Naar boven

Handige weetjes over Noorwegen

Algemene informatie

Praktische informatie Noorwegen

Praktische informatie Noorwegen

Beste reistijd

De beste reistijd voor een reis naar Noorwegen is de zomer. In de zomermaanden juni, juli en augustus zijn de temperaturen mild tot warm. Reis je naar het noorden van Scandinavië dan kan het ook in de zomer vrij fris zijn; juist in het zuiden kunnen temperaturen oplopen tot zo’n 25 graden. Het zijn grote landen, dus het klimaat kan van regio tot regio wel verschillen. In de kustgebieden in het zuiden en zuidwesten vind je een gematigd zeeklimaat: de zomer én de winter zijn vrij mild. In de binnenlanden in het zuiden en zuidwesten heeft de zee minder invloed op het weer; de winters zijn een stuk frisser. Hoe noorderlijk je gaat (en dit geldt voor heel Scandinavië), hoe koeler het wordt. Uiteindelijk kom je terecht in een toendraklimaat: een koud klimaat met weinig neerslag (vooral sneeuw) en ook ’s zomers is het er koud. De gemiddelde temperatuur van de koudste maand is onder de -3 °C. In de warmste maand zit de gemiddelde temperatuur tussen de 0 °C en 10 °C.

Middernachtzon en noorderlicht

Door de midzomernachtzon wordt het ‘s nachts in de zomer niet echt donker en kun je tot in de vroege uurtjes wandelen en fotograferen. Vanaf eind september tot en met maart heb je in een heldere nacht de meeste kans om het Noorderlicht, de Aurora Borealis, te zien. Met paarsgroene flarden een indrukwekkend schouwspel.

Voltage

De elektriciteit in Noorwegen is 230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In Noorwegen worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland, dus je hebt geen wereldstekker nodig.

Tijdsverschil

Noorwegen en Nederland hebben geen tijdsverschil, ook niet in de zomer, omdat ook in Noorwegen eind maart de klok verzet wordt.

Grootte van Noorwegen

Noorwegen is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland, met zo’n 5,5 miljoen inwoners – er wonen gemiddeld 16 inwoners per vierkante kilometer. Ter vergelijking, in Nederland is dit gemiddeld 418 inwoners per vierkante kilometer.

Noorwegen - elanden

Taal en cultuur

Noorwegen heeft twee schrijftalen: het Bokmål en het Nynorsk. Het Bokmål wordt het meest gebruikt, namelijk door 80% van de bevolking. Naast deze schrijftalen zijn er een heleboel dialecten. Het Bokmål hebben de Noren te danken aan de Deense overheersing. Het is eigenlijk het Deens met een Noorse uitspraak. Het Nynorsk is afgeleid van de taal die gesproken wordt in IJsland. Het lijkt zelfs op de taal die de Vikingen spraken! Het alfabet telt 29 letters met de æ, å en ø erbij. Het Samisch is de derde officiële taal, deze taal is vergelijkbaar met het Fins, Hongaars en Estlands.

De Noorse bevolking is erg religieus. Maar liefst 94% van hen is luthers en daarnaast zijn er nog minuscule groepen katholieken en moslims.

Leuk om te weten: In Noorwegen eten ze vier keer per dag. Ontbijt & lunch zijn vergelijkbaar met ons ontbijt & lunch: brood, yoghurt en fruit. Een typisch Noors beleg is kaas en verschillende soorten jam. Ook het avondeten lijkt op wat wij ’s avond eten: vaak aardappelen, vlees of vis en groente. De vierde maaltijd heet Kvelds. Dit betekent ‘avond’. Dit is geen volwaardige maaltijd, maar meer een snack. Denk bijvoorbeeld aan knäckebröd met beleg.

Tips voor bagage

Over het algemeen is een goede tip voor kleren in Noorwegen: laagjes, laagjes, laagjes. Maak veel gebruik van lagen kleding over elkaar. Dus vestjes over shirtjes. En hemdjes onder truien etc. Op deze manier kan je als het nodig is een kledingstuk uit doen of juist eroverheen aantrekken. Net waar het weer om vraagt. Onmisbaar volgens ons:

  • voldoende sportieve, warme en lekker zittende kleding die je in lagen kunt dragen
  • zwemkleding en/of slippers (ook voor in de sauna maar mag ook zonder)
  • tijdschriften/boeken/spelletje
  • muts en handschoenen
  • warme onderkleding/thermo ondergoed
  • sportieve, warme (berg)schoenen of laarzen met goed zoolprofiel
  • slaapmasker, in de zomermaanden is het lang licht en vind je niet overal verduisterende gordijnen
background-pattern