Naar boven

Ontdek Borneo en Maleisië

rondreis

 • Reisschema:
  Kuching – Bako NP – Mulu NP – Sukau orang oetans - Kuala Lumpur – Cameron Highlands – Pulau Penang – Pulau Langkawi
 • Reisduur:
  22 dagen / 21 nachten
 • Reissom:
  € 2.275,- p.p. bij 2 personen
 • Optioneel:
  binnenlandse vluchten Kuching - Mulu, Mulu - Kota Kinabalu, Kota Kinabalu - Sandakan, Sandakan - Kuala Lumpur vanaf circa €450,- p.p.
 • Vluchten:
  Optioneel bij te boeken vanaf circa € 1.200,- p.p.
Deze reis voert je langs de onontdekte gebieden van Borneo en de ontwikkelde westkust van West Maleisië; de beste combinatie vinden wij. De reis start in Kuching op Borneo, dit is de uitvalbasis om de jungle te ontdekken. In Bako NP ga je op zoek naar zeldzame neusapen en word je verrast door opdoemende rotsen aan de kust. Vervolgens reis je met een vlucht door en ontdek je de verschillende grotten die midden in de jungle gelegen zijn. Nog verder in de binnenlanden van Borneo zie je slingerende orang oetans en wie weet wilde olifanten.Vervolgens vlieg je naar Kuala Lumpur waar je weer midden in de bewoonde wereld belandt. Vanuit deze bruisende stad reis je via de hoger gelegen theevelden naar Penang, waar je kunt smullen van de lokale gerechten en het kleurrijke Georgetown ontdekt. Je pakt vervolgens de boot naar het tropische Langkawi om alle indrukken op je in te laten werken en helemaal tot rust te komen voordat je de reis afsluit.
Decorative torn edge

Dag 1 en 2 – Amsterdam – Kuala Lumpur – Kuching

De meeste vluchten van Amsterdam naar Kuala Lumpur arriveren in de ochtend. Bij aankomst stap je direct over voor de doorvlucht naar Kuching. Je wordt opgehaald van de luchthaven en naar je hotel gebracht. Dit hotel ligt midden in het centrum van Kuching. Het hotel is een modern gebouw met uitzicht over de stad en de jungle in de verte. Vanuit je hotel loop je makkelijk naar de restaurants om de hoek waar de Maleise roti met currysaus op het menu staat en je een koude lemon juice kunt bestellen. Hierna kun je eindeloos wandelen langs de levendige ‘waterfront’, dit is dé ontmoetingsplaats van Kuching. De typische, met reclame beschilderde taxibootjes nemen je graag mee over de Sarawak rivier waar je een goed uitzicht hebt over de stad. Als je meer te weten wilt komen over de cultuur van Borneo dan is een bezoek aan het Sarawak Museum de moeite waard.

Decorative torn edge

Dag 3 – Maleisië Borneo rondreis – Kuching

Je hebt vandaag vrij om te doen waar je zin in hebt. Wij vinden het een aanrader om het Semenggoh Orang Utan Sanctuary te bezoeken, dit ligt op een uurtje rijden van Kuching. Deze opvang is opgericht om de orang oetans te beschermen en ze voor te bereiden op een leven in het wild. De dieren leven in een groot jungle gebied waar ze alle ruimte hebben om rond te slingeren. Het hoogtepunt vinden wij voedertijd. De bananen worden door de verzorgers neergelegd op het houten vlonder. Het is muisstil, langzaam hoor je wat geritsel in de verte. De bomen zwiepen heen en weer als de eerste orang oetans aan komen slingeren. Eenmaal op de voederplek nemen ze alle tijd voor hun maaltje en kun je ze van dichtbij bewonderen. Wat indrukwekkend!

Decorative torn edge

Dag 4 – Kuching – Neusapen van Bako NP

In de ochtend word je opgehaald in je hotel in Kuching en rijd je de stad uit. Na ongeveer veertig minuutjes kom je aan in het kleine, op palen gebouwde dorpje Kampung Bako dat de naam al verraad van je uiteindelijke bestemming: Bako National Park. Een van de eerste dingen die je meteen zal opvallen zijn de bizare rotsformaties die trots in de branding staan. Met een bootje zoef je langs de rotscreaties en koers je in een klein half uurtje naar het mangrovebos. ‘We’re almost there’ roept onze schipper. Je begint bijna te twijfelen aan je eigen ogen, want je ziet niets wat op een ingang van een nationaal park lijkt. Dan manoeuvreert de schipper zich behendig door de mangroven en plots zie je een aanlegsteiger en ben je bij het park.

Decorative torn edge

Dag 5 – Neusapen van Bako NP – Kuching

Wil je veel apen en andere dieren zien, dan kun je het beste vroeg opstaan en na een ontbijtje een van de routes uitkiezen en op verkenningstocht gaan. De paden kunnen soms een beetje glibberig zijn, dus het is handig om goede schoenen aan te trekken. Je loopt dwars door de jungle. Overal om je heen bijzondere bomen en planten zoals vleesetende planten. De tocht voert je naar een verlaten strandje waar je een verfrissende duik kunt nemen in de zee. Hierna trek je het woud weer in. Afhankelijk van je route kom je in de middag of namiddag weer terug bij het ‘park headquarters’ waar je kunt lunchen. De boot brengt je vervolgens, door het mangrovebos, terug naar het dorpje kampung Bako waar de bus je terugbrengt naar de bewoonde wereld van Kuching. Je checkt in bij je hotel in Kuching en kunt in de omgeving een hapje gaan eten voordat je gaat slapen.

Decorative torn edge

Dag 6 – Kuching – Mulu Nationaal Park

De volgende dag reis je met een klein propellorvliegtuigje verder naar Mulu. Vanachter het raampje heb je een fantastisch uitzicht over het tropische regenwoud. Na ongeveer veertig minuutjes begin je te dalen en land je op het kleine vliegveld van Mulu waar je wordt opgewacht door je gids. Per ‘longboat’ vaar je vervolgens naar je de lodge. Die middag breng je al een bezoek aan de  ‘Lang Cave’ en  ‘Deer Cave’. Als het zonnetje onder begint te gaan, loop je naar de ingang van de grot. Als uit het niets hoor je een immens kabaal, veel gepiep en gefladder. Als je achterom kijkt zie je werkelijk duizenden vleermuizen de grot verlaten.

Decorative torn edge

Dag 7 – Mulu Nationaal Park

Na een lekker ontbijtje vertrek je om half negen met een lange, houten jungleboot. Onderweg kom je langs dorpjes van de Penan stam. Als eerste kom je aan bij ‘Wind Cave’, een enorme grot met bizarre natuurlijke zuilen. Vervolgens vaar je door naar de ‘Clearwater Cave’, gevormd door een enorm netwerk van ondergrondse rivieren. Een lange trap neemt je mee door het fascinerende grottenstelsel. Het is best warm. Wij namen bij terugkomst dan ook een verkoelende duik in het kraakheldere water. Heerlijk. Als je geluk hebt zie je tijdens de picknicklunch tientallen, misschien wel honderden ‘Rajah Brooke’ vlinders die vrolijk boven het wateroppervlak fladderen. Rustig vaar je weer weg, terug naar je lodge waar je in de namiddag aankomt en heerlijk kunt relaxen. ’s Avonds overnacht je in de lodge.

Decorative torn edge

Dag 8 – Mulu – Kota Kinabalu

De jungle ontwaakt al vroeg in de ochtend, deze natuurlijke wekker zorgt er voor dat je op tijd naast je bed staat. Je wordt teruggebracht naar de luchthaven van Mulu waar het propellervliegtuigje op je staat te wachten en je naar Kota Kinabalu vliegt. Je scheert over de toppen van de bomen en kijkt nog even uit het raampje naar het indrukwekkende Mulu National Park.

Bij aankomst in Kota Kinabalu kom je weer in de bewoonde wereld terecht. Je pakt je bagage bij elkaar en neemt een taxi naar het nabijgelegen hotel. Het zal je opvallen dat Kota Kinabalu een stuk moderner is dan Kuching. Het hotel waar je vanavond zult verblijven is van alle gemakken voorzien en ligt net buiten het centrum. In de avond is het leuk om een taxi te pakken naar de waterfront waar je een lokale markt kunt vinden en de lokale lekkernijen kunt proberen.

Decorative torn edge

Dag 9 – Kota Kinabalu

Kota Kinabalu is een moderne stad. Je ziet veel hoogbouw, wegen en moderne bouwwerken. Maar er is zeker het een en ander te zien, zoals de Taoïstische Tua Pek Kong Temple, de beroemde katholieke kathedraal en de staatsmoskee. Als je meer te weten wilt komen over de lokale gebruiken van de verschillende stammen in Sabah, dan is het beroemde Staatsmuseum zeker een aanrader. Een bezoekje aan een van de kleurrijke markten raden we je zeker aan.

Plan je deze dag liever actiever in, dan kun je ook gaan raften of breng een bezoek aan het gelijknamige Kota Kinabalu Nationaal Park. Na het hiken ontspan je de spieren in de warmwaterbronnen van Poring hotspring. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Decorative torn edge

Dag 10 – Kota Kinabalu – Sandakan – Orang Oetans

Vroeg op vandaag voordat je een binnenlandse vlucht naar Sandakan neemt. Bij aankomst op de luchthaven staat de gids, voor de komende dagen, je al op te wachten. Je stapt in de bus en rijdt in 30 minuten naar het wereldberoemde Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Om 10:00 uur is het voedertijd en kun je zien hoe de aandoenlijke mensaapjes uit de jungle komen om hun buiken rond te eten met vers fruit en noten.

Vanuit Sepilok rijd je naar de haven van Sandakan waar je in een bootje stapt voor een waanzinnig mooie tocht over de Kinabatangan rivier, de langste rivier van Sabah. Het wemelt hier van de apen en met een beetje geluk zie je orang oetans en olifanten in het wild. Onderweg lunch je in een klein Abai dorpje en vaar je door naar Sukau waar je incheckt in de houten junglelodge. In de namiddag maak je een ontspannen river cruise over de Menangul rivier. We hebben hier onze ogen uit gekeken, lizards, slangen, zwijnen en apen dartelen om je heen.

Decorative torn edge

Dag 11 – Orang Oetans Sukau

Wij werden gewekt door krijsende gibbonaapjes en het typerende geluid van neushoornvogels. In de vroege ochtend vaar je met een bootje richting de nabijgelegen meren waar het dierenleven langs de waterkant langzaam ontwaakt. Je ziet otters, grote hagedissen, krokodillen en natuurlijk heel veel aapjes. In de loop van de ochtend vaar je rustig terug naar de lodge voor een smakelijk ontbijtje. In de middag kun je relaxed wandelen in de omgeving of een boek lezen op je veranda. In de namiddag vaar je weer uit op zoek naar meer wilde dieren. Als de zon onder begint te gaan vaar je terug voor het diner en laatste overnachting in de jungle lodge.

Decorative torn edge

Dag 12 – Sandakan – metropool Kuala Lumpur

Wij werden weer gewekt door de natuurlijke ‘jungle wekker’.  Na een goed ontbijt vaar je in ongeveer twee en een half uur terug naar Sandakan. Hoog in de bomen laten spelende aapjes de takken ritselen als afscheid. Terug op vaste wal brengt een chauffeur je naar de luchthaven voor de vlucht naar Kuala Lumpur.

Op het vliegveld word je opgewacht door onze vertegenwoordiger en word je naar je hotel in Kuala Lumpur gebracht. In je hotel ontmoet je de lokale agent die je alles over de rest van de reis kan vertellen. Schroom niet om je vragen te stellen. Die avond heb je de tijd om in Kuala Lumpur op zoek te gaan naar een restaurantje waar jij zin in hebt. Veel verschillende keukens zijn in deze moderne stad terug te vinden.

Decorative torn edge

Vandaag kun je de bruisende stad zelf verkennen. Wolkenkrabbers rijzen hoog in de lucht, auto’s razen om je heen en smakelijke geuren komen je tegemoet. De levendige Petaling street ligt vlakbij je hotel en je kunt hier eindeloos dwalen door kleine steegjes en straatjes. Bezienswaardigheden die je zeker niet moet missen zijn de Petronas Towers, het neo-koloniale en de ultramoderne Masjid Negara-moskee. Kuala Lumpur biedt ook alles voor de meer Westers georiënteerde reiziger van fast food restaurants tot aan grote airconditioned shopping malls, waar je eindeloos kunt winkelen. Wil je meer van deze stad ontdekken dan kunnen we een fiets of wandeltour inplannen. Zo leer en zie je net wat meer van deze wereldstad.

Decorative torn edge

Dag 14 – Kuala Lumpur – theevelden Cameron Highlands

Vanuit Kuala Lumpur reis je met de lokale bus in ongeveer 5 uur naar de Cameron Highlands. Op weg naar de theevelden merk je dat je echt in een heuvelachtige omgeving komt en dat de temperatuur hierdoor aangenaam daalt. De route is bijzonder door de vele slingerbochten en uitzichten. In de middag kom je aan in Tanah Rata. Hier vonden wij in de groene heuvels een eenvoudig maar bijzonder en kleinschalig hotel. Het ademt de typische koloniale sfeer uit en past daardoor wat ons betreft prima bij een verblijf in de Cameron Highlands. Nadat je hebt ingecheckt kun je in ongeveer vijftien minuten naar het centrum wandelen. Hier zijn veel souvenirwinkels waar je kunt rondsnuffelen en ’s avonds zijn er talloze mogelijkheden om lekker te eten. Een tip:  probeer de ‘steamboat’, een soort Cantonese fondue, in restaurant Mayflower.

Decorative torn edge

Dag 15 – Theefabriek bezoek

Na het ontbijt word je opgehaald. Je begint met een jeeptour  naar Mount Brinchang, de hoogste berg van de Cameron Highlands. Vanaf de top heb je een panorama uitzicht over de glooiende heuvels met theeplantages. Vervolgens ga je met een gids het “mossy forest” in. Schoenen met goed profiel zijn aan te raden want het kan nog wel eens glad zijn. Hier ga je vele soorten bloemen, planten en medicinale kruiden zien. Vervolgens ga je op weg naar de beroemdste theefabriek uit de omgeving, de Boh Tea Estate (op maandag gesloten). In een klein gezelschap neem je écht een kijkje bij het productieproces. De medewerker vertelt je hoe de theeblaadjes, vers aangeleverd vanaf de velden, worden verwerkt. De middag heb je ter vrije besteding. Bezoek bijvoorbeeld de vlindertuin en museum in Tanah Rata. Toeristisch maar wel een bezoek waard.

Decorative torn edge

Dag 16 en 17 – Cameron Highlands – tempels Penang

Je hebt nog de rest van de ochtend tijd om rustig een boekje te lezen op je veranda of nog even Tanah Rata in te lopen. ’s Middags vertrekt de minibus richting het culturele eiland Penang. Penang is naast een culturele smeltkroes ook een culinaire hotspot, zelfs voor de lokale bevolking uit de rest van Maleisië. Het karakteristieke hotel waar je overnacht ligt midden in Georgetown op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Het heeft fijne kamers, een zwembad en zelfs eigen hawkers stalletjes voor de deur. De volgende dag ga je op eigen gelegenheid naar het startpunt van de fietstocht. In een halve dag zie je zo de meeste bezienswaardigheden en stop je ook nog om lokale specialiteiten te proeven.

Decorative torn edge

Dag 18 –  Penang – Langkawi strand

Vandaag sta je vroeg op en geniet je nog even van een ontbijtje in je hotel voordat je de taxi pakt naar de haven. Om 8:15 vertrekt de boot naar Langkawi, deze doet er ongeveer 3 uur over. Bij aankomst op het eiland staan de taxichauffeurs al te dringen om je een ritje naar je hotel aan te bieden. Je rijdt in een half uurtje naar je resort wat aan een prachtig uitgestrekt wit strand ligt. Nadat je in je hotel bent ingecheckt kun je lekker onderuit zakken in het zand. Je kunt er ook voor kiezen een duik te nemen in het azuurblauwe water. In de avond kun je heerlijk eten bij een van de stalletjes aan Pantai Cenang, het meest bekende en gezelligste stukje strand van het eiland.

Decorative torn edge

Dag 19 en 20 – Langkawi strand

Je kunt de hele dag lekker luieren op het strand, maar als je wat wilt ondernemen is er genoeg te doen. In het midden van het eiland doemt vanuit het regenwoud de Gunung Machingchang op, de op twee na hoogste berg van het eiland. Als je met de kabelbaan omhoog gaat (circa drie euro) heb je een prachtig uitzicht. Ben je een liefhebber van de onderwaterwereld, maar sta je liever op het droge, ga dan zeker naar Underwater World in Pantai Cenang. Dit is één van de grootste aquariums van Azië. Je kunt ook kajakken in het Geo Park of een mooie wandeling maken bij de heetwaterbronnen van Telaga Air Hangat. ’s Avonds kun je er altijd voor kiezen om in het hotel te eten maar echt leuk is het om buiten de deur te genieten van de lokale specialiteiten. Een mooi restaurant met dito uitzicht en een heerlijke fusion kaart is het Bon Ton Restaurant, iets ten noorden van Pantai Cenang. Elke avond vind er ‘Pasar Malam’ plaats op Langkawi. Spaar je eetlust, want op deze markt kun je je buik rond eten aan saté, maïskolven, zoete ‘kuih’ en andere Maleise lekkernijen.

Decorative torn edge

Dag 21 en 22 – Langkawi – Kuala Lumpur – Amsterdam

De vlucht vanaf Langkawi naar Kuala Lumpur vertrekt vaak in de namiddag. Je hebt vandaag dus nog even de tijd om nog even lekker in het zonnetje te liggen of om wat actiefs te doen. In de middag brengt een transfer je vanaf het resort naar de luchthaven van Langkawi. Je binnenlandse vlucht duurt een uurtje. Wij proberen je internationale vlucht met Malaysia Airlines te boeken, zodat de binnenlandse vlucht vanaf Langkai met dezelfde airline aan je vliegschema kan worden toegevoegd. Wanneer Malaysia Airlines niet beschikbaar is, dan boeken wij apart een binnenlandse vlucht met de lokale maatschappij Air Asia voor je. De extra kosten hiervoor bedragen circa €95,- per persoon. Vanaf Kuala Lumpur vlieg je weer door naar Amsterdam waar je de volgende dag in de vroege ochtend aankomt en er dan toch echt een einde is gekomen aan je indrukwekkende rondreis door Maleisië.

Decorative torn edge
torn-edge

Ontdek Borneo en Maleisië

Onze slaapplekken

background-pattern