Rotorua ontdekken

blog

Geschreven op
donderdag 19 september
Geschreven door
Lenneke van de Mast
Delen op social media

wai o tapu nieuw zeeland

Rotorua is een kleine stad op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het plaatsje staat vooral bekend om de geothermische activiteiten en Maori cultuur. Het is een bijzondere plek om te bezoeken omdat het een vulkanisch gebied is. Overal komt rook uit de grond en er zijn thermische parken met modderpoelen, fluorescerende zwavelmeren en geisers. Minder aantrekkelijk is de rotte eieren lucht die deze thermische wereld met zich meebrengt. Toch vind ik deze plek absoluut uniek en thuis horen in een reis naar Nieuw-Zeeland. In dit blog vertel ik (Leonie) je graag wat er te doen is in en rondom Rotorua.


Wai-O-Tapu

Hoewel er rondom Rotorua verschillende parken te vinden zijn waar je meer kan ontdekken over de thermische activiteiten; vind ik zelf Wai-O-Tapu de mooiste. Het is hierdoor ook een toeristische trekpleister en mijn advies is dan ook om vroeg in de ochtend of laat in de middag te gaan. In het park kun je drie verschillende routes lopen, net hoeveel tijd je hier wil spenderen of hoeveel kilometer je wil lopen. Je komt tijdens het wandelen langs de bekende Champagne Pool maar ook langs borrelende modderpoelen, een gifgroen meer en verschillende geisers. Overal om je heen sist het en komt er hete lucht uit de grond.

Te Puia
Rotorua kent een aantal ‘Maori Villages’ waar je meer te weten komt over de Maori. Ze liggen op de thermische plekken en je pakt dus direct wat mee van de spuitende geisers en zwavelmeren. Je ontdekt tijdens je bezoek aan de dropen de geschiedenis, cultuur, bouwstijlen etc. Whakareware Village en Tamaki Maori Village zou dorpen die je zou kunnen bezoeken. In dit laatste dorp kun je ’s avonds een culturele show met de Haka dans mee maken en een traditioneel hangi diner nuttigen. Zelf vind ik deze dorpjes erg toeristisch, maar het is wel leuk om er bijvoorbeeld eentje mee te pakken. Zelf vind ik Te Puia het leukst om te bezoeken. Te Puia is een combinatie van een thermisch park maar je kunt er ook op een educatieve manier veel over de Maori geschiedenis leren.

whirinaki forest nieuw zeelandWhirinaki Forest
Als je de Maori cultuur op een niet zo’n toeristische manier wil ontdekken, dan raad ik je een begeleide excursie aan naar het Whirinaki Forest. In een kleine groep en met een Maori gids ontdek je in zo’n vier uur tijd dit prachtige bos. De Maori gids laat je bijzondere en heilige plekken in het woud zien en brengt de natuur tot leven met zijn verhalen. Je leert veel over de geschiedenis en gebruiken van de Maori, maar ook over de flora en fauna in het bos. Kijk eens bij de bouwsteen ‘Maori Forest Trail’ voor een uitgebreide beschrijving van de wandeling.

Actief bezig zijn
Als je liever actief bezig bent dan zit je in Rotorua ook goed. In de omgeving kun je ontzettend goed raften bijvoorbeeld. Je trotseert kleine watervallen, stroomversnellingen en als hoogtepunt de 7 meter hoge waterval Tutea Falls (als je durft!). Of van denk van je van ‘luging’? Met de gondola een heuvel op en in een soort van kart-autootje weer naar beneden toe. Zelf heb ik erg moeten lachen toen ik mensen zag ‘zorben’. Dan zit je een hele grote opblaasbare bal en rol je ook zo de heuvel af.

Relaxen in ‘hot springs’

Je kan eigenlijk niet naar Rotorua toe zonder een ‘hot spring’ te bezoeken. Dat is een voordeel van de vulkanische warmte in de bodem. Van natuurlijke bronnen met heerlijk warm water tot aangelegde zwembaden; je vindt het allemaal in Rotorua. Zelf bezocht ik de ‘Poynesian Spa’. Een spa met verschillende baden en uitzicht over Lake Rotorua. Kom wel vroeg in de ochtend zodat je de bussen met toeristen voor bent.

Benieuwd naar andere steden in Nieuw-Zeeland? Neem dan ook een kijkje op de blog van Auckland, Wellington of Queenstown.

maori warrior
bouwsteen

Maori Forest Trail

  • Rotorua
  • 3 dagen / 2 nachten
  • € 296,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
rondreis

Go Nieuw-Zeeland

  • Auckland - Bay of Islands - Rotorua - Tongariro NP - Wellington - Picton - Abel Tasman NP - Hokitika - Fox Glacier - Wanaka - Queenstown - Te Anau - Dunedin - Akaroa - Christchurch
  • 26 dagen / 25 nachten
  • € 2698,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis