Naar boven

Machu Picchu

Alle tijd voor trail en vallei

bouwsteen

 • Reisschema:
  Cusco – heilige vallei - Machu Picchu – Cusco
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Activiteit:
  Incatrail kort, bezoek aan Machu Picchu
 • Reissom:
  € 865,- p.p. bij 2 personen
 • Beste reistijd:
  april t/m oktober
✓ Officiële 2-daagse Inca Trail

✓ Eindig met zicht op wereldwonder Machu Picchu

✓ Ontspan in de heilige vallei van de Inca’s
Reiziger Inca Trail
Decorative torn edge

Dag 1 – Cusco – Urubamba

‘s Morgens geef je je bagage die je niet nodig hebt af bij de receptie van je hotel in Cusco. Vandaag start namelijk je reis door de heilige vallei met als eindpunt Machu Picchu. Vanaf ’s ochtends vroeg vertrekken er collectivo’s of lokale bussen naar Urubamba. Wij vonden het erg leuk om een keer via deze manier naar de dorpjes in de heilige vallei te reizen. Voordat je meteen door reist naar Urubamba, kun je een tussenstop maken in het marktplaatsje Pisac. De ruïnes van Pisac, bijna net zo mooi als Machu Picchu en op niet-marktdagen lekker rustig, zijn iedere dag te bezoeken. Op dinsdag, donderdag en zondag is er markt in Pisac met tientallen kraampjes vol kleden, keramiek, sieraden en andere snuisterijen. Op andere dagen is er een kleinere markt. Van het plein van Pisac vertrekken tot 18.00 uur collectivos en lokale bussen naar Urubamba (1 uur rijden, US$ 1,’p.p.). Ook dit is goed zelf te regelen.

Decorative torn edge

Bij aankomst op het busstation van Urubamba staan de TukTuks al klaar om je voor een paar Sol naar je logeeradres voor vannacht te brengen. Je verblijft in een kleinschalig en sfeervol verblijf met een mooie tuin en een uitzicht op de omringende bergen. Extra bijzonder is dat de winst gaat naar een aangrenzend project van de Nederlandse Helena. Het biedt onderwijs voor kansarme kinderen en jongen in de vallei. Oudere leerlingen lopen stage in het hotel. Door de sfeer kom je hier helemaal tot rust.

Decorative torn edge

Dag 2 – Urubamba  – Ollantaytambo

Ollanta en Urubamba liggen in de Sacred Valley tussen Aguas Calientes en Pisac. Er liggen talloze Inca heiligdommen, vandaar de naam van deze vallei.

Vanuit Urubamba reis je vandaag in ongeveer drie kwartier op eigen gelegenheid per collectivo of taxi naar Ollantaytambo. Besluit zelf of je in de ochtend of in de middag vertrekt. Wij kunnen ervoor zorgen dat een mountainbike (zie optionele excursie onderaan de pagina) wordt afgeleverd bij je hotel. Een leuke manier om deze omgeving te zien. Watervalletjes, spelende honden, lama’s, een sportdagoptocht… je komt van alles tegen. Wij reden naar ruïnes waar nauwelijks toeristen komen en waarvandaan we een prachtig uitzicht hadden over de heilige vallei.

Decorative torn edge

Bij aankomst in Ollantaytambo raden we je aan om het Incafort te bezoeken. Je hebt een grandioos uitzicht over het dorpje, de omliggende bergen en de landbouwterrassen. Het fort is de enige vesting van de Inca’s die de Spanjaarden in eerste instantie niet konden veroveren doordat ze vanaf de terrassen doorzeefd werden met pijlen.

Nadat je het fort bezocht hebt, kun je in het dorp de binnenplaatsjes gaan bekijken. De indeling die de Inca’s maakten is bewaard gebleven: het dorp is verdeeld in woonblokken en ieder blok heeft een ingangspoort naar een sfeervolle binnenplaats waar de woningen liggen. Ollanta ligt in een mooie omgeving. De bergen beschermen de vallei waardoor de zon er meestal volop schijnt en het is heel vruchtbaar en groen. Je slaapt hier een nachtje in een verzorgde posada op loopafstand van het station.

Decorative torn edge

Dag 3 – Korte Inca trail

Vandaag vertrekt je trein naar het startpunt van de tweedaagse trekking, de ‘Camino Real’. Je stapt uit bij de kilometerpaal die gebruikt wordt als startpunt van de trekking. Geef zelf duidelijk aan bij de conducteur dat je er hier uit wilt, het is namelijk geen station en hierdoor geen officiële stop. Je hebt ongeveer een minuut de tijd om de trein de verlaten. Hierover krijg je meer uitleg tijdens je verblijf in Cusco. De gids zal op je staan te wachten bij de kilometerpaal.

Na een toiletstop en een korte briefing van je gids gaat de trekking naar Machu Picchu officieel van start. Je begint op ongeveer 2300 meter hoogte met een loopbrug over de Urubamba rivier. Het pad is voor beginnende bergwandelaars ook goed te doen. De eerste paar uur klim je trapsgewijs langzaam omhoog over de vroegere handelsroute van Cusco naar Machu Picchu. Je passeert onderweg kleine ruïnes die dienden als rustplaats. Rond 13.00 uur – je hebt dan ongeveer drie uur gelopen – kom je aan bij de Incastad Winay Wayna, een ruïne tussen recent blootgelegde Incaterrassen. Hier kun je je spullen wegzetten en uitrusten.

Decorative torn edge

Tijdens je lunch kijk je uit over het Andesgebergte en besef je beter waarom de Incastad pas in 1911 bij toeval ontdekt werd: je voelt je behoorlijk nietig zo tussen die kolossale bergtoppen om je heen. Ga vooral even weg van de drukte en op een rots van de zon en het uitzicht genieten, adembenemend.

Na de lunch leidt de gids je rond bij de Incaruïne Winay Wayna en dan begin je aan het laatste deel van de trekking (ongeveer 3 uur). De gids kan je van alles vertellen over de flora en fauna. Bij de controlepost kun je een grote Inca Trail stempel in je paspoort laten zetten. Uiteindelijk arriveer je bij de ‘Zonnepoort’ Inti Puncu. Op deze plek heb je een magisch uitzicht over Machu Picchu: in het echt is het toch veel mooier dan op alle foto’s die je er ooit van gezien hebt.

 

Decorative torn edge

Na dit uitzichtpunt is het nog ruim een half uur dalen voordat je daadwerkelijk in Machu Picchu aankomt. De zon staat al wat lager aan de hemel en je laat de eerste indrukken van het uitzicht op je inwerken. Na een tijdje ga je naar de ingang van de ruïne, waar de bus klaarstaat om je naar Aguas Calientes te vervoeren: een toeristisch dorpje met veel kleine restaurantjes. Als je zin hebt, kun je nog naar de warm water baden waar het stadje naar is genoemd. Na de intensieve dag plof je lekker in je bed in een kleine posada in het centrum van het dorp.

Decorative torn edge

Dag 4 – Machu Picchu – Cusco

Vroeg op want voor tien uur zijn er minder bezoekers in Machu Picchu en kun je de ruïnes in redelijke rust en stilte bezichtigen. Je geeft je rugzak bij de ingang in bewaring en je gids geeft een twee uur durende rondleiding langs de ruïnes.

Mocht je nog niet uitgewandeld zijn, dan kun je ook de Huayna Picchu beklimmen, de uitstekende berg naast de Machu Picchu. Hiervoor dien je een extra entree te betalen, die wij niet standaard voor je regelen. Wij vonden het uitzicht bergopwaarts richting de zonnepoort namelijk net zo mooi en de meeste van onze reizigers slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil je de Huayna Picchu wel graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals een bezoek aan de Machu Picchu mag namelijk slechts een beperkt aantal reizigers deze berg per dag beklimmen en is tijdig reserveren belangrijk.

Decorative torn edge

Lopend tussen de overblijfselen van wat ooit een bedrijvige stad moet zijn geweest, krijg je een goede voorstelling van het vroegere leven hier. De landbouwterrassen, tempels, boerenhuizen en opmerkelijke bouwstructuren die gebruikt werden laten zien hoe ontwikkeld de Inca’s toen al waren. Toch is er veel onduidelijkheid over de oorsprong, functie en de ondergang van Machu Picchu. Nog steeds hebben wetenschappers en archeologen uiteenlopende theorieën over het Incarijk en geen enkele ervan is ooit bewezen

Wat er zich hier precies afgespeeld heeft en waardoor de stad tot een verlaten ruïne is geworden zal dan ook altijd wel een raadsel blijven. Wel is het zeker dat de Spanjaarden deze stad nooit hebben gevonden en dat pas in 1911 een archeoloog (Hiram Bingham) er bij toeval op stuitte.

Je bezoek aan de Machu Picchu duurt tot aan het einde van de ochtend. Daarna haal je bij de ingang je rugzak weer op en staan er bussen klaar die je terug naar Aguas Calientes rijden. Het is er heel gezellig, maar je bent er ‘s middags dus niet alleen. Langs de treinrails staan overal souvenirstalletjes. Je kunt er nog wat rondkijken en een hapje eten voordat je om ongeveer 15.30 uur op de trein stapt naar Cusco.

Decorative torn edge
Belangrijk

De toegang tot de trail wordt helaas steeds meer beperkt. Boek tenminste drie maanden van tevoren (voor de maanden mei t/m september zelfs vijf-zes maanden van te voren) en zorg ervoor dat je ook een scan of duidelijke foto van je paspoort (dat geldig is tijdens je reis door Peru) naar ons mailt. Zonder deze paspoortscan kunnen wij de juiste reservering niet maken en word je niet toegelaten op de trail. Heb je een nieuw paspoort nodig, stuur ons dan bij boeking een scan van je oude paspoort toe, vraag bij de gemeente je ongeldig gemaakte paspoort terug en neem dit samen met je nieuwe paspoort mee op reis.

De entreegelden zijn onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen worden door de regering eenzijdig vastgesteld, we moeten deze doorberekenen. Deze Inca Trail bouwsteen kun je alleen boeken in combinatie met een of meer andere bouwstenen.

Let op!

Uitzondering op de ANVR annuleringsvoorwaarden: bij de Inca Trail geldt bij afzegging tot 30 dagen voor vertrek 50 % kosten. Vanaf 30 dagen voor vertrek gelden 100% annuleringskosten.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Alle tijd voor trail en vallei

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Fietsen heilige vallei
Variant
1

Fietsen in de heilige vallei

 • Reissom:
  € 34,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  mountainbike en helm worden afgeleverd bij je hotel

De omgeving van je hotel in de heilige vallei leent zich goed voor een mooie fietstocht. We regelen een stevige mountainbike voor je die wordt afgeleverd bij je hotel. Daarna trek je je eigen plan. Fiets langs de rivier, tussen akkers door en stop voor een versgeperst sapje bij een fruitkraam. De fiets kun je weer achterlaten bij de receptie van je hotel.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Titicacameer homestay
bouwsteen

Titicaca eilandhoppen

 • Puno - Uros - homestay
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 258,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
puerto maldonado uitzicht
bouwsteen

Amazone Jungle Lodge

 • Cusco - Puerto Maldonado
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 447,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Peru rainbow Mountain
bouwsteen

Een berg kleuren

 • Cusco-Rainbow Mountain-Cusco
 • 2 dagen - 1 nacht
 • € 135,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern