Je hebt nog geen rondreis geselecteerd.

Walvissen spotten

Wanneer je naar Madagaskar op vakantie gaat, zijn er behalve prachtige natuurlandschappen een heleboel andere dingen te zien. De warmere wateren rondom Madagaskar zijn namelijk voor de bultruggen uit Antarctica het ideale broedgebied. In de zomermaanden brengen zij hier hun kroost ter wereld en kun je hen vanuit verschillende plekken in Madagaskar spotten. Iedere rondereis passeert een van deze gebieden: Tulear (vlakbij Ifaty), Nosy Be en Ile St. Marie. Die laatste is volgens kenners een van de beste plekken om walvissen te spotten. Rond juni arriveren de eerste walvissen om in september weer zuidwaarts te keren. Het leuke is dat bultrugwalvissen de meest getalenteerde springers zijn, dus de kans om een walvis boven het water uit te zien komen is hier heel groot!

 

Afrika zoals je Afrika nog nooit hebt gezien

Ook al hoort Madagaskar bij Afrika, het is met geen enkel ander Afrikaans land te vergelijken. Door zijn bijzondere ligging heeft ‘het rode eiland’ door de eeuwen heen een bijzondere flora en fauna ontwikkeld. Veel planten en dieren zijn endemisch, wat betekent dat je ze nergens anders ter wereld in het wild vindt.

De gouden bamboe-lemuur bijvoorbeeld, een kleine maki die je alléén in Ranomafana NP en Andringitra NP zult zien. Zijn vondst in de jaren 80 was destijds wereldnieuws. En wist je dat er meer dan 300 kameleonsoorten en vogelsoorten te vinden zijn? Madagaskar is dan ook met recht een paradijs voor vogelspotters.

Je begrijpt het… ben je een echte natuurliefhebber, dan mag je Madagaskar zeker niet missen! Natuurlijk blijft er ook genoeg tijd over voor cultuur en om te ontspannen op de paradijselijke stranden. Ben je op zoek naar avontuur en breng je enige flexibiliteit met je mee, dan wordt jouw Madagaskar-reis een reis waar je nog lang over napraat.

Kleurrijk landschappenpalet

In Madagaskar kom je het ene na het andere nationale park en reservaat tegen. Het land telt er in totaal meer dan 40 en dat is niet mis voor een land dat net zo groot is als België en Frankrijk samen. Waar je in veel landen de keuze hebt uit slechts een paar verschillende landschappen, biedt Madagaskar je een enorm divers palet.

Onze rondreizen zijn gevuld met zoveel mogelijk kleur. Tijdens iedere reis val je van de ene verbazing in de andere. Van tropisch regenwoud in Ranomafana NP, de savanne in Isalo NP, de waterwereld in het oosten van het land, de azuurblauwe zee met eilanden in het noorden, Andringitra NP met haar diepe groene valeien, watervallen en bergen, de grillige kalkrotsen in Tsingy de Bemaraha NP en Ankarana NP, de rode zandwegen met eeuwenoude baobabs, rijstvelden in het midden van het eiland en … zo kunnen we nog wel even doorgaan. Verveeld kun je hier niet raken, enthousiast in ieder geval wél! Compromissen zijn deze keer niet nodig, want je krijgt het allemaal in één!

Typisch Madagaskar

De Malagassiërs vormen een bijzondere samenstelling met vele gezichten. De oorspronkelijke bewoners komen hoofdzakelijk uit Zuid-oost Azië en lijken erg op de Maleisiërs en Polynesiërs. Er zijn maar liefst zo’n 20 etnische bevolkingsgroepen te vinden. De een heeft een donkere huid met kroeshaar, de ander een bleke huid met Aziatische gelaatstrekken. Deze verscheidenheid brengt vele tradities en ceremonies met zich mee.

Daarnaast gelden er veel ‘fady’s‘: taboes of verboden die vanuit bijgeloof zijn ontstaan. Het breken van zo’n taboe kan volgens de Malagassiërs gevaarlijk zijn en in iedere regio kunnen weer andere fady’s gelden. Het begraven van doden op dinsdag zou zorgen voor nieuwe sterfgevallen en het zitten in de deuropening heeft een slechte rijstoogst tot gevolg. Op sommige plekken wijzen Malagassiërs met hun hele hand, omdat het wijzen met de wijsvinger ‘fady’ is. Een oady (amulet) kan gelukkig bescherming bieden tegen een fady die overtreden is.

Tonga soa in Madagaskar!

Het Malagasy, de officiële taal van Madagaskar is net als de rest van het land: kleurrijk en beeldend. Als iemand bijvoorbeeld ‘Misafo helika ny kary’ zegt, dan bedoelt hij ‘net na middernacht’. De letterlijke betekenis is een stuk poëtischer, namelijk: ‘als de wilde kat zich wast’. Alleen al aan de ingewikkelde plaatsnamen zoals Ankanin’ny Nofy (droomplek) snap je dat je het Malagasy niet zo snel onder de knie hebt. Doordat Madagaskar een Franse kolonie is geweest is het Frans ook een officiële taal. Gelukkig kun je er op vakantie ook met wat schoolfrans goed uit de voeten en in de grotere plaatsen wordt ook (mondjesmaat) Engels gesproken. De Malagassiërs zijn vriendelijk en open en geven je graag een kijkje in hun dagelijkse leven. Vast en zeker verras je hen wanneer je een aantal woorden Malagasy met hen wisselt:

salama = hallo                      veloma = doei

tonga soa = welkom              vaovao = nog nieuwtjes?

misaotra = bedankt               mora mora = rustig aan

Vraag jouw portie inspiratie aan!

Ben je nog aan het oriënteren op Madagaskar en aan het puzzelen waar je heen wilt? Wij delen graag onze insidertips met je: plekken die je wat ons betreft niet mag missen! Vraag onze gratis inspiratiemail aan.

Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie

Deze melding verbergen