Naar boven

Nieuw-Zeeland rondreis

Tien redenen om naar Nieuw-Zeeland te gaan

blog

Nieuw-Zeeland heeft mijn hart al jaren geleden gestolen. De diverse natuur en vriendelijke mensen zorgen daar wel voor. Meerdere reizen verder ben ik nog steeds verliefd en maak het liefst zoveel mogelijk mensen enthousiast om vooral ook te gaan. Nog niet overtuigd? Ik geef je tien redenen waarom Nieuw-Zeeland echt op je bucketlist hoort. Tel je mee?
Decorative torn edge

#1 Natuur

In Nieuw-Zeeland is elke dag anders. Het land kent ontelbaar veel natuurparken, die bovendien enorm verschillend van elkaar zijn. Vulkanen, spuitende geisers, ongerepte bossen, ruige kustlijnen, gouden stranden, fjorden en gletsjers. Wat vind je eigenlijk niet down under? Natuurlijk bestaan er meer landen met zoveel natuur, maar op een relatief kleine oppervlakte is dit toch uniek. We kunnen dan ook niet beloven dat je niet een klein beetje ‘verpest’ raakt van alle pracht om je heen.

Nieuw-Zeeland Abel Tasman national park

#2 Actief en avontuurlijk

In al die Nieuw-Zeelandse natuur kun je lekker actief bezig zijn. Je maakt er allerlei wandelingen, kort of lang: you name it, they have it. De Tongariro Crossing van 19,4 kilometer heeft op ons een uitwisbare indruk achtergelaten. De azuurblauwe meren en de besneeuwde vulkaantoppen op de achtergrond zorgen daar wel voor. Ook is er een groot netwerk aan cycle trails aangelegd, waarbij je fietst door de mooiste natuurgebieden. Maar ook kajakken is op veel plekken mogelijk. Ook als je op zoek bent naar wat meer avontuur, dan zit je hier goed. Van bungeejumpen en ziplinen tot zweefvliegen en parachutespringen: je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk.

#3 Zelf rijden

Reizen door Nieuw-Zeeland betekent ook veel vrijheid, want je kunt heel goed zelf met een huurauto of camper door het land rijden. Je bent niet gebonden aan vaste vertrek- en aankomsttijden en je hoeft met niemand rekening te houden. Het leuke van Nieuw-Zeeland is dat je onderweg veel stops kunt maken, waarbij de ene nog indrukwekkender is dan de andere en varieert van een mooi uitzicht, bijzonder fotomoment tot een wandeling van een uurtje. Rijden in Nieuw-Zeeland is wel anders dan hier, alleen al omdat je aan de andere kant van de weg rijdt. Ook zijn de wegen, zeker op het Zuidereiland, wat bochtiger waardoor je niet zo hard kunt rijden. Daar staat dan weer tegenover dat het heerlijk rustig op de weg is. Lees er meer over in ons blog ‘Autorijden in Nieuw-Zeeland: wat moet je weten?’.

#4 Vriendelijke locals

De kiwi’s, zoals de Nieuw-Zeelanders genoemd worden, zijn ontzettend gastvrij, vriendelijk en vooral ook heel relaxed. Ze bieden direct hulp aan als je bijvoorbeeld de weg moet vinden. Ook maak je gemakkelijk contact, want ze maken graag een praatje. Wij ontbeten ’s ochtends graag in een lokaal café met een kop koffie en een croissant of bagel. Ook de kiwi’s zijn daar dol en je komt ze dan ook in groten getale tegen. Een ideaal moment om een gesprek te beginnen!

#5 Maoricultuur

Nieuw-Zeeland bestaat gelukkig niet alleen uit natuur; het kent een rijke cultuur, waarvan de Maoricultuur toch wel het bekendst is. Een deel van de eerste inwoners van Nieuw-Zeeland leeft nog traditioneel en laat je graag kennismaken met hun cultuur. Zo kun je sommige van hun ontmoetingshuizen – zogeheten marea – bezoeken of een hangi (traditioneel gerecht dat is klaargemaakt onder de grond) proeven. Zelf kiezen we liever voor iets wat iets minder commercieel is. Een wandeling met Maorigids door het Whirinaki Forest bij Rotorua, bijvoorbeeld. Wij vonden het heel bijzonder om in een kleine groep alle verhalen over de geschiedenis en voorouders van de Maori’s te horen.

#6 Dieren

Bij Nieuw-Zeeland denk je misschien niet direct aan een rijk dierenleven. Toch kom je tijdens een reis heel wat dieren tegen. Je kunt in het land geen safari’s maken zoals in Zuid-Afrika, maar toch valt er heel wat te zien: van albatrossen tot zeehonden en van pinguïns tot de bekende kiwivogel (die je overigens niet snel in het wild zult spotten; bezoek hiervoor een van de dierenparken). En laten we de walvissen en dolfijnen vooral niet vergeten!

#7 Ongerepte plekken

Nieuw-Zeeland is eigenlijk één groot ongerept gebied en als je van de gebaande paden af gaat, kom je heel wat pareltjes tegen. Zo zie je op de route tussen de Bay of Plenty en Gisborne aan de oostkust van het Noordereiland bijna geen mens, maar wel de mooiste stranden. Hier kom je ook veelvuldig in aanraking met de Maoricultuur. De Tongariro Crossing in het Tongariro National Park is schitterend, maar wees gewaarschuwd: je bent zeker niet de enige die deze route zal lopen. Wil je iets rustigers? Denk dan eens aan de Pouakai Crossing bij Mount Taranaki: net zo mooi, maar veel rustiger. Even helemaal weg? Wij vonden een bijzonder plekje op de boerderij in het Whanganui National Park: geen internet en lekker basic.

#8 Eten en drinken

Nieuw-Zeeland kent een verrassend rijke keuken: van traditionele home cooked meals tijdens je overnachting op een boerderij tot sushi in Auckland. Met meer schapen dan inwoners ontbreekt een stukje lam ook zelden op de kaart. Ook leuk om te vermelden is de koffiecultuur. Overal schieten ‘coffee roasters’ en ‘coffee bars’ als paddenstoelen uit de grond. Zelfs waar je het niet verwacht, staat een blinkende koffiemachine op je te wachten en krijg je de vraag ‘chocolate or cinnamon?’ Koffie nemen ze in Nieuw-Zeeland bloedserieus.

#9 Nieuw-Zeeland is relatief klein

In een kleine vier weken kun je al heel veel van de highlights van Nieuw-Zeeland zien. Je maakt dan al een reis, zij het met pittig tempo, over beide eilanden. We moedigen je natuurlijk graag aan om langer te gaan, maar je kunt in relatief korte tijd veel zien, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Australië, waar je in vier weken echt een keuze moet maken welke delen van het land je gaat zien.

#10 Geweldige slaapplekken

De slaapplekken in Nieuw-Zeeland zijn een feestje op zich. Je hebt er bijzondere plekken, zoals een verblijf op in een safaritent in de natuur, een lodge met bad onder de sterrenhemel, een sfeervol bed & breakfast, een boot op de fjorden of gewoon een goed motel. Wij vinden een nachtje bij de boer ook erg leuk; even onderdeel uitmaken van het boerenleven.

background-pattern