Ga naar inhoud

Riksja Travel
Noorwegen
Klimaat en beste reistijd Noorwegen

Beste reistijd en klimaat Noorwegen

Algemene informatie
Beste reistijd Noorwegen & Zweden

Beste reistijd Noorwegen

De beste maanden voor een rondreis door Noorwegen zijn de zomermaanden juni, juli en augustus. Zowel in het binnenland als aan de kust zijn de temperaturen erg prettig en heb je kans op de hoogste temperaturen en de meeste zonneschijn. Als het hoog zomer is kunnen de temperaturen oplopen tot 28 graden en ook de nachten blijven aangenaam. Dat neemt niet weg dat het ook soms onstuimig kan zijn, dus neem ook een wind- en waterdichte jas mee. Zeker als je gaat wandelen in de bergen of een tocht op zee gaat maken is dit vaak geen overbodige luxe. De winters kunnen in Noorwegen erg koud worden. Hetzelfde geldt voor het voor- en najaar, ook in deze maanden kan Noorwegen erg koud zijn. De winterse maanden zijn de beste maanden voor het spotten van het noorderlicht gedurende een rondreis in Lapland.

Klimaat Noorwegen

Noorwegen heeft over het algemeen een mild klimaat. In de winter kan het er natuurlijk erg koud worden, maar in de zomer zijn de temperaturen zeer aangenaam. Omdat het grote landen zijn, is er verschillende klimaten te vinden. Zo vind je een gematigd zeeklimaat aan de kustgebieden in het zuidwesten en zuiden. Dit houdt in dat de zomer en de winter vrij mild zijn. In de binnenlanden van het zuidwesten en het zuiden is er juist weer een gematigd klimaat, omdat de zee hier minder invloed heeft. De winter is hier dan ook een stuk frisser in vergelijking met de kustplaatsen. Als je meer richting het noorden afreist heb je een koeler klimaat dat overgaat in een toendraklimaat en op sommige hoger gelegen delen zelfs een hooggebergteklimaat.

Klimaat - Noorwegen en Zweden
Beste reistijd - Noorwegen en Zweden

Midzomernacht

Kijkend naar heel Scandinavië kun je zeggen dat er relatief korte zomers zijn en de temperaturen gedurende het jaar heel erg kunnen schommelen. Gedurende de maanden juli en augustus zijn de dagen lang en de nachten kort en wordt het haast niet donker in Noorwegen. Ga je eind juni op rondreis door Noorwegen? Wees dan niet verbaasd als je rondom 21 juni allemaal feestende mensen ziet want het is dan ‘midzomernacht’.

world