4x4 huurvoorwaarden

Autohuurvoorwaarden

Zuid-Afrika 4x4 met kampeeruitrusting voorwaarden

Verzekeringen

Aangezien je veel in de auto zit en lange stukken door de woestijn rijdt, vinden wij een betrouwbaar verhuurbedrijf belangrijk. We kiezen voor een gerenommeerde aanbieder die naar onze mening het beste pakket te bieden heeft van kwaliteit, verzekering en service. Niet altijd de voordeligste keus, maar wel de betrouwbaarste. Vanwege het lokale wegdek hebben auto’s in Zuidelijk Afrika een grotere kans op schade. Wij doen daarom geen concessies op de verzekering van je auto en kiezen voor de uitgebreide maxi cover-verzekering, waarmee hoge kosten achteraf zoveel mogelijk beperkt worden.

Belangrijke uitzonderingen op de verzekeringsvoorwaarden

De huurder is volledig aansprakelijk voor schade aan het 4X4-voertuig of eigendom van derden wanneer:

 • De voorwaarden van het huurcontract worden geschonden
 • schade is toegebracht terwijl de huurder/chauffeur in strijd handelt met de
 • verkeersreglementen of voorschriften
 • schade aan het voertuig wordt veroorzaakt door onvoorzichtig, onzorgvuldig of
 • roekeloos rijden
 • er is gereden onder de invloed van alcohol of drugs
 • er is gereden op wegen waar dat niet is toegestaan
 • schade is veroorzaakt door (zout)water
 • het voertuig zonder toestemming is gebruikt buiten de aangegeven landsgrenzen
 • schade aan de koppeling is ontstaan door roekeloos gebruik van de koppeling

Een administratieve toeslag van R500,- wordt in rekening gebracht bij alle ongevallenschades, ongeacht de gekozen verzekeringsoptie. Schade aan of verlies van het materiaal van de auto, zoals de tenten, koelkast en compressor vallen niet binnen de dekking van de verzekering.

Ongevallen, schade en diefstal

 • De wet vereist dat alle ongevallen en schade binnen 24 uur worden gemeld bij het verhuurbedrijf en bij de lokale politie. Het niet melden van ongevallen en schade maakt de afgesloten verzekeringen nietig en maakt de huurder volledig verantwoordelijk voor alle kosten.
 • Wanneer het huurvoertuig is betrokken bij een ongeval en niet meer kan rijden, kan een vervangingsvoertuig worden opgehaald bij een vestiging van het verhuurbedrijf.
 • Wanneer er geen verhuurlocatie in de buurt is, kan er een vervangend voertuig worden gebracht. De kosten van het afleveren zijn voor rekening van de huurder.
 • De huurder is verantwoordelijk voor de berging van het beschadigde voertuig naar de oorspronkelijke vestiging van het verhuurbedrijf.
 • Wanneer de huurder niet in staat is een vervangend voertuig te accepteren, bestaat er geen mogelijkheid een teruggave te ontvangen voor een vroegtijdige beëindiging van het contract.
 • Een teruggave van verloren huurdagen voor de periode waarin een voertuig wordt vervangen, is niet mogelijk.
 • Wanneer de huurder verder reist met een vervangend voertuig, gelden een nieuw contract en verzekeringsvoorwaarden.
 • De verhuurder behoudt zich het recht voor om de bepalingen en voorwaarden naar eigen inzicht toe te passen.

Wegen- en grensbeperkingen

4X4’s zijn toegestaan op de publieke asfaltwegen en op de publieke erkende 4×4-tracks in Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Namibië, Botswana, Mozambique en Zimbabwe (tot Harare). Speciale toestemming van de verhuurder is vereist voor het verlaten van het wegennet en voor het gebruik van de 4×4 in andere landen. Je dient dit bij boeking aan te geven, zodat de juiste grenspapieren bij het ophalen van de auto voor je klaarliggen. Een bedrag van R1000,- wordt ter plaatse van je creditcard afgeschreven voor de benodigde grenspapieren (cross border fee) voor reizen in Lesotho, Swaziland, Botswana, Mozambique en Zambia. Het is verboden de 4X4 mee te nemen naar Malawi of Tanzania.

Reparaties

Reparaties tot een bedrag van R 1.000,- kunnen worden uitgevoerd zonder toestemming van de verhuurder en worden terugbetaald. Bij bedragen boven R 1.000,- moet toestemming worden gevraagd via het (nood)nummer van de verhuurder voor assistentie onderweg.

Banden

Als huurder ben je verantwoordelijk voor de banden. Rijd niet harder dan 100 km/u, anders worden de banden te heet. Zorg bij het verwisselen van de banden dat je hetzelfde merk en dezelfde maat gebruikt. We raden je aan om geregeld de bandendruk te checken tijdens de reis.

Overtredingen

De huurder is zelf aansprakelijk voor alle boetes, gekregen tijdens de huurperiode plus een administratieve toeslag van R250,- voor de verwerking van de boete. Deze kosten worden van de creditcard afgeschreven of later nagezonden door de verhuurder naar de huurder.

Brandstof

Benzine kost ongeveer R 13,- per liter. Let erop dat je op tijd tankt (vooral in meer afgelegen gebieden is het aan te bevelen je tank zo vol mogelijk te houden) en dat bij benzinepompen in Zuidelijk Afrika vaak alleen cash (in randen) betaald kan worden. Je krijgt de auto met een volle tank, lever hem ook afgetankt weer in. Eventuele extra tankkosten door het verhuurbedrijf worden later van de creditcard afgeschreven. Tevens wordt er een toeslag van R250 boven op de huidige brandstofprijs berekend.

Medebestuurders

Alle bestuurders dienen op het huurcontract vermeld te worden. Er zijn geen kosten voor de eerste extra bestuurder, wel voor een derde en vierde.

Onewaykosten

Bij de meeste autoverhuurbedrijven betaal je een zogenoemde one way fee. Dit houdt in dat je extra moet betalen indien je de huurauto inlevert in een andere plaats dan waar je hem opgehaald hebt. Deze kosten voldoe je altijd ter plaatse en zijn dus niet inbegrepen in de huurprijs.

De 4×4 kan worden opgehaald en teruggebracht in Johannesburg, Kaapstad en Windhoek. De depots liggen dicht bij de luchthavens en je wordt van en naar de luchthaven gebracht. Wil je de auto in een andere plaats (of ander land) inleveren dan hierboven beschreven, dan zijn de kosten op aanvraag. Eventuele extra bagage kan op de depots gratis worden opgeslagen. Bij het ophalen krijg je ook uitleg over het voertuig en het gebruik van de kampeerspullen. Dit neemt gemiddeld twee tot drie uur in beslag, afhankelijk van eventuele vragen.

Openingstijden depots

Het ophalen en inleveren van je huurauto kan van maandag t/m zondag tussen 08:30 en 16:30 uur. Vanaf zaterdag 13:00 uur en op zondag de hele dag geldt er een weekendtoeslag. Hiervoor betaal je R500,- per keer. Dit betaal je ter plaatse met je creditcard. Inleveren kan tot een uur voor sluitingstijd. De depots zijn gesloten op eerste kerstdag. Vlak bij het ophaalpunt in Johannesburg ligt het winkelcentrum Boksburg, hier kun je eten en drinken inslaan voor je vertrekt (aan te raden).

Indien je de auto elders inlevert, geldt er een zogenaamde one way fee. De kosten hiervan zijn als volgt: tussen Kaapstad en Durban R 6.000,-. Tussen Durban en Johannesburg R 4.500,- en tussen Kaapstad/Johannesburg/Windhoek en Maun R 6.750 (circa €400,-) en Kasane R 7.300 (circa €450,-).

Afleveringskosten

Je kunt de 4×4 niet laten afleveren bij je accommodatie in Johannesburg en Kaapstad, je wordt met een transfer naar het depot gebracht. Afleverkosten voor andere locaties zijn op aanvraag.

Betaling en borg

De huurprijs is onderdeel van het landarrangement. Als je de totale reissom aan ons overmaakt, dan is de huurauto dus betaald. Bij het ophalen van je 4×4 wordt de borg van je creditcard geïncasseerd. Wanneer je de wagen weer schoon en schadevrij inlevert, wordt de borg teruggestort op je creditcard. De borg is R 10.000,- en er wordt R 250,- aan administratiekosten in rekening gebracht bij de afhandeling van eventuele schade.

Huurperiode

De vermelde prijzen zijn per dag (dus niet per 24 uur) met een minimum van zeven dagen. De startdatum van je reis is bepalend voor de prijs. Wanneer de huurperiode in zowel een laag- als hoogseizoen valt, geldt voor de gehele periode de prijs als op de eerste dag van de huurperiode. Bijvoorbeeld: haal je de auto op in het laagseizoen en gaat op dag twee de hoogseizoensprijs in, dan heb je geluk en betaal je voor alle dagen de laagseizoensprijs. Andersom geldt echter hetzelfde.

Rijbewijs en leeftijd voor Zuid-Afrika

Je moet tenminste één jaar in het bezit van een rijbewijs zijn. Een internationaal rijbewijs is verplicht, geven zowel ANWB als de ambassade aan. Je kunt dit kopen bij de ANWB voor ongeveer € 20,-. Neem je Nederlandse rijbewijs en een pasfoto mee. Het internationale rijbewijs is klaar terwijl je wacht. De minimumleeftijd van bestuurder en medebestuurders is 23 jaar en de maximale leeftijd 85 jaar.

Tolwegen

Voor de Gautengwegen rondom Johannesburg en Pretoria betaal je tol. Wanneer je je auto in Johannesburg ophaalt of inlevert wordt er R 500 van je creditcard afgeschreven hiervoor.

Legitimatie

Bij het overhandigen van de autosleutels door de vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal dertig dagen na thuiskomst geldig is, je Nederlandse rijbewijs, een internationaal rijbewijs (zie hierboven) en een creditcard (zie betaling en borg).

Kinderzitje

Voor een baby- of kinderzitje betaal je R 250,- per huurperiode. Geef dit duidelijk aan in je reisaanvraag zodat we dit voor je kunnen reserveren.

GPS

Je kunt bij ons een GPS huren voor maximaal vijftig dagen. Indien je de GPS ergens anders inlevert dan waar je deze ophaalt, worden er onewaykosten in rekening gebracht.

Satelliettelefoon

Voor reizen buiten Zuid-Afrika raden we aan een satelliettelefoon te huren. Het mobiele netwerk is buiten Zuid-Afrika namelijk beperkt. Met een satelliettelefoon ben je er zeker van dat je in de bush de buitenwereld kunt bereiken in geval van nood. Wij kunnen de satelliettelefoon helaas niet op voorhand voor je reserveren, maar dit kun je wel gemakkelijk zelf regelen via Sat-4-Rent:

telefoonnummer kantoor: +27 (0)11 0234-290
telefoonnummer mobiel: +27 (0)82 822 9549
e-mail: shana@sat4rent.co.za
website: www.sat4rent.co.za

De kosten bedragen ongeveer US $ 8,- per huurdag en de verzekering US $ 4,- per dag. Houd er rekening mee dat er R 2.000,- op je creditcard ‘geblokkeerd’ wordt voor de borg en dat er onewaykosten bijkomen als je de satelliettelefoon ergens anders inlevert dan dat je hem opgehaald hebt. Je kunt er ook vanuit Nederland al een meenemen. Neem hiervoor contact op met je telefoonaanbieder voor meer informatie.

Bagage

De ruimte is beperkt, we raden daarom zachte reistassen aan, deze zijn flexibeler.

Vervanging

Indien nodig zal er voor een vervangende auto worden gezorgd. Dit kan een ander model zijn dan het gehuurde. De huurder betaalt zelf de eventuele afleverkosten voor deze auto. Indien mogelijk kan deze ook worden opgehaald bij het dichtstbijzijnde depot.

Onderhoud

Alle auto’s worden regelmatig gecheckt en waar nodig gerepareerd. Mocht er een mankement aan de auto zijn, meld dit direct aan het autoverhuurbedrijf, anders wordt de huurder aansprakelijk gesteld.

Maximum snelheid

In Zuid-Afrika wordt links gereden. De maximum snelheid op de snelweg is 120 km/u, op de binnenwegen 100 km/u en binnen de bebouwde kom 60 km/u. Pas altijd goed op je snelheid, niet alleen vanwege de verkeersregels, maar ook omdat er nog wel eens dieren en voetgangers de weg oversteken.

Advies

Wij raden je aan om na aankomst niet direct in de 4×4 te stappen om nog een paar uur naar je overnachtingplaats te rijden. Het is prettiger en veiliger om eerst even te acclimatiseren en uit te rusten van je vlucht. In Zuid-Afrika hebben de weggebruikers ander verkeersgedrag dan in Nederland en er gelden soms afwijkende verkeersregels. Ook is het wennen om links te rijden.

Bij nood

De autoverhuurder heeft een 24-uursnoodnummer dat je ter plaatse kunt bellen. Je vindt dit telefoonnummer op de huurovereenkomst die je ontvangt wanneer je de sleutels in ontvangst neemt. Het autoverhuurbedrijf heeft ook een wegenwachtservice (Netcare 911, soort ANWB) die waar nodig assistentie kan verlenen. Kosten daarvan zijn voor eigen rekening. Medical Rescue International (MRI) is wel inclusief.

Wijzigingen voorbehouden

Alle informatie over tarieven, verzekeringspremies en voorwaarden kunnen zonder voorgaande kennisgeving worden gewijzigd of onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd. Gedetailleerde voorwaarden op de huurovereenkomst ontvang je bij het ophalen van de auto.