn gehele dagen in de regen te lopen. In het noorden, bij Sabah, valt de meeste regen tussen mei en november. Dit geldt voor de bouwstenen vanaf Kota Kinabalu, dus vanaf de bouwsteen Easy Going Kota Kinabalu. Gedurende het jaar schommelen de temperaturen van 29 tot zo’n 33 graden Celsius, en zelfs in de nacht wordt het zelden kouder dan 20 graden Celsius. Echter, in de hooggelegen gebieden kan het iets koeler zijn, zoals de bouwsteen Klimmen naar Kinabalu.

West Maleisië
Dit deel van Maleisië kun je het hele jaar bezoeken. Een echte regentijd kent het westen eigenlijk niet. Over het hele jaar bekeken vallen de meeste buien in de maanden december, januari en februari. Deze zijn niet zo heftig als in het oosten en kun je dus prima reizen.

Oost Maleisië
Vanaf april t/m half oktober is de beste tijd om het oosten te bezoeken.
Hier liggen de meeste tropische eilandjes. De overige maanden van half oktober tot april trekken de zware en heftige moesson regen- en onweersbuien langs de oostkust. Veel resorts op de eilandjes zijn dan gesloten en de meeste boten varen dan niet van en naar de eilanden vanwege de ruwe zee.

Apen Borneo
bouwsteen

Mangrove, apen en vuurvliegjes bij Kuching

 • Kuching - Semenggoh - Santubong - Kuching
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 300,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
rondreis

Apen spotten met een tropisch toetje

 • Kuching – Menyang Tais Longhouse – Bako NP - Kota Kinabalu –Sepilok – Sukau
 • 15 dagen / 14 nachten
 • Vanaf € 2.660,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
bouwsteen

Groene meren en verborgen watervallen bij Batang Ai

 • Kuching - Batang Ai - Kuching
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 580,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bungalow aan strand lankayan borneo
rondreis

Ultiem Borneo

 • Kuching – Bako NP – koppensnellers – Mulu NP – Kota Kinabalu – Tabin NP – Sandakan – Sukau - Lankayan
 • 20 dagen / 19 nachten
 • € 3.885,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern