Naar boven

Rondreis Argentinië in 3 weken

Wijn en watervallen, Argentinië in 3 weken

rondreis

 • Reisschema:
  Santiago de Chili - Atacama woestijn - Salta - Andes selfdrive - paardrijden met gaucho's - Buenos Aires - pinguïns en walvissen in Valdes - Iguazu watervallen
 • Reisduur:
  22 dagen / 21 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 2.695,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  7 excursies: Excursie naar de Maanvallei, paardrijden met een gaucho, fietsen langs bodega's, wandeltour door Buenos Aires met een local, dagtrip over Peninsula Valdes en ochtendtrip naar de watervallen van Iguazu
 • Huurauto:
  vanaf € 565,- per auto
 • 6 dagen 4x2 auto inclusief ongelimiteerd aantal kilometers
 • Vluchten:
  4 binnenlandse vluchten vanaf € 700,- p.p. en internationale vlucht vanaf € 1300,- p.p.
✓ bezoek de wereldsteden Santiago en Buenos Aires

✓ highlights van Noord-Chili en Noord-Argentinië

✓ met een huurauto langs kloven, wijngaarden en cactusvalleien in Argentinië

✓ wildlife spotten aan de kust

✓ tropische afsluiting bij de watervallen van Iguazu
wijnreis noord argentinie vaten
Decorative torn edge

Dag 1 & 2 – 3-weekse rondreis door Argentinië, aankomst Santiago

Je reis begint zodra het vliegtuig landt in de hoofdstad van Chili, Santiago; de meeste internationale vluchten komen ’s ochtends aan. Nadat je de bagage hebt opgehaald word je in de hal opgewacht en naar je slaapplek in het centrum van de stad gebracht. Onderweg plannen we een meet & greet in met onze lokale agent, die je uitleg geeft over je rondreis en je de benodigde vouchers en tickets overhandigt. De sfeer van je bed en breakfast is kleinschalig met een groene patio, houden vloeren en een huiselijke sfeer. Het is ongeveer 15 minuten lopen naar het centrum met musea, theaters, historische gebouwen en pleintjes. De rest van de dag kan je de sfeer van Santiago opsnuiven. Een heerlijk begin van de 3 weken.

Decorative torn edge

Dag 3 – Santiago, vlucht naar San Pedro de Atacama

Reistijd: circa 2,5 uur excl. vlucht

Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. We plannen een transfer voor je naar de luchthaven van Santiago (inbegrepen), voor het vervolg van je Chili reis. Vanuit Santiago vlieg je naar de luchthaven Calama en vervolgens nog 2,5 uur per transfer door naar San Pedro. Als je je intrek hebt genomen in je hotelletje, heb je de avond verder vrij. Overal vind je restaurantjes en zelfs internetcafés.

San Pedro de Atacama ligt in het hart van de gortdroge Atacamawoestijn. Aan de rand ervan begint de ‘Salar de Atacama’, een fatamorganisch zoutmeer, met daarachter weer de 5916 meter hoge vulkaan Licancabur.

Decorative torn edge

Dag 4 – San Pedro de Atacama

Wandel deze ochtend op je gemak door het sfeervolle San Pedro. De meeste huizen zijn gebouwd van adobe, zelfs de 17e-eeuwse kerk is ervan gemaakt. Een bezoek aan het antropologische museum Gustavo Paín is de moeite waard; hier liggen vondsten uit het verre verleden van de voorvaders van de huidige bewoners. Ben je uitgekeken in het dorp, ga dan ‘wintersporten’ in de droogste woestijn ter wereld.

In de namiddag word je opgehaald bij je hotel en ga je in internationaal gezelschap de Atacama woestijn in. Bij de mooiste panorama’s wordt een korte stop gehouden. Vervolgens rijd je de Maanvallei binnen (entree ca. $17 p.p.). Het spel van wind, zon, zand, zout en steen heeft hier de meest vreemde creaties achtergelaten. Op de achtergrond staan de Andespieken fier overeind. Zoek een rustig plekje op de top van een heuvel om te genieten van de zonsondergang en de opkomst van de maan. Je omgeving vervormt in magische kleuren rood, paars, groen, blauw. Aan het begin van de avond ben je weer terug in San Pedro.

Decorative torn edge

Dag 5 – San Pedro, vertrek naar Salta

Reistijd: circa 10 uur

’s Ochtends vroeg neem je de bus naar Salta in Argentinië. Elke seconde van de 10 uur dat je onderweg bent, boeit. Je maakt enkele stops onderweg, natuurlijk om de grens te passeren maar ook om je benen te strekken en even te genieten van het uitzicht. Dit is een lange dag reizen en de wegen zijn niet altijd verhard; houd er rekening mee dat je brak zult zijn aan het eind van de dag.

Salta ligt op 1280 meter hoogte in de Lerma vallei, omgeven door groene heuvels. Het eerste wat je doet is je trui uitdoen, heerlijk! Na aankomst ga je zelfstandig naar je koloniale hotel in het centrum. Het is er klein en knus met 20 kamers en er is een patio waar je in de zon kunt zitten. Het centrale plein is met name ’s avonds supersfeervol, de romantiek straalt er vanaf…

Decorative torn edge

Dag 6 – Salta, met een gaucho te paard

In de omgeving van Salta wonen nog veel gaucho’s op een traditionele manier en doen ze alles te paard. Ook jij klimt vandaag op een paard en waant je voor een dag een echte gaucho. Geen paniek, ook voor beginners is de tocht goed te doen. Na het ontbijt op de ranch worden de paarden gezadeld en volg je samen met de andere reizigers stapvoets de gids. Al snel ruil je het historische dorp Chicoana in voor wijdse uitzichten over tabakplantages met Andespieken in de verte. De gaucho-gids kent de route op z’n duimpje. Onderweg vertelt hij over het tabakproces en de omgeving. Terug op de ranch wordt er een traditionele bbq klaargemaakt waar uiteraard de lappen vlees (vegetarisch is ook mogelijk) en de wijn niet ontbreken. Voordat je teruggebracht wordt naar het koloniale hotel in Salta is er nog wat tijd om te onstpannen.

Decorative torn edge

Dag 7  – Salta – Cafayate, fietsen langs wijnbodega’s

Reistijd: circa 3,5 uur

Wellicht met wat spierpijn van de paardrijdtocht van gister sta je vroeg op. Na het ontbijt haal je de huurauto op en vertrek je richting de wijngebieden. De wegen zijn veelal onverhard en desolaat dus rijd voorzichtig want de ANWB komt hier niet en je mobiel heeft geen bereik. Het grootste gedeelte gaat over een geasfalteerde weg maar heeft een bijzonder toetje. Het laatste deel van de route brengt je door het landschap van Quebrada de Cafayate, een kloof met kleuren die van lichtroze via terracotta naar dieprood en donkerpaars gaan.

Gelijk na aankomst haal je de fietsen op en ga je op eigen houtje langs verschillende bodega’s. Onze favoriete vind je in de reisinformatie die je van onze lokale agent ontvangt. Wij genoten met volle teugen want je hoeft nu niks uit te spugen. Controleer voordat je op pad gaat de banden en remmen goed want het zijn niet de gazelles die je in Nederland gewend bent. Aan het eind van de middag rijd je terug naar het dorp en lever je de fiets weer in. Je verblijft op een blok lopen van het centrale plein zodat je ’s avonds wederom kunt genieten van een glas wijn uit de regio.

Decorative torn edge

Dag 8 – Cafayate – Cachi

Reistijd: circa 4 uur

Wij deden het ‘s ochtends rustig aan, al hangt een en ander af van hoeveel je precies hebt genoten van de lokale wijnen. Deze route is niet de snelste weg tussen Cafayate naar Salta maar zeker de nacht in het adobedorpje Cachi meer dan waard. Wij vonden dit het mooiste stuk van de hele route rondom Salta, met groene valleien en dramatische, schrale bergen. Stop onderweg zeker even in Molinos, een piepklein dorpje tussen de desolate, kale bergen. De kerk van dit dorpje is een beschermd historisch monument. Drink een kop koffie of lunch op het beschaduwde pleintje nadat je het dorp bekeken hebt. Na ongeveer drie uur rijden, duiken bijna als verrassing de adobe huisjes van Cachi tussen de uitgestrekte bergen voor je op. Het is met 1500 inwoners de belangrijkste plaats in de vallei, op 2200 meter hoogte. Je hebt de middag vrij om de dorpssfeer op te snuiven of in de omgeving rond te rijden, bijvoorbeeld naar Las Pailas waar je prachtig kunt wandelen. Tussen januari en maart kun je ook bij het hotelzwembad blijven.

Decorative torn edge

Dag 9 – Cachi – Salta

Reistijd: circa 3,5 uur

Word net als het dorp zelf langzaam wakker en doe rustig aan. Vandaag start je het laatste gedeelte van de selfdrive. De route gaat grotendeels over onverharde weg waardoor je langzaam rijdt maar extra kunt genieten van de omgeving. Wij kochten in Cachi nog wat versnaperingen want ondeweg kom je nauwelijks ‘leven’ tegen. Je komt door het nationale park Cardones wat bekend staat om de enorme cactussen, erg fotogeniek. Het laatste stuk naar Salta is weer geasfalteerd.

Je slaapt weer een nacht in het koloniale patiohotel waar je enkele dagen geleden ook hebt overnacht. ’s Avonds kozen wij voor een van de vele restaurantjes rondom het centrale plein, 9 de Julio. Met uitzicht op de kathedraal met imposante deuren en een hoop bling-bling, probeerden wij de heerlijke empañadas en tamales; lokale gevulde pasteitjes.

Decorative torn edge

Dag 10 – Salta – Purmamarca

Reistijd: circa 4 uur

Na het ontbijt rijd je richting de Humahuaca kloof. Vanaf Salta rijd je in tweeënhalf uur over een smalle en kronkelige weg naar (San Salvador de) Jujuy, de drukke hoofdstad van de provincie. Vanaf hier is het nog anderhalf uur over een geasfalteerde weg. Het eerste stuk is bijna tropisch groen, maar na elke kilometer wordt het landschap droger en dramatischer. Het laatste stuk rijd je al door de rood-oranje Quebrada (kloof) Humahuaca. De altijd waaiende wind veroorzaakt veel stof waardoor wij het niet ideaal vonden om ín een kloofdorpje te verblijven.

Wij kozen voor Purmamarca, enkele kilometers verderop. Je verblijft in een kleine, knusse refugio met eenvoudige maar schone kamers met verwarming (voor ’s avonds en ’s nachts want dan koelt het flink af). Je onderkomen is gebouwd uit lokale materialen en volgens lokale tradities waardoor het goed past bij het berglandschap rondom.

Decorative torn edge

Dag 11 – Purmamarca, verblijf

Vandaag kun je de natuur en dorpen in de Quebrada ontdekken. Wanneer je de plaatsen Maimara, Tilcara en Humahuaca wilt bezoeken, heb je de auto nodig. Kenmerkend voor deze dorpen zijn de geplaveide straten, lemen huizen en kleine kerkjes. De mensen dragen hoeden en poncho’s en kinderen hebben de typische, door zon en wind verweerde gezichten. Ze praten naast Spaans vaak Quechua, de lokale indianentaal die stamt van de Inca’s.

In Tilcara ligt een archeologisch museum en een Incafort. Tussen Tilcara en Humahuaca passeer je de Steenbokskeerkring. Humahuaca ligt aan het einde van de Quebrada op zo’n 60 km rijden van Purmamarca. Op de markt met Indiaanse kunstnijverheid koop je leuke souvenirs en het folklore museum heeft veel interessante dingen.

Decorative torn edge

Dag 12 – Purmamarca – Salta

Reistijd: circa 3 uur

Vandaag heb je de keus: nog meer van de omgeving van Purmamarca genieten? Ga dan wandelen, fietsen of paardrijden. Rond 3 uur ’s middags rijd je terug naar Salta via Jujuy en Guïmes, een rit van ongeveer 3 uur. De alternatieve route, onze persoonlijke favoriet, is om 8 uur ’s ochtends vertrekken met een volle tank en in een lus, via San Antonio de los Cobres naar Salta te rijden. Dit is een ruige weg, deels onverhard dus het gaat niet snel (max. ca. 40 km/uur). Je wordt beloond met de Salinas Grandes, de zoutvlaktes waar je bizarre foto’s kunt maken. Wanneer je geluk hebt, ligt er een laagje water op de vlaktes waardoor alles weerspiegelt. De reistijd voor deze route is ca. 8 uur.

Aan het eind van de middag ben je terug in Salta, waar je de auto inlevert en je nog een nacht verblijft.

Decorative torn edge

Dag 13 – Salta, vertrek naar Buenos Aires

Reistijd: circa 30 minuten excl. vlucht

Vanuit Salta vlieg je vervolgens naar Buenos Aires. Je wordt opgewacht in de hal en naar je de hippe wijk Palermo gebracht, een laagbouwwijk met statige panden en oude bomen. De kamers van het kleinschalige hotel zijn modern en sfeervol ingericht. Bij de inrichting van het gehele hotel hebben ze oog gehad voor details waardoor je echt een huiskamergevoel hebt.

TIP: wel of geen voetbalfanaat, een wedstrijd van de Boca Juniors bijwonen (waar Maradona ooit speelde) is voor veel reizigers een leuk extraatje. Heb je interesse vraag je reisspecialist om de speeldata en de ticketprijzen, we maken graag de reservering voor je.

Decorative torn edge

Dag 14 – Buenos Aires, verblijf

De volgende ochtend ontmoet je een echte Porteňo die je vanochtend op sleeptouw neemt. Je bezoekt enkele hoogtepunten van Buenos Aires maar gaat vooral naar zijn favoriete plekken. Je gaat bijvoorbeeld naar het park, drinkt wat in zijn koffiebarretje en slentert samen door zijn favoriete (winkel)straatjes. Wij ervaarden dat je de toeristische hotspots met een reisgids gemakkelijk zelf kunt bezoeken. De typische en bijzondere plekken staan hierin niet beschreven maar laten je juist kennismaken met de andere kant van Buenos Aires. Bij aanvang kun je eventuele speciale wensen met je gids bespreken, wellicht dat de bus of metro daar ook langskomt. Rond lunchtijd zet hij je af bij zijn favoriete restaurant waar je afscheid neemt en geniet van een welverdiende lunch (optioneel), je zult wel trek hebben. ’s Middags heb je tijd om zelfstandig op pad te gaan en de wat meer toeristische trekpleisters op te zoeken, je weet immers de weg al een beetje.

Decorative torn edge

Dag 15 – Buenos Aires, vertrek naar Trelew

Reistijd: circa 1,5 uur

Vanuit Buenos Aires vlieg je naar de luchthaven van Trelew. Bij aankomst hebben we de shuttlebus gereserveerd die je langs kale vlaktes naar Puerto Madryn brengt, een kustplaats 1,5 uur ten noorden van de luchthaven. Je verblijft hier in een centraal gelegen posada. We hebben gekozen voor een hotel aan zee waar je heerlijk kunt uitwaaien en verse vis kunt eten. Het schiereiland Valdes ligt dan nog 1,5 uur rijden verder.

De rest van de dag is vrij om bij te komen van de vlucht en de omgeving van je hotel te verkennen. Als je in Puerto Madryn verblijft heb je ’s avonds keus uit leuke restaurants in het centrum.

Decorative torn edge

Dag 16 – Puerto Madryn, verblijf

Van Puerto Madryn ga je vandaag samen met andere reizigers en een gids naar Valdes schiereiland. Het landschap is kaal en er waait vaak een pittig windje. Neem een windjack en natuurlijk ook je verrekijker mee. Valdes is door Unesco beschermd, dus je betaalt entree (70 pesos per persoon). Vervolgens wordt bij Puerto Piramides gecheckt of er walvissen voor de kust zijn en het zin heeft een boottocht te maken. Als dat niet zo is, rijd je verder naar onder andere de zeeleeuwen- en zeeolifantenkolonies. Je komt er heel dichtbij.

Er wordt gestopt voor lunch (exclusief) en rond 18:00 uur ben je terug in Puerto Madryn. Zijn er wel walvissen voor de kust, dan ga je aan boord en vaar je zo’n twee uur lang langs de kust. Met sensoren wordt bepaald waar de walvissen zijn. Wij troffen ze in een speelse bui, op hun rug liggend met de vinnen omhoog en eentje zwom zelfs onder onze boot door.

Decorative torn edge

Dag 17 – Trelew, vertrek naar Iguazu

Reistijd: circa 2 uur excl. vlucht

Na het ontbijt kun je nog ontspannen tot het tijd is voor vertrek naar de luchthaven van Trelew. De luchthaven ligt op ongeveer 1,5 uur rijden, dus je dient tijdig de weg op te gaan. Vertrekt je vlucht pas laat, loop dan nog eens langs de kust om de walvissen uit te zwaaien. Via Buenos Aires vlieg je vervolgens naar Puerto Iguazú, in het noordoosten van Argentinië. Hier word je weer opgehaald en naar je hotel gebracht.

Iguazú is een warm, tropisch stukje Argentinië. Je verblijft in een posada met zwembad. Er zijn ligbedden en parasols en in de kamer is airconditioning, hier vaak nodig. De staf is vriendelijk en er hangt een relaxte sfeer.

Decorative torn edge

Dag 18 – Iguazu, verblijf

Zelfstandig het Argentijnse nationale park Iguazú bezoeken is eenvoudig. Je bepaalt vandaag zelf hoe laat, hoe lang en in welk tempo je erheen gaat. Vraag in je hotel naar de bushalte. Elk half uur vertrekt een bus naar de ingang van het park, hij doet er 20 minuten over. Je betaalt entree (ca, US$13,-) en stapt in her parktreintje dat uitkomt bij een vlak wandelpad langs de rivier. Je loopt ongeveer een uur langs allerlei watervallen en ziet onderweg coati’s. Deze neusbeertjes zijn gewend aan toeristen en komen heel dichtbij. Uiteindelijk kom je bij een loopbrug over de Parana rivier naar de ‘Duivelskeel’, het hart van de waterval. Als je bij het gebrul van de waterval staat besef je hoeveel water hier elke seconde van de dag naar beneden dendert, het maakt je stil. Bij de ingang ga je met de bus of per taxi terug naar je hotel. Tip: informeer bij aankomst in je hotel of het park ’s avonds open blijft. Dat gebeurt soms. Het is dan veel rustiger en als er maanlicht is, zie je de watervallen op een wel heel bijzondere manier.

Decorative torn edge

Dag 19 – Iguazu vertrek naar Braziliaanse kant

Vandaag word je na ontbijt rond 09:00 uur opgehaald voor de Braziliaanse watervalkant (maandag tot 12:00 uur gesloten in verband met onderhoud van de paden). De Brazilianen zeggen: ‘Argentinië heeft de watervallen, wij hebben het uitzicht’. En zo is het. Je mag deze kant dan ook niet overslaan. Eerst passeer je de grens. De gids neemt de paspoorten in (niet vergeten) voor de stempel. Vervolgens rijd je door subtropisch regenwoud naar de entree van Iguaçu. Je betaalt US$ 11 pp entree en dan rijdt het busje je verder tot een wandelpad langs de Iguaçu rivier waarin het water neervalt. Zijpaden leiden naar platformen boven de rivier. Als de wind in de ‘goede’ richting staat word je behoorlijk nat gesproeid. De beloning is een regenboog in het stuifwater.

Het pad eindigt bij een klein complex met toiletten, wat souvenirshops en een verbazingwekkend goed lunchrestaurant. Voor US$ 12,- eet je ‘all you can’ van een buffet met allerlei verrukkelijke Braziliaanse specialiteiten. Op het afgesproken tijdstip word je hier opgehaald en naar een hotel met zwembad gebracht net buiten het Braziliaanse park.

Decorative torn edge

Dag 20  – Iguacu, vertrek

Vandaag word je opgehaald en naar het vliegveld gebracht voor de vlucht terug naar Nederland. het einde van je 3-weekse rondreis door Argentinié is aangekomen. Dit kan via Buenos Aires, maar je kunt ook vanaf de Braziliaanse luchthaven Foz do Iguaçu naar Rio de Janeiro vliegen en daar nog een paar dagen verlengen voor je terugvliegt.

Dag 22  – rondreis Argentinië van 3 weken: Amsterdam, aankomst

Vandaag kom je weer aan in Amsterdam. Heb je nog vragen over deze rondreis, mail of bel ons dan.

Decorative torn edge
torn-edge

Wijn en watervallen, Argentinië in 3 weken

Onze slaapplekken

background-pattern