Unpack Japan
“Unpack and immerse yourself into a surprise journey”
De Nederlanders probeerden al in de 17de eeuw de poort naar de Japanse cultuur open te krijgen vanuit het eilandje Desjima. Maar in deze periode die Sakoku werd genoemd ging de ingang slechts op een kiertje. En eigenlijk is het vier eeuwen later nog steeds zo. De meeste reizigers blijven hangen in de eerste laag van Japan. Van Shinjuku in Tokyo tot de Geisha wijken in Kyoto en de herten van Naga. Iedere toerist is er geweest. Maar zijn ze ook echt het land binnen gekomen? Om de deur te openen is het zaak om je helemaal over te geven aan Japans diepere lagen.
Unpack Japan verrassingsreis: 14 dagen
Prijs: 250 euro per persoon per dag bij minimaal 2 personen
Extenties mogelijk: verleng de reis naar 2,5 of 3 weken in overleg
Inclusief: Overnachtingen, lokaal vervoer, gidsen, trektochten, entreegelden.
Exclusief: Internationale vlucht. Deze regelen we graag voor je.
Reis en vlucht worden 100% gecompenseerd voor CO2.
Klik hier voor onze slimme tool om te kijken of deze reis bij je past.
Je voelt in Japan dat er iets is gebeurd dat het land buiten elke andere orde plaatst. De aandacht voor details, de symmetrische simpelheid van de Japanse hotelkamer, het geduldige respect, de diepbeleefde gastvrijheid, de hang naar rituelen, discipline en kwaliteit; het pakt je beet en vraagt om een verklaring.
Shintoïstische toewijding, Boeddhistische zachtheid en een ferme Samurai backbone hebben het land mede gevormd in de “splendid Isolation” waar het zich in bevond. Als je dit wilt doorgronden dan is er perspectief nodig, verhalen en mensen die kunnen duiden.
In Japan is zoveel te onrafelen en begrijpen. Wist je dat er in Tokyo alleen al meer restaurants zijn, zo’n 60.000, dan waar ook ter wereld?
Mensen denken soms dat er in Japan vooral Sushi wordt gegeten, maar er zijn eindeloos veel voedselvarianten. Voedsel is hier meer dan elders een diepbeleefde cultuur, met plechtige aandacht bereid, met oog voor smaak en esthetiek. Het eten linkt naar allerlei wijsheid die zich in verrassende rituelen openbaart. Het is heerlijk om te ondergaan en spelenderwijs steeds meer te ontdekken over de Japanse mentaliteit. Laat de chef zijn kunsten maar tonen.
We vertellen een verhaal dat zich door jouw aanwezigheid steeds verder ontwikkelt. Je maakt het mee als de hoofdpersoon. Het eerste hoofdstuk (dat verklappen we alvast) start in Tokyo. Je opent het als je er bent in de app die je mee krijgt. Het verhaal neemt je mee in vele lagen van de stad en in allerlei keukens. Vanaf de eerste dag zal Japan een openbaring worden. Ook als je er al geweest bent.
Wat kun je verwachten?
“Unpack yourself and come as you are”
Unpacked Japan is een verrassingsreis. Wat je precies gaat doen is het geheim van de Chef(s). Net als het bij het Chefs menu in een restaurant werken we met speciale ingrediënten die we na intensief voorbereiden hebben verzameld. Als jezelf hiervoor openstelt dan kan er een unieke uitwisseling ontstaan. Onbevangenheid en verwondering zijn schaars zijn geworden in onze wereld. Zij vormen een tintelende basis voor deze nieuwe reiservaring.
In Japan is “Omakase” een bekend fenomeen. De chef gaat met veel toewijding aan de slag om jouw vertrouwen waar te maken.
“Once you have unpacked your gear in your room, you feel grounded with rising anticipation”
Je slaapt altijd op bijzondere plekken, zoals traditionele Ryokans, eenvoudige Minshuku’s, op een Japanse boerderij of in een Japanse tempel. Of je bubbelt in een hete onsen op een unieke plek aan de voet van een waterval. We zijn niet persé op zoek naar het meest luxe hotel, maar altijd naar authentieke en verrassende ervaringen.
“Unpack and immerse into the story”
De gidsen nemen je mee in het verhaal en de diepere lagen van iedere plek. Je hoort, proeft en ondervindt wat er is, wat er geleerd is. Het zijn mensen die de plek “lift” en perspectief geven. Er is ook genoeg ruimte om zelf te dwalen en uit te vinden. We brengen de food, nightlife, mindfulness ervaringen waar het past en waar het een beleving is. Het is exclusief georganiseerd voor jullie als stel of gezin en je kunt er zelf ter plaatse je stempel op drukken.
“Unpack and move to be moved”
Je reist met de Shinkansen (hogesnelheid trein) en allerlei lokale vervoermiddelen. Je kun je in Japan heel effectief verplaatsen als je een beetje de weg weet.
“Unpack your mind”
Japan is geen land van zwembaden en stranden. De meeste Japanners kunnen niet eens zwemmen. We zoeken de verstilde momenten in de natuur, in een onsen of in een tempel. We gaan op zoek naar een mooie Japanse balans.
Je kunt altijd verlengen om de mogelijkheid te hebben nog iets verder of dieper te gaan of op een rustige plek de reis te laten indalen.
Unpack Japan is mindful en confronterend. Alles is speciaal uitgezocht met het doel om je een ervaring te geven die zich in je vastzet. We zorgen er voor dat je niets mist van wat je volgens ons echt moet zien Japan, maar we brengen je ook naar een aantal plaatsen waar de doorgewinterde Japanreiziger nog niet is geweest. We vragen je eerst wat je al meegemaakt hebt zodat we zinvol kunnen verlengen. We gaan met je in gesprek, maar we zorgen er ook voor dat je maar beperkt tijd hoeft te besteden voordat je jezelf in dit avontuur kunt onderdompelen.
Klik hier voor onze slimme tool om te kijken of deze reis bij je past.
De aanpak van de Unpack Japan
Japan is een enigma. We beschouwen het als één van de minst begrepen landen van Azië. Hoe de mensen bewegen, wat ze weten, wat ze belangrijk vinden, wat je ze enorm grappig vinden, hoe ze ergens kwaliteit inleggen, het diepe respect dat je voelt, de aandacht voor simpele dingen. Unpack Japan wil dit met Japanse toewijding naar boven brengen. Maar hoe pak je dat aan?
In Japan weten ze dit precies. Als je iets bijzonder wilt maken dan moet je er veel aandacht aan besteden (heel veel). Je gaat een reis doen waar we eindeloos aan hebben gewerkt. Met veel tijd en aandacht hebben Gonzalo, Marius, Lauren en Ann hun ervaringen en kennis over Japan samengebracht in deze reis en haar varianten. Buiten Marius konden de overige drie leunen op hun basis van het wonen in het land. Het zijn mensen die houden van bewegen door het hele gebied en de andere wegen in slaan. Er is creativiteit en humor en sprankje (lees: overdosis) eigenwijsheid. Als je reizen een ambacht maakt dan kun je lang blijven schaven. Marius masseerde mee met een overview-blik van iemand die weet wat ervaren reizigers bij Riksja willen. Niet snel tevreden, soms een beetje irritant, steeds zoeken naar het volgende level. Dit is meer dan onze professionele hobby, dit is waar we ons helemaal in laten zien.
Klik hier voor onze slimme tool om te kijken of deze reis bij je past.
Het verhaal van Unpack Japan
Ons verhaal begint in het Japan van de 17e eeuw. Het is de tijd van de samoerai. Feodale leiders, Shoguns, waren als militaire generaals en regeerden het land in naam van de keizer. Japan was een geïsoleerd land, met zijn eigen normen en waarden. De samenleving was heel mannelijk. Het was een gedisciplineerde, wrede klassenmaatschappij zonder plaats voor zachtheid of lichtzinnig gedrag.
Shinto en boeddhisme waren de dominante overtuigingen. Beiden zijn positief en respectvol. Shinto gelooft dat mensen fundamenteel goed zijn en dat het kwaad wordt veroorzaakt door de boze geest. Maar je kunt ze buiten de deur houden met rituelen zoals zuivering en offers. Het boeddhisme respecteert alle levensvormen, bevordert mindfulness en werkt naar Nirvana toe. Deze positieve en respect opwekkende leringen bestonden naast de wrede samoerai mentaliteit op typisch Japanse mysterieuze wijze.
De Nederlandse connectie
In 1639 besloot Japan de deuren te sluiten in een periode die bekend staat als Sakoku. Niemand mocht naar binnen of naar buiten, de Portugezen en hun christelijke missie werden verboden en alleen de Nederlanders kregen via de VOC handelsrechten, maar wel onder strikte controle.
Ze mochten opereren vanaf het kleine kunstmatige eiland Dejima, wat zich vertaalt als “exit island”. Het was gelegen in de havenstad Nagasaki en de relatie van het Shogunaat met de Nederlanders tijdens Sakoku was complex en moeilijk, maar het werkte ongeveer 200 jaar.
De 19e en 20e eeuw
In de loop van de 19e eeuw kwamen er echter steeds meer contacten met westerlingen. Japan werd geconfronteerd met de industriële revolutie. Het ontdekte dat zijn isolement niet in alle opzichten voor superioriteit zorgde. Japan liep ver achter op het gebied van technologie en er waren veel interessante kunsten en ambachten die het kon adopteren. Japan begon zijn achterstand in te halen. Eerst kopieerde het de meeste technologieën en daarna begon het zijn eigen innovaties te maken. De samenleving was nog erg mannelijk, met hiërarchie en klassen. Maar de Samurai-periode was voorbij. De Tweede Wereldoorlog van de 20e eeuw kan worden gezien als het breekpunt van de masculiene samenleving. Japan werd verslagen na een oorlog die veel slachtoffers maakte. De atoombommen stonden symbool voor de enorme littekens die de oorlog in de Japanse samenleving achterliet.
De Amerikanen namen tijdelijk de controle over Japan over. Ze eisten een verschuiving van de burgerrechten en in het bijzonder de rechten van vrouwen. Het naoorlogse Japan voegde steeds meer elementen toe aan de mix van Oost en West.
Japan heeft een zachte, vrouwelijke ondertoon gekregen, terwijl er ook nog strakheid en strengheid is te vinden. Mensen zijn beleefd en geduldig. Er zijn nog steeds diepe rituelen en esthetiek vanuit eenvoud. Het land is heel veilig, kleine criminaliteit is nagenoeg absent. Vanuit Shinto beschouwen de Japanners het als “bad karma” als ze iets zouden stelen.
Er is een gedisciplineerde mentaliteit van hard werken en respectvol luisteren naar de baas. Maar er is ook veel revolt en een jeugdcultuur die de gekste dingen omarmt.
Vele van deze elementen gaan we uitpakken tijdens de reis.