Naar boven

Ultiem Borneo

rondreis

 • Reisschema:
  Kuching – Bako NP – koppensnellers – Mulu NP – Kota Kinabalu – Tabin NP – Sandakan – Sukau - Lankayan
 • Reisduur:
  20 dagen / 19 nachten
 • Reissom:
  € 3.885,- p.p. bij 2 personen
 • Optioneel:
  binnenlandse vluchten Kuching - Mulu, Mulu- Kota Kinabalu, Kota Kinabalu - Lahad Datu vanaf circa € 590,- p.p.
 • Vluchten:
  Optioneel bij te boeken vanaf circa € 1.200,- p.p.
Drie weken lang word je ondergedompeld in de wereld van de modderige rivieren, mensapen en kleurrijke natuur van Borneo. Het tropisch regenwoud staat centraal en je bezoekt een aantal waanzinnig mooie parken. Je verblijft midden in de jungle van Borneo. De reis start in het zuiden van het land waarbij je de hoofdstad Kuching als eerst bezoekt. Oude gebouwen, kruidenwinkeltjes en moskeeën domineren de stad. In Sarawak leren de koppensnellers je de jungle kennen en spot je de eerste neusapen. Je reist noordwaarts en brengt een bezoek aan de grotten van Mulu National Park.Vanuit de natuur kom je weer in de bewoonde wereld van de hoofdstad van Sabah terecht. Kota Kinablau is een moderne stad maar als je goed zoekt vind je de traditionele markten nog. Hierna duik je de jungle in het Nationale Park Tabin voor de echte jungle experience. Bij het Orang Oetan opvangcentrum in het noorden van Borneo kom je oog in oog te staan met de schattige mensapen en vaar je dieper de jungle in, waar je langs de beboste oevers wilde dieren kunt spotten. Tenslotte sluit je de reis af op de tropische stranden van Lankayan.
Decorative torn edge

Dag 1 en 2 – Amsterdam – Kuala Lumpur – Kuching

Na een flink stuk vliegen en een overstap in Kuala Lumpur kom je aan in Kuching. In de aankomsthal staat de chauffeur je al op te wachten en heeft hij een bordje met je naam erop in zijn hand. Samen met de gids brengt hij je naar je hotel en ontvang je een informatiepakket waar alles wat je moet weten in staat. Je merkt al snel dat je in een andere wereld terecht bent gekomen. Naast een aantal moderne gebouwen zie je ook nog veel traditionele bouwwerken op de route naar je hotel. De drukkende warmte en de geuren van lokale spijzen geven je ongetwijfeld al een vakantie gevoel.

Kuching, wat letterlijk ‘kat’ betekent in het Bahasa Malayu, wordt ook wel ‘Cat City’ genoemd en is een knusse stad. Wij hebben ons goed vermaakt, langs de riverfront en achter je hotel vind je een aantal restaurants waar je heerlijk kunt eten. Ook leuk is om de rivier over te steken om hier wat koloniale gebouwen te bezoeken. Na de lange reis en de vele indrukken zul je wel toe zijn aan een goede nachtrust.

Decorative torn edge

Dag 3 – Kuching – neusapen Bako National Park

Deze dag klinkt de wekker al vroeg en schuif je aan bij het ontbijt. De gids en chauffeur staan je rond 9:00 uur op te wachten in de lobby van je hotel. Zorg dat je alleen handbagage bij je hebt zodat je niet hoeft te sjouwen met je koffer of rugtas. Na ongeveer veertig minuutjes kom je aan in het kleine, op palen gebouwde dorpje Kampung Bako dat de naam al verraadt van je uiteindelijke bestemming: Bako National Park. Je stapt hier samen met de gids en boatman op de boot en vaart in 35 minuten naar het verborgen Bako National Park. Een van de eerste dingen die je meteen zal opvallen zijn de bizarre rotsformaties die trots in de branding staan. Bij aankomst waan je je tussen bijzondere bomen en tropische planten, in de verte hoor je wat aapjes krijsen. Samen met een gids trek je dieper de jungle in. In de namiddag kun je lekker langs het mooie strand kuieren en de zon richting de horizon zien kruipen. Je overnacht in een eenvoudig hutje aan de rand van de jungle waar je wordt omringd door oerwoudgeluiden.

Decorative torn edge

Dag 4 – Neusapen Bako National Park – Kuching

Wil je veel apen en andere dieren zien, dan kun je het beste vroeg opstaan en na een ontbijtje een van de routes uitkiezen om op verkenningstocht te gaan. De paden kunnen soms een beetje glibberig zijn, dus het is handig om goede schoenen aan te trekken. Je loopt dwars door de jungle. Overal om je heen zie je onbekende bomen en planten en hier en daar de meest kleurrijke bloemen. De tocht voert je naar het hoogste punt van het gebied, ook wel het plateau genoemd, waar je vleesetende planten kunt spotten. Hierna trek je het woud weer in. Afhankelijk van je route kom je in de middag of namiddag weer terug bij het ‘park headquarters’ waar je kunt lunchen. De boot brengt je vervolgens, door het mangrovebos, terug naar het dorpje kampung Bako waar de bus je terug brengt naar de bewoonde wereld van Kuching. Je checkt in bij je hotel in Kuching en kunt in de omgeving een hapje gaan eten voordat je gaat slapen.

Decorative torn edge

Dag 5 – Maleisië Borneo reizen – Kuching Menyang Tais

Vanaf Kuching is het ongeveer 4,5 uur rijden naar een afgelegen gebied van Sarawak. Onderweg reis je over een hobbelige weg steeds verder van de bewoonde wereld. De eerste stop is bij de kleurrijke markt, samen met je lokale gids loop je over de markt. Je luncht onderweg in een lokaal restaurant, hier kun je iets kopen als “geschenk” voor de chief van de longhouse. Vervolgens laat je het vaste land achter en stap je in de gemotoriseerde ‘perahu’, een houten jungle boot. De tocht langs de beboste oevers duurt ongeveer een uur. Je vaart langs het tropische regenwoud op weg naar het leefgebied van de Iban stam en je longhouse verblijf voor de komende twee nachten. Na aankomst rust je eerst uit in de gezamenlijke woonruimte met een dampend kopje thee. ’s Avonds na het eten nodigt de chief je uit voor een glas ’tuak’, de lokale rijstwijn. Dit is ook het moment dat jij jouw geschenk kan geven. Samen drink je de wijn en praat je over de verschillen tussen jouw huis en die van hun. Een beetje rozig en vol indrukken ga je naar bed. Je slaapt bij een van de families op een simpel matras met klamboe.

Decorative torn edge

Dag 6 – Menyang Tais

Zorg ervoor dat je goed ontbijt, want er staat een lange wandeling op de planning vandaag. Samen met je gids ga je op pad de jungle in waar je nog een stuk primair regenwoud vindt. Onderweg vertelt je gids over hoe de Iban stam hun land bewerkt en rijst, groente en fruit verbouwt op hun land. Eenmaal diep in het oerwoud laat de gids de giftige bomen en eetbare planten zien. Met een beetje geluk zie je een wilde orang oetan die op dit tijdstip van de dag het meest actief zijn.

Voor de lunch wordt een traditionele bamboe maaltijd bereid. Leden van de Iban stam zijn al vooruit gelopen en bezig op een houtvuur bij de simpele bush-camp. Na een lange wandeling heb je vast wel trek gekregen in deze geurige maaltijd. Hierna wandel je weer terug richting de jungleboot die je terug naar de longhouse brengt. Wij sprongen even de rivier in voor een frisse verkoeling.

Decorative torn edge

Dag 7 – Menyang Tais – Kuching

Na het ontwaken en een smakelijk ontbijtje neem je afscheid van de vriendelijke Iban. In een houten bootje vaar je ontspannen over de rivier en stapt vervolgens aan wal, waar een (mini) bus voor je klaar staat. In ongeveer vier uur rijd je door het groene landschap terug naar Kuching. Onderweg stop je nog even om je op te frissen. Wel zo lekker als je weer terugkeert naar de geciviliseerde wereld van Kuching.

Bij terugkomst heb je nog even de tijd om wat hoogtepunten in Kuching te bekijken. Wij vonden een bezoekje aan het Sarawak museum en de Masjid Bandaraya (Staatsmoskee van Sarawak) absoluut de moeite waard. Je kunt heerlijk eten in een van de vele stalletjes aan de Main Bazaar. Probeer hier ook de lokale lekkernijen.

Decorative torn edge

Dag 8 – Kuching – Miri – Mulu National Park

Je vliegt vandaag via Miri naar Mulu National Park. Vanachter het raampje heb je een fantastisch uitzicht over het tropische regenwoud. Na veertig minuutjes land je op het kleine vliegveld van Mulu waar je wordt opgewacht door je gids. Per ‘longboat’ vaar je vervolgens naar je sfeervolle houten lodge midden in de jungle aan de rivier. Nadat je hebt ingecheckt ga je op pad. Het is ongeveer drie kilometer lopen dwars door de jungle heen. Als eerste kom je aan bij ‘Lang Cave’, een enorme grot vol met stalagmieten en stalactieten. Het is handig om een regenjas mee te nemen, het kan namelijk echt plenzen, dit komt door het grondwater dat door het kalksteen sijpelt. De volgende grot, ‘Deer Cave’ is vlakbij. Hier wonen miljoenen vleermuizen. Vergeet niet om een zaklamp mee te nemen, het is namelijk behoorlijk donker en hier en daar best wel glad. Als het zonnetje begint onder te gaan, loop je naar de ingang van de grot. Ineens doemt er een enorm kabaal, als je achterom kijkt zie je duizenden vleermuizen de grot verlaten. Als een grote zwerm trekken ze de nachtelijke jungle in op zoek naar insecten. Terug bij je lodge kun je aanschuiven in het restaurant voor een heerlijke maaltijd.

Decorative torn edge

Dag 9 – Mulu National Park

Na een lekker ontbijtje vertrek je om half negen met een lange, houten jungleboot. Onderweg kom je langs dorpjes van de Penan stam. Als eerste kom je aan bij ‘Wind Cave’, een enorme grot met bizarre natuurlijke zuilen. Vervolgens vaar je door naar de ‘Clearwater Cave’, gevormd door een enorm netwerk van ondergrondse rivieren. Een lange trap neemt je mee door het fascinerende grottenstelsel. Het is best warm. Wij namen bij terugkomst dan ook een verkoelend duikje in het kraakheldere water. Heerlijk. Als je geluk hebt zie je tijdens de picknicklunch tientallen, misschien wel honderden ‘Rajah Brooke’ vlinders die vrolijk boven het wateroppervlak fladderen. Het leek wel een sprookje. Rustig vaar je weer weg, terug naar je lodge waar je in de namiddag aankomt en even heerlijk kunt relaxen. ’s Avonds overnacht je in de lodge.

Decorative torn edge

Dag 10 – Mulu National Park – Kota Kinabalu

De jungle ontwaakt al vroeg in de ochtend, deze natuurlijke wekker zorgt ervoor dat je op tijd naast je bed staat. Je wordt teruggebracht naar de luchthaven van Mulu waar het propellervliegtuigje op je staat te wachten en je naar Kota Kinabalu vliegt. Je scheert over de toppen van de bomen en kijkt nog even uit het raampje naar het indrukwekkende Mulu National Park.

Bij aankomst in Kota Kinabalu kom je plots weer in de bewoonde wereld terecht. Je pakt je bagage bij elkaar en neemt een taxi naar het nabijgelegen hotel. Het zal je opvallen dat Kota Kinabalu een stuk moderner is dan Kuching. Het hotel waar je vanavond zult verblijven is van alle gemakken voorzien en ligt net buiten het centrum. In de avond is het leuk om een taxi te pakken naar de waterfront waar je een lokale markt kunt vinden en de lokale lekkernijen kunt proberen. Je kunt ook kiezen voor een westers getint diner, mogelijkheden genoeg. Na afloop ga je terug naar je hotel en duik je in het grote comfortabele bed.

Decorative torn edge

Dag 11 – Kota Kinabalu

Kota Kinabalu is een stad met een modern karakter waardoor je weinig oude culturele bezienswaardigheden tegenkomt. Je ziet veel hoogbouw, wegen en moderne bouwwerken. Maar er is zeker het een en ander te zien zoals de Taoïstische Tua Pek Kong Temple, de beroemde katholieke kathedraal en de staatsmoskee. Als je meer te weten wilt komen over de lokale gebruiken van de verschillende stammen in Sabah, dan is het beroemde Staatsmuseum zeker een aanrader. Ga naar één van de diverse uitkijkpunten voor een uitzicht over de kustlijn en stad. Een bezoekje aan een van de kleurrijke markten raden we je zeker aan, maar je kunt ook lekker luieren aan één van de stranden.

Decorative torn edge

Dag 12 – Kota Kinabalu – Lahad Datu – Tabin NP

De volgende ochtend vlieg je van Kota Kinabalu naar Lahad Datu voor je echte jungle experience. Bij aankomst staat de gids je op te wachten en word je naar het Tabin National Park gebracht. Nadat je chauffeur je van alles over het national park heeft verteld, ga je op zoek naar je comfortabele chalet voorzien van airco en warm water, een echte luxe in de jungle. Zak even lekker onderuit op het balkon en laat alle junglegeluiden op je inwerken. Tegen het middaguur maak je kennis met de gids en krijg je een korte briefing van de planning van die dag. In een klein groepje ga je op zoek naar olifanten, orang oetans en nieuwsgierige makaken. Je stopt midden in de jungle; je gaat lopend de jungle door, op weg naar de moddervulkaan waar vele dieren samenkomen voor hun dagelijkse mineralen. Ze zeggen dat de modder die hier vrijkomt goed is voor je huid, dus bespaar de kosten en moeite van het kopen van een maskertje en smeer je gezicht even goed in nu je de kans hebt. De jeep rijdt je terug naar het resort waar een douche een verademing is. Na het diner is het tijd om de jungle in het donker te verkennen in het donker, een echt avontuur vonden wij.

Decorative torn edge

Dag 13 – Tabin National Park

De volgende ochtend word je gewekt door het gebrul van makaken en je realiseert je weer dat je midden in de jungle bent. De vroege vogels kunnen deelnemen aan een ochtendwandeling waarbij je op zoek gaat naar de meest kleurrijke vogelsoorten die rondfladderen in het National Park. Schuif vervolgens aan bij het ontbijt en bereid jezelf voor op een tweede avontuurlijke tocht door de jungle. Trek je zwemkleding onder je kleding aan en banjer een stuk door het dichtbeboste oerwoud. Je hoort het klotsende water al dichterbij komen en voor je het weet lig je midden in de jungle in het water. Geniet van de tsjilpende vogels, brullende aapjes en ritselende bomen overal om je heen.

Wij vonden de terugtocht wel iets zwaarder door al die natte kleding. Maar toen we weer in de jeep zaten en de wind door onze haren wapperden, waren wij dit gauw vergeten. Eenmaal terug op het resort staat de lunch voor je klaar en worden je voeten lekker verzorgd in een voetenbadje op natuurlijke basis. De rest van de middag is voor eigen invulling.

Decorative torn edge

Dag 14 – Tabin NP – Lahad Datu – Sukau

Deze ochtend klinkt de wekker vroeg. Je laat het Tabin National Park achter je en reist verder naar Lahad Datu. In Lahad Datu kun je stevig lunchen zodat je vol energie aan je volgende jungle avontuur begint. Vervolgens rijd je door naar Sukau. Bij aankomst staat je gids je al op te wachten, hij zal je de komende dagen de geheimen van Sukau laten zien. Check in bij je sfeervolle, houten junglelodge die ligt de Kinabatangan rivier, de langste rivier van Sabah. Het wemelt hier van de (neus)apen en met een beetje geluk zie je orang-oetans in het wild en olifanten. In de namiddag maak je een ontspannen river cruise over de Menangul rivier en zie je de levendigheid van dieren toenemen naarmate de zon langzaam naar beneden kruipt. De zonsondergang is super! ’s Avonds eet je in de lodge.

Decorative torn edge

Dag 15 – Sukau

Wellicht word je gewekt door krijsende gibbonaapjes en het typerende geluid van neushoornvogels. In de vroege ochtend vaar je met een bootje richting de nabijgelegen meren waar het dierenleven langs de waterkant langzaam ontwaakt. Je ziet otters, grote hagedissen, krokodillen en natuurlijk heel veel aapjes. In de loop van de ochtend vaar je rustig terug naar de lodge voor een smakelijk ontbijtje. In de middag kun je relaxed wandelen in de omgeving of een boek lezen op je veranda. In de namiddag vaar je uit op zoek naar meer wilde dieren. Als de zon onder begint te gaan vaar je terug voor het diner en laatste overnachting in de jungle lodge.

Decorative torn edge

Dag 16 – Sukau- Sandakan – Lankayan

Na het ontwaken en een ontbijtje, vaar je in ongeveer twee en een half uur terug naar Sandakan. Hoog in de bomen laten spelende aapjes de takken ritselen als afscheid. Bij aankomst in Sandakan stap je op de boot naar Lankayan. Terwijl de boot over de golven deinst zie je in de verte een eilandje opdoemen. Witte zandstranden en helderblauw water omringen een tropisch bos; dit is het paradijs op aarde. Het zand kriebelt tussen je tenen als je naar je bungalow loopt. Je verblijft in een houten bungalow met uitzicht op zee en het strand pal voor je deur. Pak je snorkel en wandel de zee in om de kleurrijke onderwaterwereld te ontdekken. Het water is zo helder dat je zelfs zonder snorkel de eerste vissen kan spotten. Voor een lekkere lunch hoef je niet op zoek, er is een restaurant op het eiland en deze biedt volop keus.

Decorative torn edge

Dag 17 en 18 – Lankayan

Begin de dag met een frisse duik in de zee om wakker te worden. Vandaag heb je alle tijd voor jezelf, bestel een fruitcocktail en lees je boek uit. Zet je strandstoel vlakbij het water zodat je af en toe je voeten in de zee kan dippen voor wat verkoeling. Je kunt ook een wandeling over het strand maken, het eiland is maar 2 km lang dus je bent in een kwartiertje rond.

Het is een avontuur om te snorkelen of te duiken, gekleurde vissen zwemmen tussen het koraal terwijl een schildpad op zijn gemak voor je neus voorbij dobbert. Lankayan is een broedplaats voor schildpadden. Samen met een gids kun je een kijkje nemen bij de baby schildpadden. De schildpadeieren worden beschermd en de geboren schildpadden worden veilig teruggezet in de natuur, meestal gebeurt dit in de maanden van juni tot oktober. Het is een bijzondere ervaring om te zien hoe de schildpadjes de weg naar de zee vinden.

Decorative torn edge

Dag 19 en 20 – Lankayan – Sandakan – Kuala Lumpur – Amsterdam

Als je vandaag wakker wordt in je houten chalet kun je nog even genieten van de ruisende zee en de wiegende palmbomen. Na je ontbijt stap je op de boot terug naar het vaste land en bezoek je op weg naar de luchthaven het wereldberoemde Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden, met name jonge, orang-oetans die door massale houtkap en stropers in Borneo wees zijn geworden voorbereid op een zelfstandig leven in de natuur. Je bezoekt het niveau waar de apen op zichzelf leven en alleen nog qua voedsel afhankelijk zijn van de mensen. Om 10:00 uur is het voedertijd en kun je zien hoe de aandoenlijke mensaapjes uit de jungle komen om hun buikjes rond te eten met vers fruit en noten. Ze zijn dol op contact met mensen en zullen graag voor je poseren.

Hierna word je naar de luchthaven gebracht. Je vliegt vanaf Sandakan terug naar Kuala Lumpur om vanaf hier de vlucht naar Amsterdam te pakken. In de avond vlieg je terug en kun je terug kijken op een avontuurlijke reis door Borneo.

Decorative torn edge
torn-edge

Ultiem Borneo

Onze slaapplekken

background-pattern