Naar boven

Thuis bij de koppensnellers

bouwsteen

 • Reisschema:
  Menyang Tais - Sarawak
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  Vanaf € 535,- p.p. bij 2 personen
In een afgelegen gebied in Sarawak hebben wij een dorp gevonden waar de oorspronkelijke bewoners van Borneo wonen en je op bezoek kan komen. De goedlachse Iban stam laat je graag kennismaken met hun gebruiken en cultuur. Samen met je lokale gids vaar je met een houten jungleboot diep de jungle in. Wanneer je aankomt bij de longhouse stap je midden in het lokale leven. Eet mee met de mannen die het vlees bereiden op een vuur en drink een glaasje rijstwijn als welkomstdrank.Je slaapt twee nachten in de longhouse van de koppensnellers. Samen met je gids ontdek je de omgeving en geniet je van de groene natuur om je heen. Neem een verfrissende duik in de rivier en met wat geluk spot je zelfs een orang oetan die in de bomen slingert. Deze bouwsteen geeft je een kijk in de authentieke cultuur die ondanks het toerisme en de ontbossing nog steeds bestaat en in deze moderne wereld zijn tradities vasthoudt.
Decorative torn edge

Dag 1 – Kuching – Menyang Tais

Vanaf Kuching is het ongeveer 4,5 uur rijden naar een afgelegen gebied van Sarawak. Onderweg reis je over een hobbelige weg steeds verder van de bewoonde wereld en tijdens je route maak je een aantal stops. De eerste stop is bij de kleurrijke markt waar allemaal producten uit de jungle zijn uitgestald. Loop samen met je lokale gids over de markt, hij haalt het eten voor de komende dagen. Je luncht onderweg in een lokaal restaurant, hier kun je iets kopen als “geschenk” voor de chief en de familie in de longhouse.

Vervolgens laat je het vaste land achter en stap je in de gemotoriseerde ‘perahu’, een houten jungleboot. De tocht langs de beboste oevers duurt ongeveer een uur. Je vaart langs het tropische regenwoud op weg naar het leefgebied van de Iban stam en je longhouse verblijf voor de komende twee nachten.

Decorative torn edge

De Iban zijn een uiterst gastvrij en vriendelijk volk. Vandaag de dag althans. De naam koppensnellers is van deze stam afkomstig, het hoofd van de vijand werd vaak als trofee gezien. Ze hebben een eeuwenoude traditie om hun huizen aan de oevers van de rivier te bouwen. De enorme houten bouwwerken staan hoog van de grond op palen.

Na aankomst rust je eerst uit in de gezamenlijke woonruimte met een dampend kopje thee. De barbecue staat al aan, waar de mannen het vlees braden. De vrouwen maken samen de groente en het fruit klaar, je bent welkom om erbij te zitten. ’s Avonds na het eten nodigt de chief je uit voor een glas ’tuak’, de lokale rijstwijn. Dit is ook het moment dat jij jouw geschenk kunt geven. Samen drink je de wijn en praat over de verschillen tussen jouw huis en die van hun. Een beetje rozig en vol indrukken ga je naar bed. Je slaapt bij één van de families op een simpel matras met klamboe op de grond van de longhouse.

Decorative torn edge

Dag 2 – Wandeling door de jungle

Zorg ervoor dat je goed ontbijt, want er staat een lange wandeling op de planning vandaag. Samen met je gids ga je op pad de jungle in waar je nog een stuk primair regenwoud vindt. Onderweg vertelt je gids over hoe de Iban stam hun land bewerkt en rijst, groente en fruit verbouwt op hun land. Eenmaal diep in het oerwoud laat de gids je giftige bomen en eetbare planten zien. Met een beetje geluk zie je een wilde orang oetan die op dit tijdstip van de dag het meest actief zijn.

Voor de lunch wordt een traditionele bamboemaaltijd bereid. Leden van de Iban stam zijn al vooruit gelopen en bezig op een houtvuur bij de simpele bush-camp. Na een lange wandeling heb je vast wel trek gekregen in deze geurige maaltijd. Hierna wandel je weer terug richting de jungleboot die je terug naar de longhouse brengt. Wij sprongen even de rivier in voor een frisse verkoeling.

Decorative torn edge

Dag 3 – Menyang Tais – Kuching

Na het ontwaken en een smakelijk ontbijt neem je afscheid van de vriendelijke Iban stam. In de houten boot vaar je ontspannen over de rivier en stap je vervolgens aan wal, waar een (mini)bus voor je klaar staat. In ongeveer 4,5 uur rijd je door het groene landschap terug naar Kuching. Ben je nog niet klaar met het ontrafelen van de geheimen van de jungle van Sarawak, breng dan een bezoek aan Bako National Park waar je op zoek gaat naar neusapen.

Decorative torn edge

Huisregels voor de Borneo homestay

Een longhouse is meer dan alleen een leefgemeenschap. Het is een traditionele levenswijze en heeft dan ook z’n eigen gebruiken, die bij je bezoek handig zijn om te weten.

Entree: Wacht rustig tot je wordt uitgenodigd en trek je schoenen uit wanneer je de veranda betreedt. Nadat je binnen bent zal je gids je allereerst voorstellen aan de chief (’tuai rumah’) die aan het hoofd staat van de leefgemeenschap. Het is gebruikelijk om een geschenk mee te nemen. Denk dan aan snoep, zeep of pennen en schriften. De chief zal dit verdelen onder de families van de stam.

Eten en drinken: Vaak krijg je iets te drinken aangeboden, meestal de lokale rijstwijn (’tuak’). Het is gebruikelijk om dit, net als al het andere eten, met twee handen aan te pakken. Als je iets wilt aanwijzen, gebruik hiervoor dan je hele hand. Het eten dat je voorgeschoteld krijgt is vaak eenvoudig. Mocht het je tegenstaan, eet uit beleefdheid dan toch een beetje.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Thuis bij de koppensnellers

Deze bouwsteen is goed te combineren met

strand borneo bako national park
bouwsteen

Neusapen en rotskusten van Bako

 • Bako National Park
 • 2 dagen / 1 nacht
 • Vanaf € 255,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern