Naar boven

Geld in Noorwegen en Zweden

Voorbereid op reis

Noorwegen geld

Geld in Noorwegen en Zweden

In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon (NOK). Eén Euro is ongeveer NOK 10,45 (juli 2021). Reis je ook naar Zweden dan betaal je er met de Zweedse Kroon (SEK). Eén Euro is ongeveer SEK 10,23 (juli 2021).

Je kunt overal in Noorwegen en Zweden pinnen met je bankpas. Soms is dat ook de enige mogelijkheid om te betalen. Wil je graag wat cash geld achter de hand hebben tijdens je rondreis in Noorwegen en Zweden? Neem dan euro’s of Amerikaanse dollars mee die je makkelijk in kunt wisselen bij wisselkantoren in de grotere plaatsen. Hier en daar kun je met euro’s betalen, maar het is voordeliger om met de Noorse en Zweedse kroon te betalen. Ook de creditcard wordt steeds meer geaccepteerd, maar is wel duurder dan betalen met je pinpas.

Noorwegen en Zweden zijn in vergelijking tot Nederland en België prijzigere landen als het op eten en drinken aankomt. Een driegangenmenu komt gemiddeld op € 75,- per persoon. Een biertje kost ongeveer € 8,-. Let wel op waar je gaat zitten, dit kan erg verschillen per plaats en restaurant. Voor eenvoudigere maaltijden betaal je een stuk minder.

Geld - Noorwegen en Zweden

Creditcard voor autohuur

Huur je een auto dan is een creditcard essentieel, omdat ter plaatse (bij het ophalen van de auto) de borgsom via je creditcard wordt gereserveerd. Houd er bovendien rekening mee dat de naam van de hoofdbestuurder van de auto overeen moet komen met de naam op de creditcard.

Zakgeld

Naast de geboekte rondreis door Noorwegen moet je rekening houden met ongeveer € 50,- per persoon per dag. Dit is inclusief maaltijden, fooien, benzine en entreegelden. Uiteindelijk ligt het natuurlijk aan jezelf hoeveel je uitgeeft, maar dit is een mooie richtlijn.

Fooien

Fooien geven wordt enorm gewaardeerd in Noorwegen en Zweden. Hoeveel fooi geef je dan? De norm is ongeveer 5%. Reis je met de taxi? Rond dan de rekening af (naar boven) en laat het wisselgeld zitten. Afdingen is niet heel gebruikelijk in Noorwegen en Zweden.

background-pattern